Skocz do zawartości
yaqb81

Ładowarka + Aku

Rekomendowane odpowiedzi

rozladowac do zera i naladowac do maxa.

Z aku NI-Mh tak nie wolno robic bardzo im to szkodzi tak sie robiło przy NI-CD.

Minimalne napiecie na aku NI-MH powinno wynoscic 1 lub 0.9V na ogniwo.

2700mAh i 6 godzin ładowania

Po pół roku aku do wyrzucenia

Prad ładowania powinien bym Q 1/10 czyli 270mA prze 16godzin a ty masz prad okolo 500mA .... szybkie ładowanie znacznie skraca zycie akumulatora.

Pewnie dociekliwi policza ze 0.27*16= 4.32Ah. prawie 50% wiecej władowane pojemnosci niz pojemnosc aku.

Spowodowane jest to tym ze sprawnosc przetwarzania energi aku to okolo 75 -65% .....

Ja zawsze stosuje prad 24 godzinny... aku dłuzej popracuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Podepnę sie pod wątek z moim pytaniem. Otóż posiadam ładowarkę MW 9168GS i za jej pomocą chcę naładować akumulatorek 9V NiMh o pojemności 300 mAh. Ponieważ dla tego typu akumulatorków moja ładowarka nie posiada przejścia po naładowaniu z rezimu ładowania do rezimu podtrzymywania napięcia by nie "przeładować" akumulatorka potrzebuję orientacyjny czas ładowania takiego akumulatorka by w odpowiednim momencie wyjąć akumulatorek. Producent podaje dane dla ładowania akumulatorków 9V NiMh o pojemności 150 mAh przy prądzie ładowania 13 mA na 14,5 h, więc ile orientacyjnie trwa ładowanie akumulatorka NiMh 9V o pojemności 300 mAh?

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x dłużej? :) Orientacyjnie ja wkładałem aku wieczorem, rano wyciągałem, nawet jak się nie naładowały do końca to co za różnica czy pochodzą 7 czy 5 godzin w aparacie skoro i tak potrzebuję go przez 4h :).

Możesz sprawdzać czy nie robią się zbytnio gorące, czasami nimh mogą parzyć nawet w takiej ładowarce, to lepiej je wyjąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z aku NI-Mh tak nie wolno robic bardzo im to szkodzi tak sie robiło przy NI-CD.

Minimalne napiecie na aku NI-MH powinno wynoscic 1 lub 0.9V na ogniwo.

Prad ładowania powinien bym Q 1/10 czyli 270mA prze 16godzin a ty masz prad okolo 500mA .... szybkie ładowanie znacznie skraca zycie akumulatora.

Pewnie dociekliwi policza ze 0.27*16= 4.32Ah. prawie 50% wiecej władowane pojemnosci niz pojemnosc aku.

Spowodowane jest to tym ze sprawnosc przetwarzania energi aku to okolo 75 -65% .....

Ja zawsze stosuje prad 24 godzinny... aku dłuzej popracuja.

2700mAh z tego 1/10 to 270mA

"idealny" prąd ładowania: 270mA x 10h = 2700mAh. Skąd wzięło Ci się 16h ? :P

Prawda, że przy większym prądzie zużycie następuje szybciej, miedzy innymi przez podwyższoną temperaturę, aczkolwiek ładowanie impulsowe nieco oszczędza żywotność akumulatorów, 0,5A to sporo, fakt - choć myślę, że ładowarka może dawać nieco mniej.

Producenci nie dbają o żywotność takich rzeczy, ładowarki i aku są teraz tanie jak barszcz. Wiekszosci ludzi zalezy na czasie ładowania a nie zywotności. Tak czy siak dobre markowe aku bez większych problemów pociągnął rok czasu (w aparacie foto) bez większej straty pojemności a i po 2 latach nie będą złe tracąc np 30-40% swojej pojemności.

I tak jak napisałeś nie rozładowujcie akumulatorów do 0 bo bardzo źle może się to odbić na ich życiu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi