Skocz do zawartości
Gość

Laptop- na co tu zwrócic uwagę??

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko, oglądałem zagraniczne serwisy głównie ju-es-ej i postanowiłem kupić sobie laptopa. Na co mam zwracać uwagę, przy zakupie?

A może doradzicie mi jakiś model? cena 1500$$$

procek, grafa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na proca niemusisz zbytnio zwracac uwagi.(tylko pobor energii-jak naj mniej)no i dobrze gdyby byl to P4m, ok 1GHz-1,6GHz

Grafa? Teraz to R9000mobile jedyny z przyszloscia(i pograc sie da)

Dysk: max 20GB, wiecej nietrzeba.

LCD ok 14' po vco wiecej(tylko wymiary wzrastaja)

wypalarka to zaleznie od upodoban, ja bym nie bral, bo mam w PC.

no i najlepiej srebrna obudowa(bo czarne sie strasznie brudza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie qpowałbym w USA mieszkając w pl- laptopy to drogi shit i warto mieć gwarancję, mimo że ceny u nich są o niebo lepsze niż u nas - jednak kiedyś sobie przywiozłem sobie blaszaka z US w walizce :D i potem to co zaoszczędziłem, to wtopiłem w wymiany różnych <span style="color:red;">[ciach!]</span>łek i części + nerwy. raczej rozejrzyj się za firmówkami typu compaq a nie składakami rodzaju actina czy coś takiego.

jak na mój gust to grafa min 256, proc najlepiej mobile (żeby się nie grzał i nie żarł baterii w 45min), a grafa to pewnie najfajniej jak jakis mobility radeon albo gf-go (chyba ciężko będzie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko, oglądałem zagraniczne serwisy głównie ju-es-ej i postanowiłem kupić sobie laptopa. Na co mam zwracać uwagę, przy zakupie?

procek, grafa...

Ja właśnie sprzedaje laptopy :wink:

Przy zakupie to zwróć uwage na martwe pixele czy matryca ich nie posiada bo zdażaja sie nówki ze szczelonymi a gwarancja nie uwzględnia do bodajze 5 martwych pixeli.

Super wyborem na dzień dzisiejszy jest:

1. FUJITSU-SIEMENS AMILO D8820 Intel® Pentium® 4 2400 MHz/HDD 40GB/RAM 256MB/ATI RADEON 9000 64MB DDR/ColorActive 15" SXGA+/DVD-CDRW/LAN 10/100/MODEM 56k/IEEE 1394/3.55 kgkg/326x275x43.6 mm/MS Windows XP Home Edition PL

Cena brutto: 8661

albo z rodzimej produkcji:

2. CALIFORNIA ACCESS 8900 Mobile Combo Intel® Pentium® 4 - M 1700 MHz/HDD 30GB/RAM 256MB/nVidia GeForce 420 Go 32MB DDR/ColorActive (14,1" XGA)/DVD-CDRW/LAN 10/100/MODEM 56k/SMART MEDIA/IEEE 1394/2,9kg/312x266x34/MS Windows XP Home Edition PL

(obudowa jest prawie identyczna jak w Toshibie)

Cena brutto: 7000

P.S. Pozycja nr 1 jest w tej chwili najlepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o stosunek cena/wydajność

testowałem nawet tego Amilo D 3dmarkiem 2001 SE i miałem ok. 8000 pkt. W takiej konfiguracji za Toshibe trzeba dać ok. 15000 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek, grafa...

Przy zakupie to zwróć uwage na martwe pixele czy matryca ich nie posiada bo zdażaja sie nówki ze szczelonymi a gwarancja nie uwzględnia do bodajze 5 martwych pixeli.

1. FUJITSU-SIEMENS AMILO D8820 Intel® Pentium® 4 2400 MHz/HDD 40GB/RAM 256MB/ATI RADEON 9000 64MB DDR/ColorActive 15" SXGA+/DVD-CDRW/LAN 10/100/MODEM 56k/IEEE 1394/3.55 kgkg/326x275x43.6 mm/MS Windows XP Home Edition PL

2. CALIFORNIA ACCESS 8900 Mobile Combo Intel® Pentium® 4 - M 1700 MHz/HDD 30GB/RAM 256MB/nVidia GeForce 420 Go 32MB DDR/ColorActive (14,1" XGA)/DVD-CDRW/LAN 10/100/MODEM 56k/SMART MEDIA/IEEE 1394/2,9kg/312x266x34/MS Windows XP Home Edition PL

P.S. Pozycja nr 1 jest w tej chwili najlepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o stosunek cena/wydajność

testowałem nawet tego Amilo D 3dmarkiem 2001 SE i miałem ok. 8000 pkt. W takiej konfiguracji za Toshibe trzeba dać ok. 15000 zł

a możesz mi powiedzieć ile czasu średnio trzyma bateria??? Kilka godzin da się na niej popracować? Ten model pierwszy jest fajny jednak szukam czegoś tańszego :-). Może ceny stanieją ale chyba do takiej granicy niebardzo.

A jak mam sprawdzić te martwe pixele? Samo włączenie laptopa i spojrzenie na ekran pomaga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek, grafa...

a możesz mi powiedzieć ile czasu średnio trzyma bateria??? Kilka godzin da się na niej popracować? Ten model pierwszy jest fajny jednak szukam czegoś tańszego :-). Może ceny stanieją ale chyba do takiej granicy niebardzo.

A jak mam sprawdzić te martwe pixele? Samo włączenie laptopa i spojrzenie na ekran pomaga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kupno notka w USA to swietny pomysl, co do gwarancji to wybierz renomowanego producenta (IBM, Dell), ktory daje (najlepiej) 3 lata gwarancji na caly swiat (worldwide warranty) - w razie jakichkolwiek kopotow naprawia to i u nas (chociaz to troszke moze potrwac). Najlepiej jednak kupowac bedac osobiscie w Stanach - oszczedzasz na cle przy powrocie :wink: (moj patent, plecak eatpacka z przegrodka na lapki i jako podreczny bagaz do samolotu bierzesz 8) )

2. Zwroc uwage na obudowe - najlepiej magnezowe - sa wytrzymalsze (sporo kosztuje :evil: )

3. Sprwdz, aby twoj przyszly komp mial tyle wbudowanych bajerow ile to mozliwe (USB 2.0, Firewire, Lan itd.). Pozniejsze wyposazenie w tego typu dodatki (przez zlacze PCMCiA) kosztuje krocie :evil:

4. Tak jak przedmowcy, procesor najlepiej mobilny P4 (jakos nie mam zaufania do AMD na tym polu - zbytnio beda sie grzaly IMHO), chociaz jezeli ma sluzyc o pracy i pogiercowania w niezyt wymagajace gierki, wystarczy i PIIIM. Grafika jak najmocniejsza (tego nie wymienisz juz nigdy). Obecnie to Ati 9000, niedlugo wchodzi 9600.

5. Wyswietlacz 14,1 - 15 (koniecznie TFT, jak najnowszego typu - im nowszy, tym krotszy czas odswiezania plamki), zreszta jak bedziesz chcial obejrzec Divixa to i tak podlaczysz sie do monitora. A propos komfort pracy na lapie jest mniejszy od desktopa, wiec nie ma co przesadzac z praca na bateriach. Wiekszosc czasu i tak bedziesz siedzial na zasilaczu - no chyba, ze masz mobilne miejsce pracy.

6. Naped DVD. CD-RW (albo DVD-RW) szybko sie zuzywaja, a poza tym jezeli masz zamiar masowo wypalac plytki, to ilosc wydzielanego ciepla szybko moze uszkodzic gesto upakowane wnetrze lapka. Tak ze, albo CD i duzy dysk (tak 40 GB), albo mniejszy dysk i nagrywarka.

Mam nadzieje, ze troszke pomoglem. Wszystkie te wypociny to efekt wlasnych doswiadczen.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.jesli chodzi o gwarancje to tak jak kolega wyzej napisal potwierdzic musze :)

2. kwestia zakupu i czego bedziemy żądać - jesli ladujemy juz kase w ati 9000 (najlepiej z 64mb) i w miare procek p4 ok. 2Ghz to juz warto zakupic sprzet z dobrym jak na laptopa LCD bo tak to co zobaczysz to mizeria - z dosiwadczenia - w dellach ultrasharp 15 daje 16 ms i wieksze kąty widzialnoosci - tak to efekt negatywu i srebrzanki patrzac z nawet lekkiego odchylenia na lcd od 90' takze sony oferuje w tym wzgledzie dobre lcd ale pozegnaj sie z gwaracja na PL, ibm tez w nowszych modelach (droszych ) wprowadzil te lcd zblizone do mozliwosci lcd desktopowych , nie wiem jak toshiba...bo nie mialem przyjenosci ale z tego co widzialem w typowych sxga 15 1400*1050 to maly kąt i dlugi czas reakcji ok 25-40 ms w typowych laptopach ------- wiec kupujesz albo z grafa i dobrym lcd - koszt!!!! albo jak lcd typowy to poc o ladowac w grafe i proca jak i tak nie zobaczysz --- doswiadczenia praktyczne

delle - np inspiron 8200 z takim lcd- pod 2000$ albo taniej z ebay itd

delle insp maja taniawą obudowę - i waga ok 3,5-4 kg

sony ok 4 kg ale lepsza obudowa i lcd nawet 16' 1600*1200

jak chcesz maxc mobilnosc tojakis maly do 2.5 kg laptop i 14' max ale wtedy nie masz lcd do zalozmy "grania i divx" tylko do biurowych apppz ;)

wiec wg nei jest jeden wybor - duzy i drogi relatywnie "desktop replacement" hehe dodajmy quasi-

albo maly mobilny z gorszymi parametrami ale tanszy( choc nie zawsze)

dobrze jak ma wifi,

teraz wchodza procki z rodziny centrino -- longer battery life

ja np przywiazuje wage do lcd - bo oczy jedne a zreszta zawwze masz kontakt :)

a jak masz przepinac np w czasie robotek z grafa /gra /dvd/divx na monitor crt to poco ladowac kase w laptopa? sami sobie odpowoiedzcie, z roku na rok coraz lepsze lcd wchodza....t o cieszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna rada ... zwróc uwagę na ofertę ASUSA

1. Sami projektują płytę główną (a na tym sie trzeba przyznac znają)

2. resztę biorą od sprawdzonych dostawców np. CDRW DVD od toshiby

3. proc 2.4Ghz nie mobile ale asus obniza taktowanie ... ma taki guziczek ... chodzenie, rower, samochód, samolot ;) można sobie przełączać

4.LCD 15" 1400x1050 !!!

5. Grafa ati7500

6. Dysk 40Gb

7. DVD CDWR COMBO

8. firewire ,LAN,Modem IRDA itd

9. CENA OKOLO 6700 BRUTTO!!!!!!!!!! kielce ul. mała nie pamietam nazwy sklepu ... (mi sie zdaje ze kolo sie pomylil i cena była netto ale pytalem i powiedzial ze brutto !!!)

10. ASUSY maja w pronoxsie (hurt)

11. Brat ma takiego 2Ghz - kupionego za 8300 w krakowie przy zakopiance naprzeciwko "KarRfuRa" w listopadzie 2002 JEST ZAJEBISCIE ZADOWOLONY (dostał torbę i mysz asus optyczną gratis ;) i chyba ma 2 lata gwarancji ;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek, grafa...

Myśmy mysleli nad tym amilo D i wybralismy asusa ;))) bo torba, (300) mysz(100), gwaracja dłuższa o rok (+10% wartości i fujitsu tez by mial 2 lata o ile pamietam) i cena niższa (generalnie licząc gware torbe i mysz okolo 1500 zł mniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadam est7:

Notebook nie pracuje z reguły na bateriach więcej niż 2,5h.

A juz przy oglądaniu filmu DVD to to ponizej 2h napewno.

Był model HP Omnibook, który rzekomo pracował na baterii 3h ale to juz szczyt mozliwosci.

Martwe pixele widac w momencie ładowania systemu na czarnym ekranie najlepiej.

Ja je widzę od razu :wink:

Co do cen to pewnie, ze idą w dół. Jeszcze niedawno za notka w takiej konfiguracji trzeba było zapłacić lekko 15k.

Cały czas tanieje sprzęt ale ten Amilo D to juz watpię żeby zszedł niżej bo jego cena była obnizana znacznie. Pewnie wyjdzie nowszy model a ten do wyczerpania zapasów pozostanie w niezmienionej cenie.

Do erio: ja tez mogę w ramach rabatu dorzucic extra torbe, mysz na USB i nawet dodatkowe 256 DDR :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...