pieczara Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Pytanie jak w temacie, zastanawiam się nad dwoma modelami z serii 8600gt komputer nie słuzy głównie do grania ale czasem jak zagram to nie chcę grać na lowdetalach i mikrusiej rozdziałce. Reszty sprzętu nie mam zamiaru modyfikować no i pytanie czy zasilacz to uciągnie :) Z góry uprzedzam że temat kart graficznych nie jest mi całkowicie obcy ale jestem raczej początkujący w temacie. Gigabyte 8600GT 256MB GDDR3 (128bit) HDTV DualDVI S.Pipe2 PCI-E 270pln no i bezgłośna :) Palit 8600GT Sonic+ 256MB DDR3 (128bit) PCI-E TV/DVI legenda :D (czy da się skręcić obroty na wentylu bo raczej jej nie będę ekstremalnie kręcił ołówkiem i innymi modami, a jak będzie potrzeba żeby pograć to odkręcić obroty i podnieść takty?) Chętnie posłucham rad co innego i tańszego kupić co pozwoli grać np. w witcher'a na 1280x1024 bez szarpnięć, jak bedzie jakaś tania okazja to mogę spaść na trochę niższą rozdziałkę. Edytowane 11 Marca 2008 przez pieczara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Ja bym wzioł Sonic bardziej wydajna:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalbar Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 też brałbym sonic :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Ja bym wzioł Sonic bardziej wydajna:) To ja wiem, ale liczyłem na coś więcej niż "ta a nie tamta", np jak sprawuje się ten gigabyte w porównaniu palitem i co z głośnością. No a może jakąś tańszą alternatywę macie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Zasilacz to MC czy Feel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) To ja wiem, ale liczyłem na coś więcej niż "ta a nie tamta", np jak sprawuje się ten gigabyte w porównaniu palitem i co z głośnością. No a może jakąś tańszą alternatywę macie? Ja też bym wziął Sonic+ :) a na serio to chłodzenie stockowe daje radę po OC bez vmoda , samo sobie reguluje obroty oprócz tego możesz skręcić wentyl programowo. Na 100% jest głośno ale wiadomo wydajnośc wiatraczka kosztem ciszy. Montujesz Accelero S2 i masz z głowy. edi: gdzieś słyszałem że na Gigabyte 8600gt strasznie słychać jak piszczą cewy Edytowane 11 Marca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) na gigabyte 8600 nie slychac zadnego piszczenia, mam 2 sztuki to wiem. jesli nie chcesz oc to bierz gigabyte - ma dosc spore fabryczne oc (1550 na shaderach) silent pipe2 daje rade bez oc, po oc trzeba zalozyc na niego wiatrak, wchodzi idealnie 120mm. aha, niezaleznie czy krecisz, czy nie, silent pipa trzeba zdjac i przesmarowac porzadna pasta, fabryczny glut jest do niczego natomiast do oc sonic, ale wiadomo - bedzie glosniejszy p.s. jak bierzesz gigabyte 8600, to nie bierz z supremme commanderem, tylko z nvn2 - to jest nowsza wersja, ma lepsze takty i inne elementy w ukladach zasilania Edytowane 11 Marca 2008 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) Palit 8600GT Sonic+ jest głośny, a zarazem wydajny na 100% wentyla, ale defowo jest on ustawiony na 26%, jest cichy (ale słyszalny, u mnie najgłośniejszy element kompa, ale mam bardzo wyciszonego kompa, ten wentylek od Palita całkowicie niesłyszalny z 1.5-2m). Krótko mówiąc to znając jakość pasywnych modeli Gigabyte 8600GT z doświadczenia wiem, że taka karta w 3D bardziej piszczy (dławiki, cewki) niż wentyl 8600GT Sonic+ @ 26% :lol2: 8600GT Sonic+ też piszczy, ale tylko po mocnym O/C i nie głośno. Np. u mnie lekko piszczy w 3D @ 1GHz 1.7V, a def to 625 MHz 1.45V i przy max o/c na 1.45V też nie piszczy (czyli okolice 750 MHz) Edytowane 11 Marca 2008 przez ThermalControl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Zasilacz to MC czy Feel?MC jak w sygnaturce a na serio to chłodzenie stockowe daje radę po OC bez vmoda , samo sobie reguluje obroty oprócz tego możesz skręcić wentyl programowo. Na 100% jest głośno ale wiadomo wydajnośc wiatraczka kosztem ciszy. Montujesz Accelero S2 i masz z głowy. edi: gdzieś słyszałem że na Gigabyte 8600gt strasznie słychać jak piszczą cewy samo reguluje obroty ale na tych "niższych bez obciążenia" słychać, a jak zamontuje Accelero S2 to nie strace gwarancji nie ma plomby na chłodzeniu? na gigabyte 8600 nie slychac zadnego piszczenia, mam 2 sztuki to wiem. jesli nie chcesz oc to bierz gigabyte - ma dosc spore fabryczne oc (1550 na shaderach) silent pipe2 daje rade bez oc, po oc trzeba zalozyc na niego wiatrak, wchodzi idealnie 120mm. aha, niezaleznie czy