elf_ Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Poprzednie rewizje : Rev 1 - Dawno dawno temu .... :) Pierwszym moim chłodzeniem wodnym było chłodzenie od CPC. Byłem bardzo zadowolony z tego chłodzenie, bo było cicho :) . Później, gdy trafiłem na forum tweaka ( pure pc ) i trochę poczytałem dowiedziałem się, że CPC nie jest takie dobre jak myślałem i są lepsze rozwiązania w w kwestii LC. W skład zestawu od CPC wchodził : blok na cpu, blok na gpu, zasilacz chłodzony wodą, pompka i i super hiper chłodniczka made by CPC :D - wszystko na tyci tyci wężykach. Generalnie jakoś to wszystko chodziło. Mam tylko dwa zdjęcia z tym WC :D - jedno z blokiem na GPU na Gf 2 MX 400 , drugie to"chłodnica": Rev 2 - Druga rewizja pojawiła się gdy zmieniłem sprzęt na athlona 64 3000+ venice i grafikę 6800GS. Było to w marcu 2006 roku. Wiedziałem, że chłodzenie od CPC nie da rady przy kręceniu tego sprzętu i postanowiłem zaopatrzyć się w produkty firmy MCS. Na procesor poszedł X3N, a na grafikę Abadon GPU lite. Pompka została wymieniona na atmana 305. Jako wymiennik ciepła zastosowałem nagrzewnicę od Mercedesa 115 z nadmuchem w postaci dwóch wentyli 120 mm. W kwietniu 2007 zmieniłem nagrzewniczkę na chłodnicę od Daci chłodzoną pasywnie. Chłodnica na początku stała na szafie. Były jednak problemy z zapowietrzaniem się chłodnicy ( układ otwarty z rezerwuarem na dole ), więc szafa została zmodyfikowana :D i chłodnica wylądowała pod szafą - problemy z zapowietrzaniem chłodnicy zniknęły. Kilka fotek: Rev 3.1 - Obecna wersja mojego układu. W wersji 3.0 wodę wprawiała w ruch pompka atman 305. Pompka jednak zaczęła terkotać i nie dało się jej uciszyć. Kupiłem Grundfosa i nastąpiła błoga cisza :D. Procesor - blok Apogee GTX - X3N nie pasował na nową płytę Gigabyte p35-ds4 i byłem zmuszony do zakupu nowego bloku "kompatybilnego" z kondensatorami wokół gniazda CPU : Grafika - Abadon GPU Lite Pompa - Grundfos up 15-14b - Cisza, cisza i jeszcze raz cisza :) Genialna pompka. Chłodnica - chłodnica od Daci :D - daje radę ale w jej miejsce pojawi sie grzejnik Regulus. Magistrala wodna :D - bloki na procu i grafice nie są ze sobą bezpośrednio połaczone. Bloki te nie są też bezpośerdnio połączone z wyjściem i wejściem wody do obudowy - rolę pośrednika we wszystkich połączeniach pełni magistrala. Tak to wszystko wygląda zamontowane w obudowie : W najniższym miejscu obudowy znajduję się Grundfos, trójnik :D i wyprowadzenia węży poza obudowę. Powyżej grundfosa mamy półkę z dyskiem. Powyżej półki z dyskiem znajduję się szuflada z płytą i magistrala wodna. Szuflada z płytą : Fotka poglądowa: Obudowa - obudowa własnej roboty. Założenia były następująca: mała głębokość, mała szerokość, duża wysokość, szuflada na płytę, miejsce na pompę, ascetyczy przód, wszystko z aluminium - szkielet i boczne płyty, kółka. Niestety na rynku nie ma takich obudów. Szuflada z płytą - to było pierwsze założenie przy projekcie obudowy - możliwość wyciągniecia płyty razem z zamontowanymi bebechami poza obudowę jest :D jest bezcenna : Wkładanie szuflady z płytą : Widok obudowy od tyłu: Widok obudowy z boku ( stare zdjęcie - na grafice i procu chłodzenie powietrzne. Na dole obudowy rez z atmanem) : Szkielecik z bebechami :D : Widok od frontu : Zoom :) - na dole od lewej - przyciski Power i Reset, oraz diody HDD i Power. DVD na górze pełni rolę zaślepki :DDD - czekam aż mi dowiozą panel. Plany : - Zakup miedziano aluminiowego grzejnika regulus - prawdopodobnie będzie to model R2 - 60cm. Mieści mniej wody niż chłodnica, a co za tym idzie bezwładność cieplna układu jest mniejsza. Lepsze są też parametry, przy pracy pasywnej - bez