Skocz do zawartości
Hadar

Scythe Universal Retention Kit A Lga775

Rekomendowane odpowiedzi

Przygtowywuję się do modernizacji komputera. Płyta główna, ramy i grafika już są. Czekam jeszcze na procesor (C2D E8400). Jago chłodzenie chce założyć moje Scythe Infinity. Jednak pojawia się problem. Moja płyta główna, ktąrą zamówiłem, tj. Asus P5K-E WiFi-AP Edition nie ma żadnego wzmocnienia, ani nic. Boję się, że m/b zacznie się wyginać. Polecono mi Scythe Universal Retention Kit ( http://www.scythe-eu.com/en/products/pc-ac...ention-kit.html ). Problem w tym, że nie wiem czy Scythe Universal Retention Kit będzie pasował do moje płyty. Na stronie producenta nie pisze, jakoby produkt był przeznaczony do płyt z LGA775.

Skąd moje pytania:

1. Czy Scythe Universal Retention Kit będzie pasować.

2. Czy się mi do czegoś przyda?

3. Czy zapobiegnie wyginaniu się płyty i poprawi chłodzenie?

4. Czy ktoś zmontował już Asusa P5K-E & Mugen/Infinity & Scythe Universal Retention Kit? Co może powiedzieć na ten temat?

5. Czy może istnieją jakieś inne rozwiązania.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem moze pomoge(mam nadzieje, a moze nie...)

Mam plyte EVGA 650i i pierwsze zalozylem Infinity na normalne kolki i wcale nie zauwazylem wyginania sie plyty. Teraz mam chlodzenie przypiete za pomoca tego kitu, pamietaj jest w nim taka blaszka ktora zakladasz: procesor -> pasta termo -> miedziana plytka z zestawu -> pasta termo -> Infinity

Wiec z tym kitem sa jakby 2 polaczenia.

To moim zdaniem duzy minus, a z plusow to napewno duzo lepsze trzymanie sie, prostsze zakladanie no i mozliwosc zakladania bez wyjmowania z obudowy (teoretycznie).

Uwazaj tez przy montazu backplate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Nie znam sie na tym bo nie potrzebuje ale mam znajomych z tymi klockami i zaden sie nie skarzy ;)

Kazda firma stosuje rozne pcb. Dam Ci przyklad. Mialem Abita - pancerny i ciezki laminat. Mialem starego Asusa , to jest 945 P5LD2 , tez mocny laminat. Mialem K8 Neo F Diamont / Plat od MSI - pancerne to malo powiedziane. Mialem wreszcie 3 Gigabyte. Kazdy z nich (8n sli , Ga-945P-DS3 , K8 NF9P) mial papierowy laminat. Te pod Intela po zapieciu juz boxa , ktory nie wazy kilograma wyginaly sie i to mocno. Rozna ilosc warstw , rozna waga , rozna trwalosc.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Sam to mozesz zobaczyc...sprobuj lekko naginac...to sie przekonasz*. Moje Gigabyte latwo ulegaly naciskom. Do tego czesto po wadze mobasa mozesz to poznac. Moj MSI pod K8 (Plat albo Diamond , nie pamietam) byl bardzo ciezki mimo braku hp i innych ustrojstw na sobie , gdy gigabyte byly lekkimi...

* najlepiej na boxie to widac , po wpieciu kolkow mobas wygial sie dosc mocno > Gigabyte....

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moje mobo (Asus P5K-E WiFi-AP Edition) jest papierowe, średnie, pancerne, czy bardziej niż pancerne? :P

Pancerne. Dociskalem je Frostem3D bez backplate, az sie sprezyny calkiem scisnely i nie wygiela sie praktycznie wcale. Teraz mam D-Teka z backplate i tez niezle docisniety, coby sie ladnie pasta rozprowadzila i tez nie ma problemu.

Jezeli uzywasz tego ustrojstwa Scythe Universal Retention Kit A Lga775 to tak jak bys mocowal ninje Rev A (tez jej uzywalem i nie bylo problemow zadnych). Nie ma absolutnie zadnego problemu ani obaw. To backplate pelni troszki role zabezpieczenia plyty i zapobiega jej wyginaniu.

I najwazniejsze nie przyklejaj backplate ne tasme!!!! Zostaw tak jak jest i nie odrywaj tasmy od spodu bo zostanie na praktycznie na zawsze z plyta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem problem z backplatem ninji rev A w Asusie A8N-SLI deluxe, przeszkadzaly nizki cewek w sekcji zasilania, a raczej luty pod spodem mobo.

W P5K-E nic nie przeszkadza (na pewno nie backplate od ninji Rev A i ten od scythe retention kit, ten od D-teka tez pasuje idealnie). Nie zauwazylem zadnych problemow. Nawet przy chlodzeniu mosfetow przy pomocy Thrtmalright HR-09S i HR-09U Type 2 na tej mobo Ninja nie bedzie przeszkadzac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez przypne sie sie do tematu. Zmienielm mobo na p5k premium ktore po zalozeniu Scythe Mugena na standardowych kolkach dosc mocno wygina mobo, a problem w tym ze przez to wygiecie powstaje luka miedzy dlugim radiatorem mosfetow, a nimi samymymi i chlodzenie na nic sie zdaje.

Mam na oku trzy zestawy, stadardowy Retention Kit od Scythe oraz dwa od Termalright.

Przykręcany - tu wiem ze pasuje to do Ninji i Mugena, problem tylko z tym ze mugen jest na tyle duzy ze z gory po zalozeniu zaslania te srobki i ciezko w ogole podejsc srubokretem, moze ma ktos ta kombinacje i rozwiazal jakos ten problem?

lub,

Zatrzaskowy - no wlasnie bardziej interesuje mnie ten, czy jest mozliwosc podczepienia do tego mugena na uchwytach w mugenie do s478? Ma ktos takowa kombinacje i moze sie wypowiedziec na ten temat ?

Bede wdzieczny za wszelkie sugetie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest mozliwosc podczepienia do tego mugena na uchwytach w mugenie do s478? Ma ktos takowa kombinacje i moze sie wypowiedziec na ten temat ?

Najprosciej zrobic to przy pomocy Retention Kit od Scythe. Poprostu wyglada on dokladnie tak jak zestaw matazowy od ninji rev A. Akurat posiadam ninje rev 2B i A, tak ze sprawdzalem i nie ma problemu w skorzystaniu zapinek pod 478 (rev A miala takie od razu wbudowane i nimi przypinalo sie je do innych socketow przez odpowiedni koszyk/mocowania). Bodajrze zapinki 478 w Rev B sa bardzo podobne do tych w Mugenie, wiec w tym przypadku nie powinienes miec zadnych problemow z zapieciem ich przez scythe retention kit na 775 - w zasadzie powiedzial bym ze to cos w stylu adaptera z backplate 478 -> 775

Tymi od Thermalright jakos nie mialem sie okazji pobawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem moze pomoge(mam nadzieje, a moze nie...)

Mam plyte EVGA 650i i pierwsze zalozylem Infinity na normalne kolki i wcale nie zauwazylem wyginania sie plyty. Teraz mam chlodzenie przypiete za pomoca tego kitu, pamietaj jest w nim taka blaszka ktora zakladasz: procesor -> pasta termo -> miedziana plytka z zestawu -> pasta termo -> Infinity

Uwazaj tez przy montazu backplate.

To, czy nie ma wygięcia, nie jest takie pewne. Najlepiej przyłóż linijkę albo napiętą nitkę przy różnych krawędziach płyty i dokładnie się przyjrzyj.

Kazda firma stosuje rozne pcb. Dam Ci przyklad. Mialem Abita - pancerny i ciezki laminat. Mialem starego Asusa , to jest 945 P5LD2 , tez mocny laminat. Mialem K8 Neo F Diamont / Plat od MSI - pancerne to malo powiedziane. Mialem wreszcie 3 Gigabyte. Kazdy z nich (8n sli , Ga-945P-DS3 , K8 NF9P) mial papierowy laminat. Te pod Intela po zapieciu juz boxa , ktory nie wazy kilograma wyginaly sie i to mocno. Rozna ilosc warstw , rozna waga , rozna trwalosc.

:)

Moim zdaniem większą rolę odgrywa tutaj design samej płyty, która może być usztywniona np. przez sloty na pamięć RAM.

a moje mobo (Asus P5K-E WiFi-AP Edition) jest papierowe, średnie, pancerne, czy bardziej niż pancerne? :P

A moje, Foxconn P35A-S ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy komuś się jeszcze przyda, ale bawię się właśnie ze Scythe Uni.Ret.Kit z tematu i znalazłem na germańskiej stronce opisik krok po kroku: Scythe Universal Retention Kit...die Alternative.

Mi się przydały zwłaszcza obrazki :) i Mugen siedzi jak skała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi