Bartek- Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) Witam ! mam taki problem z płytą MSI P35 NOE : - nie startują Mi płyty boot których używałem wcześniej np: Paragon Partition 8.5 , żaden Movix czy linux Knopix - po prostu nie startuje żadna płyta no nie całkiem bo Vista startuje i Ghost 12 też - próbowałem z innymi płytami CD tego typu i nic poprzednio miałem płyte MSI i845pe i było wszystko OK. Co może być tego przyczyną ? przy odpaleniu linuxa wyświetla komunikat że nie ma stacji CD tak samo przy niektórych inny, dysk startowy win98 też brak CD żeby sformatować dysk wcześniej używałem Paragon Parition 8.5 a teraz nie wystartował i dysk dzieliłem i formatowałem Vistą w czasie instalacji. Może trzeba coś przełączyć w Biosie ? tylko co ? Może ktoś kto ma taką płytę i mógłby to sprawdzić ? czy też ma takie zjawisko czy to jest przypadłość nowego chipsetu P35 czy mam coś nie tak z konfiguracją MSI P35 NOE Core 2 Duo 4700 (2,6 MHz) 4 GB (2*2GB 800) HDD 250 sata CD-DVD IDE GF 8500 Edytowane 30 Marca 2008 przez Bartek- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Kolego napisz dokladnie co to za mobo, bo takiej jak ty masz to raczej nie ma. Pod ktory sata masz podlaczony naped? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 tez proponuje napisac dokladnie model plyty gdyz wystepuje kilka rodzajow msi p35 NEO. Porponuje zaczac od PRAWIDLOWEGO podlaczenia napedu do PC http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=243660 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Porponuje zaczac od PRAWIDLOWEGO podlaczenia napedu do PC http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=243660 Ale tu raczej rozchodzi sie o naped na sata a nie na ide. Bartek@ Jezeli masz taka plyte jak ja w podpisie to podlacz naped pod sata 3 lub 4, dysk przepnij jeseli nie masz na 5 lub 6. Bedziesz mial troche dluzszy start systemu ale zabootuje ci z kazdej plyty. Ups moja pomylka naped na IDE. W biosie wlacz opcje IDE Bus Master, oczywiscie jak nie jest wlaczona. No i mysle ze zworki dobrze zalozone. Naped daj na master pierwsza zwora od tasmy. Edytowane 31 Marca 2008 przez Bolo8888 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek- Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Witam ! dziękuje za zainteresowanie moim problemem. Płyta: MSI P35 NOE >>> MSI P35 NOE <<< . DVD (Liteon DH-20A4H IDE ) jest podpięte do złącza IDE i ustawione na master. . HDD (Maxtor 250GB sata) podpięty pod sata 1 . Co ciekawe zrobiłem botowalnego pena (z dyskietki Win98) i startuje tyko wyświetla że nie znalazł CDRomu "błąd kabla lub zasilania" . znalazłem też coś takiego i to może być to : >>> podobny problem <<< . w najbliższym czasie postaram się sprawdzić to z DVD na sata (jak gdzieś pożyczę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=234741&hl=neo Nazwy wlasne nie sa widac Twoja silna strona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek- Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Orgiusz naspisał : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=234741&hl=neo Nazwy wlasne nie sa widac Twoja silna strona... **************************************** Niestety w podanym wyżej linku ani w dwu testach które tam są nie ma żadnej wzmianki o występowaniu takiego problemu jak Ja opisałem. A przyczyną mojego problemu jest controller integrated in ICH9R and Marvell 88SE6111 odpowiedzialny za port IDE w płycie. Problem rozwiązałem kupując nagrywarkę DVD na SATA i po problemie. . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...