Skocz do zawartości
CLAU

Windows Server 2003 Enterprise En

Rekomendowane odpowiedzi

Na swoim kompie, podlaczonym do Neostrady mam Server 2003 - wersja jezykowa angielska a na drugim mam WinXP PL. Mam kabel sieciowy i teraz jak to polaczyc w siec i udostepnic Serverem2003 internet i pliki dla XPeka ? Mam skonfigurowane polaczenie lokalne, wpisane IP, brame domyslna, dns'y jak ponizej:

Server 2003

adres ip 192.168 1 1

maska 255 255 255 0

brama 192 168 1 1

Win XP

adres ip 192.168 1 2

maska 255 255 255 0

brama 192 168 1 1

Oba:

Dns 1 194.204.152.34

Dns 2 194.204.159. 1

I oczywiscie nie dziala. Ma ktos pomysl jak to ugryzc, bez solucji typu kup router, zaloz wifi etc. Mam kabel sieciowy i chce miec to na kablu sieciowym a nie chce zmieniac swojej windy na xpeka. Dla pomocnych czekaja oczywiscie nagrody.

Wiem, ze trzeba to jakos zrobic przez "Routing and Remote Access". Wlaczam to, ale dalej jak to skonfigurowac to nie wiem. Idzie to w dobra strone bo kompy juz w sieci sie widza, inna sparwa, ze aby przegladac ich udostepbione zasoby, wyskakuje okienko do logowania a tego bym nie chcial. Ma ktos jakis pomysl na ten Routing and Remote Access ?

Edytowane przez CLAU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest jednak tak kolorowo jak w kazdym windows. ICS nie dziala mimo wlaczenia nie udostepnia polaczenia. Na google wyczytalem, ze musi to byc jakos zrobione przez usluge Routing and Remote Access. Na stronie microsoftu odnosnie udostepniania prez ICS na serverze jest piekna instrukcja w stylu: kliknij tu i tu i tu, wlacz ics - wszystko bedzie dzialac. To mi nie pomaga a odnosnie szczegolowej konfiguracji krok po kroku Routingu w moim systemie to nie znlazlem za wiele co mogloby mi pomoc.

Pytanie z innej beczki:

Mam Neo z modemem SpeedTouch. Jesli kupie router, podlacze do niego modem, do routera dwoma kablami sieciowymi dwa kompy, to bedzie to dzialac ? Niezaleznie od systemu operacyjnego ? Poprostu wpisze adresy ip lub cos w tym stylu na kazdym windowsie w polaczenie lokaln i zacznie to dzialac ? Moze kupic router i bedzie to prostesze i przy okazji net bedzie niezaleznie dzialal na jednym i drugim kompie.

Edytowane przez CLAU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlaczylem Zarzadzanie Serwerem w moim systemie, poklikalem tu i tam, restart, internet sie udostepnil. Wymiana plikow jednak dalej nie dziala, do kazdego folderu po wejsciu wyskakuje okno aby sie do niego zalogowac na uzytkownika i haslo, ale to raczej mi nie potrzebne wiec to przeboleje, wazne, ze net dziala na drugim kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi