D&G Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Witam ! Meczy mnie jedno pytanie mianowicie : Czy kupic GF 8800 GTS czy GTX i z jakiej firmy ? Karta musi byc z komputronika :) Pytam bo nie moge nigdzie sie doczytac co lepsze... a nie mam znajomcyh znajacych sie na fachu dobrze :P wiec kieruje pytanie do Was napewno jakis madry czlowiek sie znajdzie skory do odpowiedzi :) Czytalem post porownawczy dwuch tych kart ale na komputroniku nie sa one dostepne i calkiem inne wartosci maja niz sprzedawane w tym sklepie ;/ Z gory dziekuje i pozdrawiam :) Edytowane 29 Marca 2008 przez D&G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dred Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Ile pamięci ma mieć ta karta ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Witam ! Meczy mnie jedno pytanie mianowicie : Czy kupic GF 8800 GTS czy GTX i z jakiej firmy ? Karta musi byc z komputronika :) Pytam bo nie moge nigdzie sie doczytac co lepsze... a nie mam znajomcyh znajacych sie na fachu dobrze :P wiec kieruje pytanie do Was napewno jakis madry czlowiek sie znajdzie skory do odpowiedzi :) Z gory dziekuje i pozdrawiam :) 8800GTS. Dowolnego producenta. I tak będzie taniej od 8800GTX, a w niektorych grach i aplikacjach GTS pobija tego 'potwora'... EDIT: GTS oczywiście w wersji 512 MB! Edytowane 29 Marca 2008 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 GTX będzie szybszy, ale i droższy :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D&G Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Mam kwote 1500 zl do dyspozycji :) Pamiec min 512 Nie musi byc taniej :) ma byc lepiej :P Karta ma obslugiwac 22 calowy monitor :) chce zeby to bylo w stanie obrocic max na np Crysisie :) Edytowane 29 Marca 2008 przez D&G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 poczekaj na gts-a w wersji 1024mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 skoro tak to GTX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D&G Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) GTX ale ktory od Asusa czy od Evgi ? Nie znam sie za duzo wiec zapytam : Czy taktowanie rdzenia ma wieksze znaczenie ? Poniewaz 8800 GTS ma wieksze niz 8800 GTX od czego to jest zalezne ? Edit : Nie bede sie bawil w podkrecanie kart bo nie umiem i nie chce :) tak na marginesie pisze bo moze ktos <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage mozliwosc podkrecenia :P Moze w przyszlosci sobie kupie druga taka sama i zrobie SLi ale na ta chwile potrzebuje singla :) Edytowane 29 Marca 2008 przez D&G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (...) Karta ma obslugiwac 22 calowy monitor :) chce zeby to bylo w stanie obrocic max na np Crysisie :) Najlepiej poczekać, ale czekać to można :D Ja straciłem pół roku :mur: Jak musisz koniecznie coś kupić do tej gry (nie myśl sobie, że pograsz w Crysis w tej rozdzielczości na v.high na jakiejś dostępnej karcie :D ) to dozbieraj do 98gx2. Jest to najwydajniejsza konstrukcja czy komuś się to podoba czy nie :) poczekaj na gts-a w wersji 1024mbWidziałem testy i tyle ramu się nie przydaje! Prawdopodobnie problem leży po stronie ROP'ów bądź trochę mniejszej przepustowości pamięci :? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 bierz GTXa od EVGA i tyle. im dluzej bedziesz myslal i kombinowal tym wieksze zamieszanie wyjdzie. a w raz nie bedziesz wiedzial co kupic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-tomek Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) GTX tylko w wersji OC z zegarami core na 626MHz lub 621, shaders na 1450MHz i memory na 1000MHz, GTX-y bez OC wypadaja w niektorych testach gorzej niz 8800GTS 512MB. Ale jesli z komputronika to bierz MSI 8800GTS OC. Edytowane 29 Marca 2008 przez e-tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Za 1500zł brałbym 2x8800GT. Cena jak za GTXa a wydajność większa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-tomek Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Skoro $$$ nie ma znaczenia to lepiej wziac teraz 1* 8800GTS OC i pozniej dokupic druga do SLI, wydajnosc bedzie lepsza niz 9800X2 i niz 2*8800GT. Mozna teraz wziac 8800GTX OC a pozniej dokupic druga i 2*8800GTX OC w SLI to bedzie dopal. Jednak na razie 1* 8800GTS OC lub 1*8800GTX OC w zupelnosci wystarczaja, a po co topic kase na 8800GT *2 jak pozniej mozna rozbudowac obecny i miec lepsza wydajnosc. Moja rada: jak w komputroniku to bierz te MSI 8800GTS 512 MB OC. Edytowane 29 Marca 2008 przez e-tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Skoro $$$ nie ma znaczenia to lepiej wziac teraz 1* 8800GTS OC i pozniej dokupic druga do SLI, wydajnosc bedzie lepsza niz 9800X2 i niz 2*8800GT. Mozna teraz wziac 8800GTX OC a pozniej dokupic druga i 2*8800GTX OC w SLI to bedzie dopal. Jednak na razie 1* 8800GTS OC lub 1*8800GTX OC w zupelnosci wystarczaja, a po co topic kase na 8800GT *2 jak pozniej mozna rozbudowac obecny i miec lepsza wydajnosc. Moja rada: jak w komputroniku to bierz te MSI 8800GTS 512 MB OC. 8800GTX = 90nm 8800GTS = 65nm Mniejszy proces technologiczny oznacza mniejsze zapotrzebowanie na energię (mniejsze wydzielanie ciepła), większą wydajność oraz niższą cenę. Założę się, że GTS byłby szybszy od GTX-a, gdyby wsadzić mu 384-bitową szynę. A tak to jest praktycznie ex aequo, a nieznaczna przewaga jest po stronie właśnie nowszego układu. A w dodatku, GTX to straszny byk! Ja wziąłbym właśnie GTS-a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr3k1 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) W niektórych grach 512MB to trochę za mało, wiec jestem za GTX chodź troche bardziej się grzeje i słabiej kreci. Edytowane 29 Marca 2008 przez Piotr3k1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-tomek Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) Ja pisze o 8800GTX OC!!! ... tylko nie wiem, gdzie moze znalezc nowego w satysfakcjonujacej go cenie :D Zwyklego 8800GTX nie oplaca sie brac, to wiadomo. A do 8800GTS niestety nie wsadzisz 384 bit szyny i dodatkowych ROP-ow ;) Poza tym niektorzy nie musza patrzec na wydzielanie ciepla i cene, i to pewnie dla nich jest taki sprzet a w dzisiejszych czasach kazdy znajdzie cos dla siebie :) Edytowane 29 Marca 2008 przez e-tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...