Skocz do zawartości
czarny.

Jednostka Za Ok. 1200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić bebechy do budy za ok. 1200zł. Wszystko w jednym sklepie, stawiam na internet, bo z moich wyliczeń zakup na bitcomputer.pl lub agito.pl z wysyłką wyjdą to samo, a nawet taniej niż jakbym kupił sprzęt w proline (gdybym kupił na miejscu w Poznaniu to do chaty bym musiał targać sprzęt 160km tramwajami i pociągniem :) )

Jeszcze nie dokońca zdecydowałem się na platformę oraz moba więc prosiłbym o porady:

INTEL:

procesor:

- Intel Dual Core E2160 BOX 195zł / 192zł

mobo:

- MSI-P6N SLI-F v2 (nForce 650i) 289zł / 266zł

- Asus P5K (P35) 315zł / 309zł

- Asus P5B (P965) 233zł / 267zł

AMD:

- Athlon X2 5000+ BOX 289zł / 281zł

mobo:

- MSI K9N Neo-F V3 (nVidia nForce 560) 189zł / 191zł

- Gigabyte GA-MA770-DS3 (AMD 770) 256zł / 249zł

- Asus M2N-E nForce 570 Ultra 269zł / 265zł

Reszta:

pamięci:

- 2x1GB 800 Geil Ultra CL4 159zł / 163zł

hdd:

- Seagate Barracuda 250GB Sata2 16MB Cache 199zł / 195zł

grafika:

- Palit 8600GT 259zł / 259zł

czym się różni wersja sonic? czy jest to po prostu BOX?

zasilacz:

- Chieftec GPS-450WAA 159zł / 154zł

- Amacrox Warrior AX400-PNF 136zł /

bitcomputer.pl

agito.pl

Jeżeli chodzi o płytę to przy Intelu interesują mnie zarówno możliwości OC jaki i dobra jakoś dźwieku dlatego umiściłem tam MSI, a w AMD OC na drugim miejscu, a na pierwszym jakoś dźwięku. Mam sentyment do MSI, bo używam teraz trzeciej płytki i nie miałem żadnych problemów, dlatego skłaniam się ich produktom. Nie wiem jeszcze jak z zasilaczem, czy Amacrox 400 pociagnie to? Czy potrzebny jest Chieftec 450W. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź lepiej procesor intela i płytę Asus P5K.

Co do pamięci to nie bierz Geilów, bowiem niektórym użytkownikom sprawiły już problemy, a czym się różni sonic od zwykłej? Sonic jest fabrycznie podkręcona, przez co ma lepsze osiągi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor E2160

MOBO: P5K odpada (jeżeli już to P5K PRO) albo Foxconn P35a-s

Pamięci weż inne np Kingston 667Mhz ELPIDA lub jakieś zywkłe 800Mhz

Dysk ok

Grafika spróbuj może dołożyć do 88GS

Sonic to że grafika jest fabrycznie podkrecona

Zasilacz Amacrox

EDIT

Spózniłem sie:P

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się mówi lepiej dorzuć tu i tam i wyjdzie 200zł różnicy :), przy 1200 to spora różnica także przy 8600GT pozostanę.

Co do pamięci to może:

OCZ DDR II 2GB (2*1GB) 800 PLATINUM REV2 CL4

albo

Patriot DDR II 2GB (2x1GB) LLK 800MHz CL4 PDC22G6400LLK

w podobnej cenie co Geil`e.

Jeżeli chodzi o płytę to spooro już przeczytałem forów i komentarzy i każdy poleca co innego, każda ma jakies wady i nie wiadomo w końcu co wziąć :blink:

edit: Na jakim chipsecie brać płytę? Bo jest jeszcze MSI P35 NEO2-FIR z Realtekiem 888 tylko nie wiem właśnie jak wyglada sprawa z tymi zintegrowanymi układami, czy ten 888 będzie lepszy od mojego staruszka SB 5.1 Player?

Edytowane przez czarny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2160

Foxcon P35a /P35a-s

Kingston 667/Goodram 667 (3 powody dla których powinieneś je wziać: 1.będą w 100% wystarczające, 2. geile są do kitu 3. widzę, że liczysz sie z każdą złotówką

8800gs zamiast 8600gt (86gt dzis jest juz za wolny, a dokładając 200zł do 8800gs masz 2x większą wydajnosć, choc 8800gs ma problem z głośnością i powinieneś to wiedzieć. ale i tak imho warto.)

Zasilacz Modecom mc350-to to samo co amacrox 400 tylko taniej. jak nie mozesz go wziac to wez amacroxa.

EDIT: Płytę weź na P35: Foxconna albo MSI właśnie. Abit Ip35 (ale nie e) też jest mądry. A o dźwiękówkę sie nie martw. Jak masz SB live to zadna integra nie bedzie lepsza wiec mozesz pominąć ten element.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady. Co do ramów, to jeśli wezmę zwykłe Goodrama 800 to nie będzie problemu z podkręceniem tego procka? Dlatego pisałem o tych OCZ albo Patriotach. Z tym 8800GS to fakt 2x większa wydajność ale na grafice aż tak mi nie zależy tzn. to komputer do domu ma być, a tam brat pocina w Lineage 2 głównie. Choć pewnie jakby był dobry sprzęd to by zainstalował jakiegoś CoD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi