Skocz do zawartości
Kubuch

Chłodzenie 775 Do 70 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie zatem co lepsze?

Freezer 7 za około 40 używany ( + kontroler obrotów bądź jakiś inny wentyl cichszy ) czy może Karakorum ( droższy o ponad połowę )?

Co jest lepsze w stosunku cena - jakość - wydajność - cisza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ylko tyle. Karakorum ma takie samo denne mocowanie co tandetny HP100 , balbym sie zaufac drugi raz tej firmie.

Moj Hp100 w stresie na E2140 przy 1.325V na 2.6GHz lapal 67 stopni na 3000 obrotow , gdzie trzasl cala buda , gdy nieslyszalny box Intela na 2000 obrotow lapal ledwo 70 stopni. Wiec 3 stopnie roznicy? Szkoda kasy.

Czemu o tym pisze? Bo Karakorum ma ten sam mechanizm zaczepow , kupisz , moze okazac sie , ze jestes kolejnym "zadowolonym" klientem z docisku i utopisz 100 zl.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli to Wam coś pomoże, to się pochwalę swoimi wynikami:

-chłodzenie wersja Pentagram HP-120 AlCu (NIE KARAKORUM) - 5 volt (bezgłośny)

-athlon 64 @2800mhz - 1,55v

-buda codegen, bez wentylowania

-podaję jedynie temp. max stress 50 stopni (po godzinie orthosa)

kupiony za 70zł, więc chyba było warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Hp100 w stresie na E2140 przy 1.325V na 2.6GHz lapal 67 stopni na 3000 obrotow , gdzie trzasl cala buda

Coś chyba sknociłeś bo mój E2180 przy 1,39V na 3,0 łapie max 55 stopni przy 1700 obrotów i nie trzęsie ani budą ani niczym innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś chyba sknociłeś bo mój E2180 przy 1,39V na 3,0 łapie max 55 stopni przy 1700 obrotów i nie trzęsie ani budą ani niczym innym.

Taaaak , montaz HP100 to tak wielka fiozofia , ze bez Sorbony nie podchodz.

Myslalem , ze ludzie sie domysla - trafilem na guano ze slabym dociskiem badz uszkodzonymi HP'kami.

Przy okazji , mam L2 , temperatury wiele razy pokazywalem , trafilem na padake.

Natomiast co do 3000 i telepania > rezonans i to slyszalny mocno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trafilem na padake.

rzeczywiście trafiłeś.

e1200+hp100+as5 2,8ghz@1,375V wentyl 1,6k (minimalne minimum) - 55-56*C pod orthosem

do 70*C to mi temperatura dojechała jak sprawdzałem jakie będą 'osiągi' przy 3,2ghz@1,525V (pentak na 1,6k)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co będzie wydajniejsze i lepsze w stosunku Cena/Jakość

Thermalright Ultra-90 K8/775 + Fander 92mm ( mam na stanie więc musiałbym kupić tylko Ultra 90 za 70zł )

Czy może lepiej za około 35zł wyrwać używanego Freezera 7 PWM i zmienić wentyl na tego Fandera którego mam?

Czy różnica temperatur przy Ultra 90 będzie znaczna?

Dodam, że procesor który to bedzie mialo chłodzic to E2160 @ 3,0... a zależy mi na ciszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi