bociczek Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Jak wyżej. Mam dysk na ATA ze starego kompa (miesiąc używany WD 160GB) i szkoda mi miejsca na ATA (DVD wolniej chodzi i wogóle). Są jakieś przejściówki z ATA na SATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Są. Zajrzyj na Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Chodzi o Takie coś? Mi się wydawało, że będzie jakis sam kabel, ale to nie bardzo chyba :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 http://allegro.pl/45940_adaptery_ide_sata....&view=gtext http://allegro.pl/item331972061_ide_do_sat..._i_pewnie_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemoniada Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Przejściówka nie poprawi przepustowości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Wiem o tym, ale przynajmniej wtedy DVD będzie miało ATA-133 i dysk też, a nie tak jak teraz dysk ATA-100, a DVD ATA-33 :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Ja mam tę Gigabyta i działa z napędami optycznymi oboma jakie mam (DVD i DVD-RW), natomiast nie działa z kieszenią dysku HDD z dyskiem nie sprawdzałem ale powinna działać. Ale tak po gruntownej analizie cenowej jaką ja soboie potem zrobiłem (niestety spóźnionej :mur: ) to doszedłem do wniosku, że lepiej wydać 80-90 PLN na nowy napęd SATA niż 35 PLN na sam kabelek. Przemyśl sprawę B-) Edytowane 27 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Tylko co zrobię ze starym (w zasadzie nowym) dyskiem na ATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Dysk i ewentualnie jeden napęd optyczny miej na taśmie ATA, natomiast dodatkowe (lub wszystkie) napędy na SATA a ewentualnie stare napędy za małe pieniądze sprzedać potrzebującemu kumplowi. Ja mam konfigurację takową HDD SATA, DVD-RW ATA z przejściówka GiGABYTE wpiete w SATA i kieszeń HDD + DVD na taśmie ATA. A tak na marginesie ale szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiejś odczuwalnej różnicy między transferem ATA a SATA, jak podają testy to SATA jest szybsza od ATA ale to są jakieś mikrosekundy więc zwykły śmiertelnik tego nie odczuje. Więc nie ma co na siłę pchać się w SATA. Także ten dysk ATOWSKi sobie spokojnie zostaw na tasmie dodaj naped optyczny do tej taśmy a jesli masz jeszcze coś to jakiś napęd optyczny kup SATOWSKI no chyba że problemem jest brak portu ATA na płycie głównej to pozostje przejściówka SATA dla HDD (bo to jest ekonomicznie zasadne) a napęd kup nowy SATA. Edytowane 27 Marca 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Nie ma problemu z konwerterami, nie musisz kupowac tego gigabyta bo jest drogi kup najtanszy jaki znajdziesz, najlepiej ten katowy. Mialem ten sam problem, maped optyczny zostawilem na ATA a staruszka hdd poprzez konwerter na sata, jest dobrze. Edytowane 27 Marca 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwok Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Ja mam tę Gigabyta i działa z napędami optycznymi oboma jakie mam (DVD i DVD-RW), natomiast nie działa z kieszenią dysku HDD z dyskiem nie sprawdzałem ale powinna działać. Ale tak po gruntownej analizie cenowej jaką ja soboie potem zrobiłem (niestety spóźnionej :mur: ) to doszedłem do wniosku, że lepiej wydać 80-90 PLN na nowy napęd SATA niż 35 PLN na sam kabelek. Przemyśl sprawę B-)Podłączając urządzenia przez tą przejściówkę Gigabyte obojętnie jakie musi być ustawione zawsze na Master taka dziwna przypadłość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Oo dziękuję za wskazówkę może w takim razie jak przestawię dysk w kieszeni na master to by sobie odpalił na tej przejściówce... bo nawet nie pamietam czy teraz jest master czy cable selekt... przy najbliższym rozkręceniu komputra sobie sprawdzę, ale chyba zworka jest na master i tej przejściówce chyba coś przeszkadza z "elektroniki" jaka jest na płytce kieszeni HDD... ale się sprawdzi i będzie wsio wiadomo ... a jak nie pójdzie to tragedi nie będzie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...