Gość dwaIP Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 To nie jest odpowiedź na moje pytania. Podałem zawyżone wartości maxymalnego poboru prądu dla poszczególnych podzespołów. I jak widać moc szczytowa tamtego zestawu nie przekroczy 400W. W stresie może cały komp ciągnął by ciągle 250W (chociaż tyle brało 8800GTS z C2Q). Więc zasiłka spokojnie powinna wystarczyć z zapasem >30%. Zresztą na fortonie 350W takie zestawy po OC chodziły bezproblemowo. Więc dalej uważasz za winnowajce uszkodzenia zasiłki użytkownika który troche proca podkręcił?? Sory ale od dłuższego czasu nie widzę żadnych konkretnych argumentów. Troche teorii może było ale zero praktycznego zastosowania... Nie wiem o argumenty do jakiej tezy pytasz. Bo jeśli chcesz argumentów na to że OC powoduje zwiększenie awaryjności innych niż teoretyczne to zrób ankietę wśród osób które bawiły się wielokrotnie w wysokie OC i dostaniesz statystykę jakie podzespoły najczęściej padały a jak nikomu nie ufasz to uzbieraj na sto komputerów i zrób własne badania. Odpowiedź na pytanie dotyczące sumowania maksymalnego obciążenia wymaga poprzedzenia wykładem na temat podziału obciążenie na różne napięcia w podzespołach oraz podziału mocy na różne linie w zasilaczu. Przykładowo typowy HDD pobiera z 12V i 5V w różny sposób podzielone zależnie od momentu (rozruch, praca głowicy zapis i.t.p) To wszystko się nie sumuje tak łatwo bo zasilacz ma swoje ograniczenia i nie ma tak dobrze że podział mocy jest dowolny na różne linie może zabraknąć na 5V pomimo że linia 12v nie jest wcale obciążona a łączne obciążenie zasilacza wynosi tylko 50%. Poczytaj wcześniej zanim zaczniesz pytać. Ponadto taki zasilacz który nie jest heavy duty zostanie zazwyczaj szybko rozwalony jeśli będzie pobierał "tylko" 90% swojego maksimum z tabliczki w sposób ciągły, jak szybko zależy od jakości konkretnego modelu to nie teoria tylko praktyka. Nie uważam nikogo za winowajcę ,bo niby skąd ma wiedzieć, przecież nie musi być inżynierem elektronikiem specjalizującym się w zasilaczach żeby kupić zasilacz do swojego komputera a producent płyty nie daje dokumentacji pozwalającej oszacować zwiększenia poboru prądu po zmianie napięcia na CPU lub taktowania szyny podobnie jest z producentami kart graficznych. W instrukcji do płyty nie znajdziesz danych dotyczących obciążenia zasilacza na poszczególne linie. Takie informacje techniczne dostają producenci komputerów zamawiający w dużym hurcie podzespoły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Problem w tym że moc maksymalna nie jest wartością stała dla zasilacza tylko jest zmienna w czasie i spada z szybkością zależną od warunków pracy i jakości komponentów oraz wykonania. Im bardziej obciążasz zasilacz tym szybciej się starzeje, traci sprawność i się nagrzewa po utracie sprawności (takie sprzężenie) i sobie pada (czasami z częścią reszty sprzętu) Porządny nie przeciążany typowy zasilacz wytrzyma ponad 10 lat przeciążany, mocno nagrzewany jakiś ułamek tego czasu. To są prawa fizyki i żadne przepisy prawa tego nie zmienią :) dwaIP czy Tobie mikrofalówka wraz z upływem czasu zmniejsza moc i dłuzej gotujesz papu? Czy wieża gra ciszej? Widać, ze za duzo czasu spedzasz na stronach z kalkulatorami mocy, bo tam jest taka pozycja, że zasiłka co roku traci 10% swojej mocy, pomijając to, że kalkulatory zawyżają zużycie energii zazwyczaj o 50-100% Nie widzisz różnicy pomiedzy użytkowym (OC na codzień), a extrim? i zwiazku z awaryjnością jedziesz po dzikimdanielu, a nie dostrzegasz sytuacji gdy w obecnych konfiguracjach nie ma opcji, żeby zabrakło na linii 5V HDD w rozruchu bierze do 20W (15W z 12V i 5W z 5V), w spoczynku 5-7W z 12V i 1-2W z 5V, odczyt/zapis 5-7W z 12V i 5W z 5V Ile to jest wg Ciebie szybkie rozwalenie zasilacza przy obciążeniu 90%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Nie wiem o argumenty do jakiej tezy pytasz. Bo jeśli chcesz argumentów na to że OC powoduje zwiększenie awaryjności innych niż teoretyczne to zrób ankietę wśród osób które bawiły się wielokrotnie w wysokie OC i dostaniesz statystykę jakie podzespoły najczęściej padały a jak nikomu nie ufasz to uzbieraj na sto komputerów i zrób własne badania. Odpowiedź na pytanie dotyczące sumowania maksymalnego obciążenia wymaga poprzedzenia wykładem na temat podziału obciążenie na różne napięcia w podzespołach oraz podziału mocy na różne linie w zasilaczu. Przykładowo typowy HDD pobiera z 12V i 5V w różny sposób podzielone zależnie od momentu (rozruch, praca głowicy zapis i.t.p) To wszystko się nie sumuje tak łatwo bo zasilacz ma swoje ograniczenia i nie ma tak dobrze że podział mocy jest dowolny na różne linie może zabraknąć na 5V pomimo że linia 12v nie jest wcale obciążona a łączne obciążenie zasilacza wynosi tylko 50%. Poczytaj wcześniej zanim zaczniesz pytać. Ponadto taki zasilacz który nie jest heavy duty zostanie zazwyczaj szybko rozwalony jeśli będzie pobierał "tylko" 90% swojego maksimum z tabliczki w sposób ciągły, jak szybko zależy od jakości konkretnego modelu to nie teoria tylko praktyka. Nie uważam nikogo za winowajcę ,bo niby skąd ma wiedzieć, przecież nie musi być inżynierem elektronikiem specjalizującym się w zasilaczach żeby kupić zasilacz do swojego komputera a producent płyty nie daje dokumentacji pozwalającej oszacować zwiększenia poboru prądu po zmianie napięcia na CPU lub taktowania szyny podobnie jest z producentami kart graficznych. W instrukcji do płyty nie znajdziesz danych dotyczących obciążenia zasilacza na poszczególne linie. Takie informacje techniczne dostają producenci komputerów zamawiający w dużym hurcie podzespoły. 1.To czy każdy użytkownik PCta który użytkuje kompa na codzień i podkręcił go jedzie na max możliwości OC proca i całego zestawu?? 2.Czy uważasz że rozsądna osoba nie bierze dobrej zasiłki z odpwiedznią mocą tylko dobiera zasiłke z minimalną mocą na której komp będzie chodzić na def i potej kręci?? 3.Zadałem konkretne pytanie czy uważasz że to wina użytkownika Diabeu że trafił na felerną zasiłke gdyż nie miał szans przeciążyć jej a i tak się uszkodziła?? Czy nadal upierasz że OC powoduje wzrost poboru prądu o 150%?? 4.Prosiłem o test procesorów w nowych grach i jak dotąd nie otrzymałem go. 5.Weź tabliczke jakiegokolwiek markowego zasilacza czy 350W czy 400W i zobacz jakie ma obicążenia łączne na poszczególnych obwodach. I potem pisz bym to ja czytał. Może pracujesz na kompach od dawna ale uważam że mam większą wiedzę na ten temat do Ciebie. Masz 5 konkretnych zapytań. Czekam na konkretne odpowiedzi a nie coś typu "weź się doedukuj" czy "tu jest test ale nie związany z pytaniem". svende on nie jedzie po mnie bo jeszcze nie widziałem przekonujących argumentów ze strony dwaIP. Zresztą nie rozumne tego człowieka. Nie udało się pokazać wyższości Phenoma to trzeba szykać innego wyjścia z tego by zachować twarz. I jak na razie też to ne wychodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Amd nie padnie, nie jest ścierwem, nie jest dużo mniej wydajny, a rewizja którą teraz wypościli jest niedopracowana. Podejrzewam, że gdy AMD puści następną serię procków, będziemy gadać zupełnie inaczej. Intel nie ma już dużo do roboty przy tej serii procków, a AMD czeka jeszcze sporo roboty. Gdybym mial TERAZ kupić sobie w tym przedziale było by to AMD. Dlaczego? Bo lubię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 dwaIP czy Tobie mikrofalówka wraz z upływem czasu zmniejsza moc i dłuzej gotujesz papu? Czy wieża gra ciszej? Widać, ze za duzo czasu spedzasz na stronach z kalkulatorami mocy, bo tam jest taka pozycja, że zasiłka co roku traci 10% swojej mocy, pomijając to, że kalkulatory zawyżają zużycie energii zazwyczaj o 50-100% Nie widzisz różnicy pomiedzy użytkowym (OC na codzień), a extrim? i zwiazku z awaryjnością jedziesz po dzikimdanielu, a nie dostrzegasz sytuacji gdy w obecnych konfiguracjach nie ma opcji, żeby zabrakło na linii 5V HDD w rozruchu bierze do 20W (15W z 12V i 5W z 5V), w spoczynku 5-7W z 12V i 1-2W z 5V, odczyt/zapis 5-7W z 12V i 5W z 5V Ile to jest wg Ciebie szybkie rozwalenie zasilacza przy obciążeniu 90%? Kondensatory w zasilaczu (i nie tylko w zasilaczu) mają silnie ograniczoną żywotność zależną między innymi od temperatury. Dla uproszczenie: 10 stopni Celsjusza wyższa temperatura to skrócenie żywotności o połowę a 50 stopni wyższa to skrócenie żywotności ponad trzydziestokrotnie. http://free.of.pl/z/zlabs/podstawy/elektro...ondensatory.htm Dokładnego i przydatnego kalkulatora mocy nie widziałem w sieci i pewnie prędko nie zobaczę dopóki sam nie napiszę takiego programu. Na dzień dzisiejszy nawet nie widzę możliwości napisania ze względu na brak bazy danych z dokładnymi danymi technicznymi podzespołów różnych producentów. @dzikidaniel Rozsądne OC bez podnoszenia napięcia i przy dobrym chłodzeniu spowoduje jedynie minimalne zwiększenie awaryjności i takowe można polecić zwłaszcza CPU o niskim FSB 200 bo płyty są przystosowane do większych. 1.nie. 2 patrz wyżej. 3. nikogo nie obwiniam nawet zasilacza :) 4. nie dysponuję takim zestawem testowym , wyniki poszukaj w sieci a jeśli ich nie ma to pytaj posiadaczy komputerów z takimi grami jakie uważasz za interesujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Kondensatory w zasilaczu (i nie tylko w zasilaczu) mają silnie ograniczoną żywotność zależną między innymi od temperatury. Dla uproszczenie: 10 stopni Celsjusza wyższa temperatura to skrócenie żywotności o połowę a 50 stopni wyższa to skrócenie żywotności ponad trzydziestokrotnie. http://free.of.pl/z/zlabs/podstawy/elektro...ondensatory.htm Wiedza książkowa ;) A w praktyce wygląda to tak że do aplikacji typu zasilacze, UPS, balasty itd, (switching power supply) używane są kondensatory o niskim ESR i dużej żywotności, przeważnie 8000-10000 godzin przy określonej temperaturze. Standardowa temperatura pracy kondensatorów elektrolitycznych (bo tylko w takich możemy mówić o procesie starzenia) to 85 stopni, do zasilaczy używa się takich o max temp. 105 stopni, natomiast w niektórych aplikacjach (automotive) jest to 125 stopni lub więcej. Zatem w takim zasilaczu musiałaby być temperatura przynajmniej 105C, żeby można mówić o skróceniu żywotności kondensatorów. Jakkolwiek by nie podkręcać procesora, grafiki czy pamięci, w zasilaczu w życiu nie będzie 100 stopni. Źródło: własne doświadczenie zdobyte podczas kilku lat pracy z kondensatorami, rezystorami itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Kondensatory w zasilaczu (i nie tylko w zasilaczu) mają silnie ograniczoną żywotność zależną między innymi od temperatury. Dla uproszczenie: 10 stopni Celsjusza wyższa temperatura to skrócenie żywotności o połowę a 50 stopni wyższa to skrócenie żywotności ponad trzydziestokrotnie. http://free.of.pl/z/zlabs/podstawy/elektro...ondensatory.htm No i? Kondensatory w zasilaczu nie odpowiadają za podawaną moc, a jedynie za logike i filtrowanie. Temperatura oczywiscie ma znaczenie, ale czy ja mówie o "smażeniu" zasilaczy. Spójrz na testy na spcr, u zenfista zresztą tez jest podawana tempetarura na wlocie i wylocie zasilacza, obecnie zasilacze są wystarczajaco sprawne by wolnooobrotowe wentylatory owiały kondensatory. Natomiast półprzewodniki odpowiedziale za moc, najlepiej pracują w dość wysokiej temperaturze 50-80 st. C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 @dzikidaniel Rozsądne OC bez podnoszenia napięcia i przy dobrym chłodzeniu spowoduje jedynie minimalne zwiększenie awaryjności i takowe można polecić zwłaszcza CPU o niskim FSB 200 bo płyty są przystosowane do większych. 1.nie. 2 patrz wyżej. 3. nikogo nie obwiniam nawet zasilacza :) 4. nie dysponuję takim zestawem testowym , wyniki poszukaj w sieci a jeśli ich nie ma to pytaj posiadaczy komputerów z takimi grami jakie uważasz za interesujące. 1. Dlaczego poruszyłeś temat extremalnego OC?? Ile jest X2 3GHz które chodzą tyle na codzień a ile E2160@3GHz?? 2.3. To w jakim celu zaczełeś mówić o zasilaczu uszkodzonym wg Ciebie przez OC?? Mogę zacytować Twoje słowa dokładnie: Z tego co napisałeś to komputer jest poddany dużemu OC i to że coś padło to normalka. Czyli nie ważne jak mocny weźnie się zasilacz po OC musi coś paść... 4. Skoro nie dysponowałeś takim zestawieniem ani nie znalazłeś to równie dobrze trza było podać zestawienei gier z przed 5 lat i na to samo by wyszło... 5. Na ostatnie nie usłyszałem wogóle odzewu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 1. Dlaczego poruszyłeś temat extremalnego OC?? Ile jest X2 3GHz które chodzą tyle na codzień a ile E2160@3GHz??Procentowo myślę że wielkiej różnicy w tym nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Zaczeliście temat o OC.Podrecac trzeba z głową! I tak jak napisał dzikidaniel cuż ma piernik do wiatraka.Jeżeli odpowiednio mocny zasilacz sobie wezme do zestawu to OC go nie popsuje. PS. Ty DwaIP masz jakies złe przezycia chyba z podrecaniem bo caly czas to krytykujesz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Procentowo myślę że wielkiej różnicy w tym nie ma. No właśnie to mnie interesuje. Zresztą jak sam DwaIP napisał by X2 podążał za PDC musiał by mieć 15% szybszy zegar więc te 3,45GHz. Ale to już szczegół ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 No właśnie to mnie interesuje. Zresztą jak sam DwaIP napisał by X2 podążał za PDC musiał by mieć 15% szybszy zegar więc te 3,45GHz. Ale to już szczegół ;) Zgadza się ale ile % E2160 będzie działało stabilnie przy 3 GHz i napięciu nie przekraczającym specyfikacji napięć Intela więcej niż 1% ? Do do wymagających gier 3D jest