Skocz do zawartości
D&G

8800 Gts Czy 8800 Gtx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Meczy mnie jedno pytanie mianowicie :

Czy kupic GF 8800 GTS czy GTX i z jakiej firmy ?

Karta musi byc z komputronika :)

Pytam bo nie moge nigdzie sie doczytac co lepsze... a nie mam znajomcyh znajacych sie na fachu dobrze :P wiec kieruje pytanie do Was napewno jakis madry czlowiek sie znajdzie skory do odpowiedzi :)

Czytalem post porownawczy dwuch tych kart ale na komputroniku nie sa one dostepne i calkiem inne wartosci maja niz sprzedawane w tym sklepie ;/

Z gory dziekuje i pozdrawiam :)

Edytowane przez D&G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Meczy mnie jedno pytanie mianowicie :

Czy kupic GF 8800 GTS czy GTX i z jakiej firmy ?

Karta musi byc z komputronika :)

Pytam bo nie moge nigdzie sie doczytac co lepsze... a nie mam znajomcyh znajacych sie na fachu dobrze :P wiec kieruje pytanie do Was napewno jakis madry czlowiek sie znajdzie skory do odpowiedzi :)

Z gory dziekuje i pozdrawiam :)

8800GTS. Dowolnego producenta. I tak będzie taniej od 8800GTX, a w niektorych grach i aplikacjach GTS pobija tego 'potwora'...

EDIT: GTS oczywiście w wersji 512 MB!

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kwote 1500 zl do dyspozycji :)

Pamiec min 512

Nie musi byc taniej :) ma byc lepiej :P

Karta ma obslugiwac 22 calowy monitor :) chce zeby to bylo w stanie obrocic max na np Crysisie :)

Edytowane przez D&G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX ale ktory od Asusa czy od Evgi ?

Nie znam sie za duzo wiec zapytam :

Czy taktowanie rdzenia ma wieksze znaczenie ? Poniewaz 8800 GTS ma wieksze niz 8800 GTX od czego to jest zalezne ?

Edit : Nie bede sie bawil w podkrecanie kart bo nie umiem i nie chce :) tak na marginesie pisze bo moze ktos <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage mozliwosc podkrecenia :P

Moze w przyszlosci sobie kupie druga taka sama i zrobie SLi ale na ta chwile potrzebuje singla :)

Edytowane przez D&G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Karta ma obslugiwac 22 calowy monitor :) chce zeby to bylo w stanie obrocic max na np Crysisie :)

Najlepiej poczekać, ale czekać to można :D Ja straciłem pół roku :mur: Jak musisz koniecznie coś kupić do tej gry (nie myśl sobie, że pograsz w Crysis w tej rozdzielczości na v.high na jakiejś dostępnej karcie :D ) to dozbieraj do 98gx2. Jest to najwydajniejsza konstrukcja czy komuś się to podoba czy nie :)

poczekaj na gts-a w wersji 1024mb

Widziałem testy i tyle ramu się nie przydaje! Prawdopodobnie problem leży po stronie ROP'ów bądź trochę mniejszej przepustowości pamięci :? pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX tylko w wersji OC z zegarami core na 626MHz lub 621, shaders na 1450MHz i memory na 1000MHz, GTX-y bez OC wypadaja w niektorych testach gorzej niz 8800GTS 512MB.

Ale jesli z komputronika to bierz MSI 8800GTS OC.

Edytowane przez e-tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro $$$ nie ma znaczenia to lepiej wziac teraz 1* 8800GTS OC i pozniej dokupic druga do SLI, wydajnosc bedzie lepsza niz 9800X2 i niz 2*8800GT.

Mozna teraz wziac 8800GTX OC a pozniej dokupic druga i 2*8800GTX OC w SLI to bedzie dopal. Jednak na razie 1* 8800GTS OC lub 1*8800GTX OC w zupelnosci wystarczaja, a po co topic kase na 8800GT *2 jak pozniej mozna rozbudowac obecny i miec lepsza wydajnosc.

Moja rada: jak w komputroniku to bierz te MSI 8800GTS 512 MB OC.

Edytowane przez e-tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro $$$ nie ma znaczenia to lepiej wziac teraz 1* 8800GTS OC i pozniej dokupic druga do SLI, wydajnosc bedzie lepsza niz 9800X2 i niz 2*8800GT.

Mozna teraz wziac 8800GTX OC a pozniej dokupic druga i 2*8800GTX OC w SLI to bedzie dopal. Jednak na razie 1* 8800GTS OC lub 1*8800GTX OC w zupelnosci wystarczaja, a po co topic kase na 8800GT *2 jak pozniej mozna rozbudowac obecny i miec lepsza wydajnosc.

Moja rada: jak w komputroniku to bierz te MSI 8800GTS 512 MB OC.

8800GTX = 90nm

8800GTS = 65nm

Mniejszy proces technologiczny oznacza mniejsze zapotrzebowanie na energię (mniejsze wydzielanie ciepła), większą wydajność oraz niższą cenę. Założę się, że GTS byłby szybszy od GTX-a, gdyby wsadzić mu 384-bitową szynę. A tak to jest praktycznie ex aequo, a nieznaczna przewaga jest po stronie właśnie nowszego układu.

A w dodatku, GTX to straszny byk! Ja wziąłbym właśnie GTS-a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisze o 8800GTX OC!!! ... tylko nie wiem, gdzie moze znalezc nowego w satysfakcjonujacej go cenie :D

Zwyklego 8800GTX nie oplaca sie brac, to wiadomo.

A do 8800GTS niestety nie wsadzisz 384 bit szyny i dodatkowych ROP-ow ;)

Poza tym niektorzy nie musza patrzec na wydzielanie ciepla i cene, i to pewnie dla nich jest taki sprzet a w dzisiejszych czasach kazdy znajdzie cos dla siebie :)

Edytowane przez e-tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi