swirus'91 Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Dawno tutaj nie zaglądałem. Jakiś rok temu próbowałem kupić sobie nowy komputer ,ale pozostało na kupnie obudowy, zasilacza i wentylatora :D Oto one: -obudowa Antec NSK6000 (duża, dobrze wykonana) -269zł -wentylator na przód Fander FX92 (cichy, potężny) -30zł -zasilacz Huntkey HK-350AP 350W (ale ma w zanadrzu jeszcze 100W!!, cichy, dobrze wykonany, mocny, bardzo dobra klasa średnia) - 200zł Ceny podałem jak na tamte czasy. Z tego co wiem dużo na tych komponentach nie straciłem :D. Są nie używane więc lepsza nasza :), nie opłacało mi się tego wkładać do starego złoma. Na komputer chciałbym wydać tak około 1400zł (konkretnie sama buda, zostaje: LCD, mysz, klawiatura itd. w miarę czasu sobie to wymienię. Chce kupić: -mobo (zestaw chce zrobić pod Intela, płyta żeby by była mocna, w poźniejszym czasie do rozbudowy) -cpu (jakiś Core 2 Duo, słyszałem że te tańsze z mniejszym cache wcale nie są o wiele gorsze o tych co mają więcej pamięci. Czy to Prawda?) -ram (nie wiem co i jakiej firmy ,ale na pewno 2GB (2x1GB) -grafika (słyszałem ,że Gainwardy 8800GS są cholernie głośne i bardzo dobre i trzeba by wydać na chłodzenie. Ile by kosztowało takie chłodzenie czy by nie lepiej kupić jakieś karty wyższej z cichszym chłodzeniem, jak już :D) -hdd (nie wiem co, potrzebuje szybkie, ciche, 320GB) Co już wiem i czego nie wiem: -drugi wentylator 120mm na tył Anteca. Ale to akurat wiem co Fander 120mm. -nagrywarka, mam teraz Lite On za około 120zł chodzi tak sobie i głośno ,ale nie wiem czy jest sens to wymieniać na rzecz innych elementów. Co myślicie? Był kupiony jakieś pół roku temu. Co mam: -zasilacz -obudowę -wentylator Potrzebuję komputera do grania, słuchania muzyki, pracy. Chciałbym żeby był cichy. Proszę podajcie swoje propozycje. Nie siedzę teraz w temacie dlatego prosiłbym żebyście omawiali każdy element, dlaczego akurat taki wybór. Wielkie Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Cpu: Intel E2160 ~200zł Mobo: P31-Ds3L ~215zł Ram: Goodram 2 x 1gb DC ~110zł Hdd: WD Caviar 320 gb ~240zł Gpu: Palit 8800gt 512 mb ~660zł RAZEM: 1425zł Ceny by allegro.pl :P Edytowane 23 Marca 2008 przez ManhunT666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p13rdd Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 (edytowane) Intel Core Duo E2160 1.80 GHz BOX - 187 zł Abit IP-35-E - 274 zł Corsair DDR2 XMS2 DHX PC6400 2x1024MB 800MHz CL5 - 161 zł WD Caviar SE16 WD3200AAKS - 220 zł Asus GeForce 9600 GT Glaciator 512MB DDR3 PCI-E BOX - 525 zł RAZEM: 1387 z kurierem (ceny z agito) Edytowane 23 Marca 2008 przez p13rdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 tania opcja prawie jak Manhunt666: Cpu: Intel E2160 ~200zł Mobo: P31-Ds3L ~215zł Ram: Goodram 2 x 1gb DC ~110zł /kingston Hdd: WD Caviar 320 gb ~240zł / seagate 7200.10 (jak nie lubisz wd, ale ja moje wd bym spokojnie jeszcze raz kupił jakbym stanął przed tym wyborem i większość z serii aaks/aajs jest zadowolona) Gpu: palit 9600gt (470zł) Droga opcja: Cpu: Intel E2160 ~200zł Mobo: Abit IP35 (nie -e) albo DFI DK p35 T2R Ram: Goodram 2 x 1gb DC ~110zł /kingston Hdd: WD Caviar 320 gb ~240zł / seagate 7200.10 Gpu: jakieś 8800gt które nie jest suszarą(???zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swirus'91 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 -Napiszcie co myślicie na temat tej nagrywarki? MOBO: -Czytałem testy DFI Infinity Blood Iron i Abit IP35, DFi ma słaby dźwięk ,ale świetnie się podkręca ,a Abit ogólnie jest dobry. Co wybrać? -Czy na pewno wybrać chipset P35? Nie śmiać się :D -Może jakaś inna propozycja zamiast tych dwóch kart za około 350zł? CPU: -Wszyscy sugerujecie Intel ? On kosztuje tylko 200zł. Jak się orientuje Core 2 Duo są o wiele droższe ,więc o co tu chodzi? -Czy taki E4XXX lub E6XXX nie jest o niebo lepszy o takiego E2160? -Jak już nie wiem czy brać E2160 