wystarczający X2 4800+ 2.5 GHz lub E2200 2,2 GHz do tego jest potrzebna mocna karta graficzna bez której nie ma mowy o wydajności w grach 3D nawet z CPU 10 GHz. OC do tego nie przyda się (może tylko w jakiejś specyficznej grze) i jest nieopłacalne bo samo zużycie prądu przez rok wzrośnie więcej niż różnica w obecnej cenie CPU. @mattis tu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=80911 znajdziesz odpowiedź na swoje rozterki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Muszę Wam przyznać, że to jest temat numer 1 wśród tematów, które po zalogowaniu lubię poczytać. Jeśli chodzi o linka, który przytoczył dwaIP to mi się nasuwa jedna myśl po przeczytaniu paru stron na początku i paru na końcu. Codegen to nie jest dobry zasilacz do komputera, i on ma najwięcej procentowo udziału w tym temacie o spaleniu zasilaczy jak i podzespołów komputera :D One wybuchają nawet jak sprzęt jest na def. ustawieniach więc nie wiem co ma ten link do tego tematu :) Ja mam zasilacz taki jak w podpisie i kupiłem go jak miałem jeszcze Athlona 3000+ Venca teraz jadę na nim z C2D i żadnych problemów z nim nie mam. Komp tygodniami może chodzić cały czas i jak na razie nic się nie dzieje a niebawem stuknie mu 2.5roku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Zgadza się ale ile % E2160 będzie działało stabilnie przy 3 GHz i napięciu nie przekraczającym specyfikacji napięć Intela więcej niż 1% ? Do do wymagających gier 3D jest wystarczający X2 4800+ 2.5 GHz lub E2200 2,2 GHz do tego jest potrzebna mocna karta graficzna bez której nie ma mowy o wydajności w grach 3D nawet z CPU 10 GHz. OC do tego nie przyda się (może tylko w jakiejś specyficznej grze) i jest nieopłacalne bo samo zużycie prądu przez rok wzrośnie więcej niż różnica w obecnej cenie CPU. @mattis tu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=80911 znajdziesz odpowiedź na swoje rozterki Podsumowanie idealne. Już nic więcej nie piszę. Dobrze że ktoś wreszcie mnie nakierował Już wiem że należy kupić 8800GTX za 1300zł do tego zasilacz 800W za 800zł i X2 3600+ na Brisbane za 150zł bo mocniejsze za dużo prądu biorą :lol: dwaIP jesteś moim guru :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Podsumowanie idealne. Już nic więcej nie piszę. Dobrze że ktoś wreszcie mnie nakierował Już wiem że należy kupić 8800GTX za 1300zł do tego zasilacz 800W za 800zł i X2 3600+ na Brisbane za 150zł bo mocniejsze za dużo prądu biorą :lol: dwaIP jesteś moim guru :banana: Nie pisz takich ironii bo ktoś potraktuje to poważnie. Jednym z nielicznych producentów którzy podają wymaganie dotyczące mocy zasilacza przy modelu karty graficznej jest Evga. http://www.evga.com/products/moreInfo.asp?pn=768-P2-N835-AR Nie warto kupować zbyt mocnego zasilacza bo poza ceną za sam zasilacz zapłaci się więcej za prąd. Optymalnie jest kupić taki który będzie miał największą sprawność przy typowym obciążeniu dla wybranej konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Nie warto kupować zbyt mocnego zasilacza bo poza ceną za sam zasilacz zapłaci się więcej za prąd. Nie pisz takich ironii bo ktoś potraktuje to poważnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The SainT Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Ale przeciez 800Watowy zasilacz nie bedzie pobieral 800Wat mocy tylko tyle ile bedzie potrzebowal w danej chwili. A te 800wat to chyba moc jaka jest w stanie zapenic zasilka... A co do doboru proca do grafiki: Procek nie ma byc wąskim gardłem dla karty.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 suchyjastrzab, zasilacze zazwyczaj najwyższą sprawność uzyskują w przedziale 20%-80% mocy, także nie ma sensu kupować zasilacza 500W dla zestawu który ciągnie w idle 60-70W a w stresie 200W bo wtedy rachunki będą wyższe (że to są marne grosze to już inna sprawa)... do takiego zestawu to góra 400W się kupuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Zabawne zaczyna to być.Jeżeli pisze 800W to znaczy że tyle może maxymalnie podać mocy.Markowe podadzą nawet troche więcej niz mają zapisane w papierach. DwaIP przykladowo myślisz ze jeżeli kupie E8200 88GTS i zasiłka Corsair 450W to po OC spale zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) @hary Ja nie miałem na myśli zasilacza 1kW do kompa który bierze max 300W. Chodziło mi o rozsądny zapas mocy, powiedzmy 250W. Z resztą sie zgadzam. EDYTA: Tak się zastanawiam czy ktoś jeszcze pamięta o czym w ogóle jest ten topic. Wygląda na to, że "trochę" offtopujemy. Edytowane 6 Marca 2008 przez suchyjastrzab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 suchyjastrzab, zasilacze zazwyczaj najwyższą sprawność uzyskują w przedziale 20%-80% mocy, także nie ma sensu kupować zasilacza 500W dla zestawu który ciągnie w idle 60-70W a w stresie 200W bo wtedy rachunki będą wyższe (że to są marne grosze to już inna sprawa)... do takiego zestawu to góra 400W się kupuje. Poza tym że typowy zasilacz ma wykres sprawności który nie jest stały to zasilacze różnią się sprawnością maksymalną która z reguły osiągana jest powyżej 50% obciążenia. Przy konfiguracji która pobiera typowo 200W różnica może być ok 50 W poboru z sieci (85% i 60% sprawność). To nie jest różnica znikoma jeśli policzyć ile zapłacimy przez 3 lata. Poza opłatą za prąd jest jeszcze jeden istotny element hałas i rozpraszanie ciepła bo im większa sprawność tym mniejsza temperatura i mniejsze obroty wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Ja proponuje zamkniecie tego tematu bo juz autorowi nic nie pomagamy.Z tego co wiem to autor jednak zdecydował sie na Intela (sam do mnie pisał) PS. DwaIP jesteś moim idolem:):)HEH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Poza tym że typowy zasilacz ma wykres sprawności który nie jest stały to zasilacze różnią się sprawnością maksymalną która z reguły osiągana jest powyżej 50% obciążenia. Przy konfiguracji która pobiera typowo 200W różnica może być ok 50 W poboru z sieci (85% i 60% sprawność). To nie jest różnica znikoma jeśli policzyć ile zapłacimy przez 3 lata. Poza opłatą za prąd jest jeszcze jeden istotny element hałas i rozpraszanie ciepła bo im większa sprawność tym mniejsza temperatura i mniejsze obroty wentylatora. Czyli to jest jakiś bełkot? http://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy...html#post900047 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Trochę - to mało powiedziane. :) odniosę się tylko do jednego OT tutaj, mianowicie : Ja mam zasilacz taki jak w podpisie i kupiłem go jak miałem jeszcze Athlona 3000+ Venca teraz jadę na nim z C2D i żadnych problemów z nim nie mam. Komp tygodniami może chodzić cały czas i jak na razie nic się nie dzieje a niebawem stuknie mu 2.5roku sig: ...Chieftec GPS-400AA-101A (400W) Widzisz marcinas Twoja zasiłka daje przeciętnie o 30W więcej niż ma wpisane w tabliczkę i zawsze jest to około 1A więcej na każdej linii. Tyle, ze producent tego nie wykazuje bo po co ma zachęcać ludzi do eksperymentów. Takie zachowanie producenta bierze się ze słusznej skadinąd, nieufności wobec klienta i chęci posiadania świętego spokoju ws. ewentualnych reklamacji i szlus. Sam mam takiego szefa przy P4M w drugiej budzie tyle że ma rzekomo 350W naprawdę po tescie w szczycie ma 380 realnego i mocniejsze linie własnie o te 0,75 ~ 1A każdą. Fajna sprawa, oby więcej takich producentów. Z obecnym w sigu X2 współpracuje już drugi (niestety) CM 380W. Ona także ma więcej niż na tabliczce - 400 - 420 W, chociaz to z kolei wynika raczej z jakiejś producenckiej, założonej tolerancji i tyle. Pierwszy z nich okazał się zleżałym, magazynowcem to i padł przy codziennym 9,5x320@1,5Vcore. Ten jak na razie działa i ciągnie stabilnie. Sztuka sztuce nierówna. Topik o ocenie platformy pana szklanka12 wypadł z torów i leci na złamanie karku. A chodzi tylko o to, zeby mu potwierdzić czy wybrane przez niego do zestawu części nie będą się gryzły zarówno wydajnościowo jak i sprzętowo - i chyba nie jest problemem po prostu napisać tak lub nie? Po kiego od razu gosciowi zmieniać cały konfig? Chce na AMD to mu odpowiedzcie czy będzie to działało razem w kupie i niech on ma zmartwienie za kilka miesięcy/lat/dekad/stuleci etc. Capiche? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) Muszę Wam przyznać, że to jest temat numer 1 wśród tematów, które po zalogowaniu lubię poczytać. Jeśli chodzi o linka, który przytoczył dwaIP to mi się nasuwa jedna myśl po przeczytaniu paru stron na początku i paru na końcu. Codegen to nie jest dobry zasilacz do komputera, i on ma najwięcej procentowo udziału w tym temacie o spaleniu zasilaczy jak i podzespołów komputera :D One wybuchają nawet jak sprzęt jest na def. ustawieniach więc nie wiem co ma ten link do tego tematu :) Ja mam zasilacz taki jak w podpisie i kupiłem go jak miałem jeszcze Athlona 3000+ Venca teraz jadę na nim z C2D i żadnych problemów z nim nie mam. Komp tygodniami może chodzić cały czas i jak na razie nic się nie dzieje a niebawem stuknie mu 2.5roku :) Masz dość dobrze dobrany zasilacz do zestawu ale raz w roku lub częściej warto zmierzyć napięcia bo z czasem parametry zasilacza będą inne niż nowego. Linka podałem w odpowiedzi na pytanie które postawił mattis do tyczące moich przygód z OC i jest tam mój wpis (że nie padł mi żaden zasilacz) @suchyjastrzab "Czyli to jest jakiś bełkot? http://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy...ost900047" odpowiadając na powyższe mniej więcej bo całkowicie pomija wiedzę o wykresach sprawności zasilaczy nawet najbardziej kompetentny wpis. Edytowane 6 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Masz dość dobrze dobrany zasilacz do zestawu ale raz w roku lub częściej warto zmierzyć napięcia bo z czasem parametry zasilacza będą inne niż nowego. O to się nie boję, sprawdzałem niedawno i pod max obciążeniem było 12V mierzone miernikiem na molexie :) Topik o ocenie platformy pana szklanka12 wypadł z torów i leci na złamanie karku. A chodzi tylko o to, zeby mu potwierdzić czy wybrane przez niego do zestawu części nie będą się gryzły zarówno wydajnościowo jak i sprzętowo - i chyba nie jest problemem po prostu napisać tak lub nie? Po kiego od razu gosciowi zmieniać cały konfig? Chce na AMD to mu odpowiedzcie czy będzie to działało razem w kupie i niech on ma zmartwienie za kilka miesięcy/lat/dekad/stuleci etc. Capiche? Pozdrawiam. Z tego co widziałem to Pan Szklanka12 już wybrał swój konfig. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The SainT Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 zamknijmy to juz w koncu /// Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Amd nie padnie, nie jest ścierwem, nie jest dużo mniej wydajny, a rewizja którą teraz wypościli jest niedopracowana. Podejrzewam, że gdy AMD puści następną serię procków, będziemy gadać zupełnie inaczej. Intel nie ma już dużo do roboty przy tej serii procków, a AMD czeka jeszcze sporo roboty. Gdybym mial TERAZ kupić sobie w tym przedziale było by to AMD. Dlaczego? Bo lubię. Następna seria CPU w 45 nm została już zademonstrowana http://ca.news.finance.yahoo.com/s/0403200...ors-server.html Jaka będzie wydajność ceny i pobór prądu przez nowe CPU zobaczymy po testach, podstawka AM2+ nie jest złym wyborem bo dłużej będą dostępne nowe wydajniejsze CPU do tego niż do 775 (pewnie ze 2 lata dłużej do czasu aż stanieją DDR3 do poziomu DDR2). @The SainT dlaczego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Odpowiem za The SainT DwaIp Domyśl się! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 the best of dwaIP: Zgadza się ale ile % E2160 będzie działało stabilnie przy 3 GHz i napięciu nie przekraczającym specyfikacji napięć Intela więcej niż 1% ? Jakieś 50%, 2,9GHz zrobi z 75%, 2,8GHz z 90% Nie warto kupować zbyt mocnego zasilacza bo poza ceną za sam zasilacz zapłaci się więcej za prąd.Nie reanimujmy mitu, że mocniejszy zasilacz to wyższe rachunki, dobrze? Poza tym że typowy zasilacz ma wykres sprawności który nie jest stały to zasilacze różnią się sprawnością maksymalną która z reguły osiągana jest powyżej 50% obciążenia. A wiesz co to jest certyfikat efficienty 80%? Oznacza on, że zasilacz ma w pełnym zakresie mocy sprawnosć powyżej 80%. Poza tym zasilacze impulsowe osiągają najwyższą sprawność bardzo blisko maksymalnej mocy 85-95%, choć teoretycznie powinyy maks dać przy 100% Przy konfiguracji która pobiera typowo 200W różnica może być ok 50 W poboru z sieci (85% i 60% sprawność).Podaj przyklad porządnego konstrukcyjnie zasilacza, który ma sprawność poniżej 70-75%. Obecnie wychodzace zasilacze w standardzie spełniaja effiecinty 80%. Jak sam dostrzeżesz różnica miedzy 75 a 85% nie jest juz tak kolosalna. Poza opłatą za prąd jest jeszcze jeden istotny element hałas i rozpraszanie ciepła bo im większa sprawność tym mniejsza temperatura i mniejsze obroty wentylatora. Guano prawda. Najsprawniejsze zasilacze jak Corsairy, Seasoniki i najnowsze konstrukcje FSP o sprawności 85% i wzwyz sa zazwyczaj ciepłymi zasilaczami z racji wolnoobrotowych wentylatorów the best of suchyjastrzab: Chodziło mi o rozsądny zapas mocy, powiedzmy 250W.Krecony 88gtx i krecone C2D pobiera z sieci ok 230-240W, co daje ok 200W zużycia przez podzespoły (80% sprawności), wtedy nawet uwzgledniając przesadny zapas, starczy 400-450W zasilacz Tak się zastanawiam czy ktoś jeszcze pamięta o czym w ogóle jest ten topic. Wygląda na to, że "trochę" offtopujemy. Pamiętam, ale temat jest bardzo ciekawy. Ponieważ nie spełnia wymogów co kupić, to może poprosimy o przeniesienie do np. podstawowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...