nadmuchu. - Zakup wodomierza :D Edytowane 25 Marca 2008 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 BUda bardzo nietypowa - ale co kto lubi :D Wykonanie całkiem całkiem. nie bardzo kumam tej "magistrali wodnej" Podaj rozmiary budy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Po co te wężyki do gazu/ogrodowe ? Przecież ta pompka jest słabsza od DDC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) BUda bardzo nietypowa - ale co kto lubi :D Wykonanie całkiem całkiem. nie bardzo kumam tej "magistrali wodnej" Podaj rozmiary budy ;) Rozmiary budy to 277(głębokość) x 225(szerokość) x 1147(wysokość) :D - warunki lokalowe wymusiły małą głębokość. Mam po prostu jedno miejsce gdzie może stać komputer i jedyna obudowa jaka tam pasuje to wysoka smukła obudowa. Odnośnie magistrali - układ wygląda tak: wejście wody do obudowy - trójnik - pompa - magistrala - blok cpu - magistrala - blok gpu - magistrala - wyjście wody z obudowy Po co te wężyki do gazu/ogrodowe ? Przecież ta pompka jest słabsza od DDC Nie łamią się i są sztywniejsze od zwykłych wężyków - a to, że wyglądają solidnie to przy okazji :) Edytowane 10 Marca 2008 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Buda dosc zaskakujaca :D a kibel ciekawey. Jak tam tempy ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Widac postawienie na funkcjonalnosc, a nie kolor sprezynek :wink: Z tym ze pomijajac nawet 2 wentyle (? - psu i 120stka nad), to dysk musi byc slyszalny jezeli jest tylko odizolowany pod katem wibracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) osa512 - :D No pewnie że ciekawy :D. Temperatura idle CPU e6750 nie kręcony po 8 godzinach normalnej pracy ( open office, www ...) to 33-34 C przy temperaturze otoczenia 25-26 C. aerial - Cóż - w środku może jest lekki burdel z tymi kablami ale jak pozamykam obudowę to nic nie widać :D. Dysk jest cichutki ( Samsung ). Słychać go jednak trochę i dlatego planuję zakup scythe quiet drive, żeby go wyciszyć. Zasilacz to Tagan u22, więc jest cicho ale nie dość cicho :) . Apetyt rośnie w miarę jedzenia i powoli zaczynam szukać cichszego zasilacza - pasywnego albo bardzo cichego chłodzonego normalnym wiatrakiem. Na silentpcreview.com króluje Enermax Modu82+ 625W : http://www.silentpcreview.com/article699-page1.html i prawdopodobnie będę w niego celował, jeżeli pojawi się w polsce. Jest jeszcze opcja kupienia dobrego zasilacza z jakimś wiatrakiem 120 mm i wymiana tego wiatraka na wiatrak noctua. Wiatrak nad zasilaczem będzie wymieniony na porządny i cichy - ten obecny to Rasurbro - tyka i tyka :D i dlatego jest wyłączony - jedyny działający wiatrak to ten w zasilaczu. Ogólnie jest cicho. Mam nadzieję, że będzie jeszcze ciszej, po planowanych zmianach. ----------------------------------------- UPDATE 25-03-2008 Jednej rzeczy nie przewidziałem budując obudowę - pogłosu/dudnienia - jeżeli coś w obudowie buczy/powoduje silne wibracje to obudowa wzmacnia te dźwięki. Staje się to trochę uciążliwe gdy wiatraki zasilacza wkręcają się na wyższe obroty lub gdy podkręcę noctuę na wyższe obroty, co skutkuje wytwarzaniem specyficznego dźwięku o niskiej częstotliwości. No cóż :D - dałem ciała na polu akustycznym. Trudno. Trzeba błąd naprawić. Zaopatrzyłem się w gąbkę akustyczną 10mm - grubsza niestety nie wejdzie. Gąbką wykleiłem ścianki obudowy i rezultat jest wysoce zadowalający - pogłosy/dudnienia ustały i nic się nie dzieje jak wentylki wkręcają się na wyższe obroty. Fizyka działa i energia mechaniczna fali dźwiękowej po przejściu przez gąbkę jest mniejsza. :D A tak to wygląda: Edytowane 25 Marca 2008 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...