superboi Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Witam ;) Mam pewnego rodzaju problem ;p jestem troche juz nie w temacie ale staram sie odrabaiac zaleglosci. Mianowicie chialbym kupic nowy sprzet. Ciekawi mnie tez kilka zwiazanych z tym spraw. Ale to moze pozniej. Narazie chcialbym was prosic o pomoc o wasze sugestie ,propozycje oraz o ocenienie mojego zestawu. Mam na oku cos takiego: -Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 1333fsb , 6mb cashe , LGA775, 45 nm BOX -ASUS P5K PRO, P35 -Dyska twardy Seagate Barracuda 320 GB , Serial ATA/300 7200RPM, 16MB Cashe (zastanawia sie tez nad Caviarem o tej samej pojemnosci) -Crosair XMS2 DHX 2x2048MB 800MHz DDR2 , cl4 DIMM non-ECC (i tu nasuwa sie pytanie :P jesli MoBo obsluguje dual channel to lepiej jest kupic 4x1gb ? czy 2x2gb ? ktos mi kiedy cos z tym zamotal wiec chcialbym sie teraz upewnic ;) ) -naped LG SuperMulti DVD+/-R (nie jest to bardzo istotna rzecz , jednak nie chialbym wkladac do kompa jakiegos przesadzonego shitu :P i jakby ktos mial zamiar zaproponowac NEC'a to prosze sie jednak wstrzymac :P mmam juz dosyc tej firmy :) ) -obudowa Cooler MAster Elite 330 -zasilacz Corsair CMPSU-450W -karta graficzna (szczerze nie mam pojecia) zastanawiam sie nad GeFem 8800 tylko jakim :S komputer mialby mi sluzyc zapewne dlugi czas co nie znaczy ze nie bedziez czasem modernizowany. Ale z czasem :P a nie po 3 miesiacach do 1 roku :) Na komputerze chcialbym tworzyc i obrabiac dzwiek/muzyke. Karte muzyczna juz mam (e-mu 0404 PCI) Nie wiem czy nie pomotalem tu czegos i nie narobilem jakichs durnych bledow :P wrazie czego z gory przepraszam i czekam na pomoc znawcow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Weź Asusa P5K-E (lub jakąś tańszą, np. Foxconna P35a-s). Co do procka to możesz trochę zaoszczędzić biorąc E8200. Jeśli chodzi o grafikę, to warto by kupić do takiego sprzętu co najmniej 8800gt, chyba, że starczy na lepszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 hmm.. amoglbys mi napisac roznice pomeidzy tymi podzespolami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Kolega doradził Ci tego Asusa P5K-E bo PRO ma fatalnie umiejscowione złacze 24pin.E8200 rózni sie od E8400 tym że ma mniejsze taktowanie standardowe i mnożnik mniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 ja bym to widział tak: Intel E8200 BOX 569 Scythe Mugen 139 DFI LanParty DK P35-T2RS 419 2x2GB A-DATA Extreme Edition 259 GAINWARD 8800GTS 809 SAMSUNG 320GB (HD321KJ) 232 LG GSA-H55L BLACK 109 Coolermaster Elite 333 149 Corsair HX520W 289 Razem 2974zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Należałoby sie zapytać czy będzie OC:P I taka karta graficzna mu nie bedzie potrzebna skoro on sie bedzie zajmował obróbką muzyki:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Należałoby sie zapytać czy będzie OC:PPewnie bedzie z czasem ;) I taka karta graficzna mu nie bedzie potrzebna skoro on sie bedzie zajmował obróbką muzyki:Pa karta grafiki hmm :P tez chialbym pograc w jakies najnowsze tytuly :P heh a tak na marginesie zapytam jeszcze.. ktorych producentow sprzetu komputerowego preferuejcie najbardzije ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Jest dużo dobrych,bardzo dobrych producentów.Zestaw, który napisał MILANS jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 a co myslicie o caviarze zamiast samsunga jakos za bardoz nie amm przkeonania do dyskow tej drugiej formy. aha i moglibyscie mi wytlumaczyc z tym RAMem ? dlaczego 2x2GB a nie 4x1GB jest jakas roznica ? i czy te ktore wybralem a mianowicie crosairy sa gorsze od A-DATA ? a m oze Geile ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 ano. róznica taka ze przy 2x2 mozesz dokupic z czasem kolejne 4 GB. Co do dysku.. WD w sumie ok chociaz ciezko rozmawiać o bezawaryjnosci bo kto wie co bedzie za 2-3 lata. Ja sam uzywam samsunga i jestem zadowolony. Co wiecej kiedys ładowałem troche samsungów do zestawów i jak narazie nie było zwrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Wez Seagate 5 lat gwary:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 DFI LanParty DK P35-T2RS odpada ale zastanowilbym sie nad tym Asusem P5K-E i te A-DATA troche mnie nie przekonuja :S w sklepie doradzili mi crosairyalbo geil'e ale znajomy mowil ze dwa razy juz je odsylal do reklamacji (geil) ciekawe tylko czy to tylko taki zbieg okolicznosci czy cos w tych pamieciach jest "niedobrego" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 To w Geilach siedzi ZŁY :) nie kupuj. Corsair będą dobre, ale A-Data też robi bardzo fajne pamięci ... po prostu weź to co tańsze (A-Data vs Corsair) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 To w Geilach siedzi ZŁY :) No wiec Geil odpada :P Chlopaki pomozcie z karta grafiki bo ja nie mam pojecia co wybrac zeby nie zalowac i cieszysc sie ladna grafika i plynnym dzilaniem gier :P no i zeby tez bardzo drogo nie bylo :S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Grafika 8800GT lub GTS, zaleznie jak tam stoisz z kasą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 [...] aha i moglibyscie mi wytlumaczyc z tym RAMem ? dlaczego 2x2GB a nie 4x1GB jest jakas roznica ? i czy te ktore wybralem a mianowicie crosairy sa gorsze od A-DATA ? a m oze Geile ? Z tego co wiem przy 4 kościac też jest dual channel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Z tego co wiem przy 4 kościac też jest dual channel. czyli przy 2x2gb tez tak ? a ten dual channel to zwieksza wydajnosc pamieci rozumiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Dual_channel 2x2GB też można ustawić jako dual channel a nawet trzeba:) Dual channel daje wiekszą wydajność pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Kolega doradził Ci tego Asusa P5K-E bo PRO ma fatalnie umiejscowione złacze 24pinA w czym to przeszkadza? Szesnaście razy dziennie podłaczasz inny zasilacz, czy wiazka kabli o srednicy 1.5cm zaburzy, a wręcz odwroci obieg powietrza w obudowie majacej 20cm szerokosci? Na wiki pisza bajki odnosnie duala Edytowane 17 Marca 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Przeszkadza, bo to uciązliwe przeciągać kable do polowy płyty.Cokolwiek chcesz zrobić tu musisz sie plątać w kablach Edit: Jestes taki cwany to napisz sam lepiej i będzie ok! Edytowane 17 Marca 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 sluchajcie , jaka grafike radzilibyscie mi kupic ? oczywscie z 8800 w miare dobra i nie droga ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 8800GT ? PS Chodzi Ci o konkretny model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) PS Chodzi Ci o konkretny model? no raczej tak ;) A karta jak bedzie sie sprawowac ? ujdzie jakos ? albo spytam inaczej ? Assassins Creed bedzie dzialal plynnie :D ? w rozdzielczosci 1280 x 1024 ? :P AC to tylko przyklad :P chodzi mi o te nowsze tytuly ;) Edytowane 21 Marca 2008 przez superboi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Galaxy CM Heat Pipe:) http://egielda.com.pl/?str=art&id=3474-4 8800Gt to bardzo dobre karty:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Aha.. a duza jest roznica pomiedzy karta 512 megowa a 1 gigowa ? niby jakas roznica jest ; o bo o polowe pmaieci wiecej ale co to daje.. czy ktos moze mi to wytlumaczyc jakos mneij wiecej ;) ? podac jakis przyklad ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Róznicy praktycznie wogóle nie ma.1GB na 8800GT to po prostu chwyt marketingowy.Daje może kilka procent wzrostu wydajności.Różnica 256 a 512 to jest juz zauwazalna.Bo przy wysokich rodzielczosciach bedzie potrzebne wiecej pamięci Przykladem może być to :http://en.expreview.com/2007/12/30/review8800gt-how-many-memory-do-you-need%ef%bc%9f/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superboi Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 ooo elegancki tescik ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamSx6 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Witam. Ja również przymierzam się do kupna komputera: 1.Procesor Intel Core 2 Duo E8200 LGA775 BOX >587< 2.Płyta główna ASUS P5KC P35 S775 DualDDR3-1333, DualDDR2-1066, SATA2, GBLAN, 2xRJ45, 12USB(6wew + 6zew) >328< 3.Pamięć RAM Patriot 2x1024MB 800MHz DDR2 Low Latency DIMM >146< 4.Chłodzenie procesora Arctic Cooling Freezer 7 Pro >68< 5.Karta graficzna EVGA GeForce 8800GT 512MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-Express (+gra Crysis PL) 600/1800 >774< 6.Dysk Twardy Seagate ST3320620AS Barracuda 7200.10 >210< 7.Obudowa (jeszcze nie wiem jaka:P) 8.Zasilacz Chieftec CFT-560A-12S 560W >235< 9.Nagrywarka LG DVD Recorder GSA-H66N Sata Ivory Oem ALBO NEC LUB LITEON >100< Cena zestawu brutto: >2448< + jeszcze cena obudowy Co sądzicie o tym zestawie??:P Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Zmień mobo na P5K PRO,Fox P35a-s, Abit Ip35 lub inną:) Pamięć Brałbym OCZ ale te też będą ok 8800GT Galaxy CM HEAT PIPE Zasilacz Corsarz 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamSx6 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 (edytowane) czy może 8800GTS??:P troche drożej by wyszło:D Aa i takie pytanko jaką obudowe ??bo nie mam zielonego pojęcia :D Edytowane 24 Marca 2008 przez DamSx6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...