krecisz, czy nie, silent pipa trzeba zdjac i przesmarowac porzadna pasta, fabryczny glut jest do niczego Moze nie ma piszczenia po przesmarowaniu ;) jak ściągnę silentpipe'a to nie strace gwarancji, nie ma plomb na radiatorze? btw 1550 na shaderach mi nic nie mówi, nie mam odniesienia ile ma sonic+? Palit 8600GT Sonic+ jest głośny, a zarazem wydajny na 100% wentyla, ale defowo jest on ustawiony na 26%, jest cichy (ale słyszalny, u mnie najgłośniejszy element kompa, ale mam bardzo wyciszonego kompa, ten wentylek od Palita całkowicie niesłyszalny z 1.5-2m). Krótko mówiąc to znając jakość pasywnych modeli Gigabyte 8600GT z doświadczenia wiem, że taka karta w 3D bardziej piszczy (dławiki, cewki) niż wentyl 8600GT Sonic+ @ 26% :lol2: 8600GT Sonic+ też piszczy, ale tylko po mocnym O/C i nie głośno. Np. u mnie lekko piszczy w 3D @ 1GHz 1.7V, a def to 625 MHz 1.45V i przy max o/c na 1.45V też nie piszczy (czyli okolice 750 MHz) czy te 26% da się jeszcze skręcić żeby przy przeglądaniu chodziło na minimum nie usmażę grafy? Czy mój zasilacz ją uciągnie? A na koniec pytanko czy jak będę kręcił sonica na standardowymm napięciu to jest możliwość w rivatunerze dać mniejsze ustawienia niż defowe, na codzień i minimalne obroty, a przed graniem "jednym kliknieciem" ustawić max OC i większe obroty (100%)? A jakaś tańsza alterntywa, gdzie szukać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Bierz Sonic+ Ten pasywny gigaszajs nie jest taki fajny..Bez dobrego obiegu powietrza w budzie,temperaturka moze dojsc nawet do 100C.I w ogóle moze to tylko mi,ale jakos cewki piszcza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Montujesz Accelero S2 i masz z głowy. Jak chcesz zamontować skoro do 8600gt nie pasuje Kompatybilność zestawu: Karty graficzne NVIDIA: - NVIDIA GeForce 8500 (seria) - NVIDIA GeForce 8400 (seria) - NVIDIA GeForce 7600 (seria) - NVIDIA GeForce 7300 (seria) - NVIDIA GeForce 6600 (seria) - NVIDIA GeForce FX 5950 (seria) - NVIDIA GeForce FX 5900 (seria) - NVIDIA GeForce FX 5700 (Ultra) (seria) - NVIDIA GeForce FX 5600 (seria) - NVIDIA GeForce FX 5500 (seria) - NVIDIA GeForce FX 5200 (seria) - NVIDIA GeForce 4 Ti i MX (seria) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Jak chcesz zamontować skoro do 8600gt nie pasuje Serio? To spojrz w mojego siga. Pasuje tez do 9600gt, tylko kolegom z AC chyba nie chcialo sie update'u zrobic (albo to chwyt marketingowy, zeby ludzie S1 rev2 kupowali). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Serio? To spojrz w mojego siga. Pasuje tez do 9600gt, tylko kolegom z AC chyba nie chcialo sie update'u zrobic (albo to chwyt marketingowy, zeby ludzie S1 rev2 kupowali).Dzięki, a ja juz zacząłem szukac 1rev2 :) Pasuje jak ulał czy trzeba kombinować przy zakładaniu. Jakie masz temperatury w stresie i idle na takim kręceniu, dodałeś jakiś wiatraczek? Ale dalej nie wiem jak to z tymi plombami i gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 jak ściągnę silentpipe'a to nie strace gwarancji, nie ma plomb na radiatorze? btw 1550 na shaderach mi nic nie mówi, nie mam odniesienia ile ma sonic+? na chlodzeniu plomb nie ma, mozna smialo zdejmowac sonic+ ma standartowo 1150, oczywiscie kazdy po zakupie go kreci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 na chlodzeniu plomb nie ma, mozna smialo zdejmowac sonic+ ma standartowo 1150, oczywiscie kazdy po zakupie go kreci to jest komentarz jednego z kupujacych w morelach 2007-12-18 09:21:18 Autor: Arkadiusz Ocena: Posiadam ten produkt 3-6 miesięcy Wrażenia: Świetna karta za relatywnie niewielkie pieniądze. Podrasowana wersja zwykłego 8600GT, od którego różni się większym chłodzeniem przez co zajmuje 2 sloty. Bardzo dobre rozwiązanie dla osób których sens życia nie zależy ilości pkt w 3dsmarkach Za: - dobra wydajność - niski pobór mocy ( nie potrzebuje dodatkowego zasilania! ) - wydajne chłodzenie - "nie świeci, nie błyska, nie śpiewa kolęd" (czyt.brak diód i innych pseudo-bajerów) - sprzętowe DX10 - gra "spellforce" - dobra cena Przeciw: - standardowe chłodzenie jest nieco zbyt głośne (można skręcić obroty np RivaTuner'em) - plomby na mocowaniu chłodzenia = brak możliwości wymiany chłodzenia na lepsze, Palit tak lubi niestety - gra "xpand rally xtreme" Czy to możliwe żeby sklep zakładał swoją plombę a moze jedenn dystrybutor je zakłada a inny nie? Miał ktokolwiek plomby na chłodzeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...