czy E2180? RAM: -Coś mam ochotę na te zestawu Sysaka: Mushkin HP 2X1GB 800MHz CL4. Dobre one będą. Czy coś będzie jeszcze lepszego z ramów do 200zł HDD: -Chyba zdecyduje się na WD, wszyscy je polecacie. Teraz mam do was pytanie: co oznacza końcówka modelu w WD 320AAKS i WD320AAJS? Wielkie Dzięki, o karty graficzne popytam się i poczytam, napisze następnym razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) -Napiszcie co myślicie na temat tej nagrywarki? MOBO: -Czytałem testy DFI Infinity Blood Iron i Abit IP35, DFi ma słaby dźwięk ,ale świetnie się podkręca ,a Abit ogólnie jest dobry. Co wybrać? -Czy na pewno wybrać chipset P35? Nie śmiać się :D -Może jakaś inna propozycja zamiast tych dwóch kart za około 350zł? CPU: -Wszyscy sugerujecie Intel ? On kosztuje tylko 200zł. Jak się orientuje Core 2 Duo są o wiele droższe ,więc o co tu chodzi? -Czy taki E4XXX lub E6XXX nie jest o niebo lepszy o takiego E2160? -Jak już nie wiem czy brać E2160 czy E2180? RAM: -Coś mam ochotę na te zestawu Sysaka: Mushkin HP 2X1GB 800MHz CL4. Dobre one będą. Czy coś będzie jeszcze lepszego z ramów do 200zł HDD: -Chyba zdecyduje się na WD, wszyscy je polecacie. Teraz mam do was pytanie: co oznacza końcówka modelu w WD 320AAKS i WD320AAJS? Wielkie Dzięki, o karty graficzne popytam się i poczytam, napisze następnym razem. Nagrywarka: To Lite-On. Sprzedaj zanim padnie. ;-) Chyba, że nie będziesz mógł dobrej ceny dostać, wtedy olej. MOBO: Abit jest ok, ale ja dałbym szanse DFI... CHIPSET: P35 i nic innego. ;-) CPU: Tak brać najtańsze E. Intel e2160/e2140 (e2180 ma wysoki mnożnik. To ma sens tylko przy wyjątkowo kiepskich ramach i płycie głównej, czyli problem Cię nie dotyczy). reszta jest raczej nie współmiernie droga. Szczególnie e4xxx są nieopłacalne, bo kręcą się tak jak e2xxx, są średnio tylko kilka procent szybsze zegar w zegar, a sporo droższe. e6xxx mają tą przewagę, że lepiej się kręcą i nie mają sztywnego fsb walla, ale nie wiem czy warto dopłacać do tego. Ja bym się nie skusił. Poza tym fajny egzemplarz e2xxx też się może trafić (patrz mój sig) Potem jest e8xxx i to już zupełnie inna półka. kilka % większa wydajność zegar w zegar + świetne oc, mniejsze zużycie prądu i niższe tempy. Ale półka cenowa też inna. RAM: Tu nie wiem, bo różne egzemplarze 'tych samych" pamieci mogą mieć całkiem różne wyniki, ale mushkiny wydają się być gut. Jak chcesz oszczędzić to poluj na kingstony albo goodramy na elpidzie. HDD: Nowe WD są bardzo ok i mogę z czystym sumieniem je polecić. Przed moim obecnym 160gb aajs miałem Seagate 7200.9 160gb i wd jest sporo cichsze. Różnicy w szybkości nie widzę, ale według testów WD jest minimalnie szybsze. Jedyna przewaga na korzyść seagate to zworka limitująca transfer do SATA1 dzięki czemu dysk może działać w moim drugim kompie z płytą na VIA KT600. ;-) 2 wersje WD AAxx różni ilość cache-u: aajs=8mb, aaks=16mb. Jeśli różnica cenowa między nimi jest duża, bierz aajs, bo różnicy w wydajności prawie nie ma, ale jak miałbyś dołożyć tylko kilka złociszy to weź tą 16mb i śpij spokojnie. ;-) pozdr. Edytowane 28 Marca 2008 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 co oznacza końcówka modelu w WD 320AAKS i WD320AAJS? AAJS oznacza ciszę AAKS oznacza spory chrobot głowic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 AAJS oznacza ciszę AAKS oznacza spory chrobot głowic ??? Bzdura. Mam AAJS i właśnie chrobocze. AAKS oznacza cache 16MB a AAJS ma 8MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Mam AAJS i właśnie chrobocze A ja mam 2 AAJS i są cichutkie. Kupiłem AAKS i chrobocze okrutnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 A ja mam 2 AAJS i są cichutkie. Kupiłem AAKS i chrobocze okrutnie.A ja mam AAJS i też chrobocze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 A ja mam AAJS i też chrobocze. Znaczy się loteria... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...