Skocz do zawartości
cavarr

Geforce GTX 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem karty gtx 260 i chciałem zamontować na niej jakieś sensowne chłodzenie (ciche)

jednak przeszukując oferty różnych sklepów znalazłem tylko jedną możliwą opcję - blok wodny Zalmana za prawie 400zł!!

na dodatek miły pan ze sklepu pocieszył mnie że producenci zaprzestali projektować chłodzenia do tych kart!!

Czy istnieje w ogóle jakaś opcja wymiany chłodzenia do tej karty??, a może wystarczy chłodzić sam procek a na pamięci dać radiatorki?? tylko jaki blok do tego procka będzie pasować??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba ja jestem maniakiem ciszy :) , jak zapuściłem crysisa to słychać wentylator już było całkiem wyraźnie. Próbowałem ręcznie ustawić obroty na stałym w miarę cichym poziomie ale procek zaczął niebezpiecznie przekraczać 80 stopni...

Jeśli nie ma możliwości wymiany chłodzenia (tzn oprócz bloku za chorą cenę 400 zł) to będę musiał się przyzwyczaić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowsza rewizja plyty i po problemie, ale co z tymi którzy juz kupili? pozatym ta jedna o ktorej mowisz to pewnie Jack-in-Black, jak chcesz zapytaj go czy ma nowsza rewizje bo jak ma stara to bankowo wsadził w czarny slot x8(choc tez jest w 2.0) a takie cos nie bardzo mi odpowiada, tez go pytałem o to co napisał:

[/qoute]

A ja można poznać tą nową rewizję płyty?  Bo cholera kupowałem dwa dni temu płytę i GeForce GTX 260 no i mam ten sam problem. Karta co prawda siedzi w slocie dość stabilnie, ale na pewno nie wchodzi do końća. Nie próbowałem jeszcze podłączać, więc nie wiem, czy będzie działać, ale i tak to wszystko takie mało stabilne się zrobiło (chociaż śledź i tak udało mi się przykręcić - specjalnie bez użycia siły, więc wszystko się trzyma). 

Jeżeli nie będzie działać, to myślę, żeby kartę zamontować w czarnym slocie, ale to jest podobno wolniejsze. Płyta bez tych problemów byłaby idealna (kupowałem przez internet, więc teoretycznie mogę jeszcze oddać).

Edytowane przez andrew9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowsza rewizja plyty i po problemie, ale co z tymi którzy juz kupili? pozatym ta jedna o ktorej mowisz to pewnie Jack-in-Black, jak chcesz zapytaj go czy ma nowsza rewizje bo jak ma stara to bankowo wsadził w czarny slot x8(choc tez jest w 2.0) a takie cos nie bardzo mi odpowiada, tez go pytałem o to co napisał:

A ja można poznać tą nową rewizję płyty?  Bo cholera kupowałem dwa dni temu płytę i GeForce GTX 260 no i mam ten sam problem. Karta co prawda siedzi w slocie dość stabilnie, ale na pewno nie wchodzi do końća. Nie próbowałem jeszcze podłączać, więc nie wiem, czy będzie działać, ale i tak to wszystko takie mało stabilne się zrobiło (chociaż śledź i tak udało mi się przykręcić - specjalnie bez użycia siły, więc wszystko się trzyma). 

Jeżeli nie będzie działać, to myślę, żeby kartę zamontować w czarnym slocie, ale to jest podobno wolniejsze. Płyta bez tych problemów byłaby idealna (kupowałem przez internet, więc teoretycznie mogę jeszcze oddać).

łoj..to nie zbyt dobrze jak na maxa przykrecałes sledzia, mozna poturbowac te kondy, w sumie jesli karta chodzi to nie ma sie co przejmowac,

w temacie o P5QDeluxe napisałes ze karta Ci weszła ale nie dokonca, po zdjeciu tak sobie mysle ze jesli nie wystaja zadne koncówki z wescia PCI-x na płytce PCB od grafiki poza socket Pci-x to chyba wszytkie siedza wystarczajaco gleboko w gniezdzie, ale osobiscie nie radził bym dokrecac sledzia, natomioast jesli chodzi o czarne sloty to beda chodzic tylko x8, niestety jest wolniej,zeby wiedziec ile dokładnie trzeba by sprawdzic, ja chyba sie wstrzymam z kupnem liczac tak jak Marcin ze w nizszym procesie wyeliminuja przy okazji ten badziew, a jak nie wytrzymam to poprostu to odpiłuje liczac sie z utrata gwary... trudno co zrobic no chyba ze bedzie działac bez dociskania,

sprawdz czy bez dokrecania na maxa karta działa bardzo jestem ciekawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

dawno mnie tu nie było i mam pytanie: nie gram ostatnio zbyt wiele na PC ale kumpel wraca z USA i coś może przywieźć. Sprzedałem w miarę dobrze 8800GTS 640 (jak coś była warta) i teraz sprzedam drugą. Kupiłbym coś wydajnego, co uciągnie wszystko w 19x12. Docelowo pewnie rozbuduje do SLI. Czy w takim razie brać 280 czy GX2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych sterów z fizyką, to nV ma jeszcze sporo roboty :wink: Zainstalowałem poprzednie bodajże 177.79 i w GRAW2 śmiech na sali, z włączoną fizyką 20-30fps z wyłączoną ok 30-40fps, a na sterach 175.80 (oczywiście nie obsługujących fizyki) jakieś 70-80fps :blink: Może kolejne stery robią "cuda", ale jakoś nie chce mi się wierzyć :wink: pzdr

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z Was odzyskiwal juz kase za karty? Ja probuje odzyskac kase z EVGA zdazylem na ostatni dzien. Scan faktury z komputronika i upload i oto na nastepny dzien dostaje :

Wyglada na to, ze lykneli :) Czekam na dalsze instrukcje

Po wymianie paru maili z EVGA otrzymalem odpowiedz :

No to sie zapytalem jak moge odzyskac kase, no i czekam, ale musze isc spac, bo jutro do roboty :)

Wyglada na to, ze juz zaczeli wysylac kase...ciekaw jestem kiedy dostane maila z track id...na stronce mozna sprawdzic status LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ceny znow spadly

260 = 200 euro

280 = 320 euro

cena 260tki juz naprawde przyjazna dla kupujacego

moze jednak zrezygnuje z zakupu radka :rolleyes:

Tylko kiedy te ceny dotrą do Polski. Tak sobie czekam i doczekać się nie mogę. Taka 260 narazie starczy do 1440x900. Edytowane przez centy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy wynik 14,1k w 3DMark06 to niezbyt mało jak na EVGA GTX 280 + E8400 oba bez OC, czy wszystko w normie ? bo zastanawiam sie czy coś nie ogranicza karty, może PCI-E 1.0 na mobo, albo pozostalosci po starych sterkach

Czy macie tez takie dziwne piski wydobywające sie z karty ? wiem ze to jest norma bo poprzednia karta 8800gtx tez mi popiskiwala ale znacznie ciszej, tutaj jak nawet włączę film to słychać delikatny świst.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to chyba spowalnia u mnie procek :) z testów np na Fraz.pl widze ze C2D@3600Mhz + ZOTAC GTX 280 AMP! robi w 3DMark06 16k, czyli chyba wszystko w normie u mnie bo proc ma niższy zegar i ten Zotac AMP ma wyzsze takty od standardowego GTX-a.

Dołączona grafika

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi