Skocz do zawartości
PiotruśSzpan

Laptop Do 4000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebny mi jest laptop, którego będę używał:

Ubuntu, Windows, MS Visual Studio, Eclipse, Photoshop, Corel itp. itd. Poza tym na pewno standardowo net, filmy, muzyka. Generalnie laptop będzie chodził prawie 24/7 zazwyczaj mocno wykorzystywany przez powyższe jednocześnie... Czasem jakiegoś Quake'a V też fajnie by było móc odpalić, chociaż dosyć rzadko mi się to zdarza. Najważniejsze, żeby jak najdłużej mógł mi służyć do pracy i żebym nie musiał go szybko wymieniać (mój teraźniejszy Celeron M 1,5 z 256MB RAMu nie nadaje się do tego już od jakiegoś czasu)

I tu się rodzi pytanie - jaki laptop najbardziej opłaca mi się kupić? Budżet mam do 4000zł, ale wiadomo że im mniej wydam tym więcej zostanie mi na inne równie ważne wydatki. Gdybym grał często to nie zastanawiałbym się, tylko kupował za 4000, ale mnie bardziej interesuje stosunek ceny do wydajności.

Druga sprawa to to, że laptop jest prawie codziennie w ruchu, ale ma też służyć zamiast stacjonarnego. Po starym został mi 17"CRT monitor, więc mógłbym go ewentualnie wykorzystywać.

Fajnie by było, żeby laptop był mały i lekki, 17" odpadają na pewno, fajna by była jakaś dobra 14" czy 13" ale tych jest niewiele i są drogie. 14" często są też wcale nie lżejsze od 15". Poza tym wygląd zewnętrzny też jednak trochę się liczy z tego samego powodu.

Oceńcie proszę 2 moje propozycje:

LG E300

Toshiba A200

Chciałbym wiedzieć też co jest ich najsłabszymi elementami, które mogłyby blokować wydajność reszty podzespołów.

Jak te laptopy maja się do PCtów z jakimi możnaby je porównać (pod względem osiągów)?

Stąd widzę, że grafika w LG jest chyba sporo słabsza.

Czy ta różnica byłaby mocno odczuwalna?

Czy Toshiba nie będzie laptopem za który przepłacę? Czy nie lepiej przy moich potrzebach kupić czegoś tańszego?

Oglądałem też HP Paviliony i Acery, ale co przemawia za Toshibą, a czego w tamtych nie udało mi się znaleźć jednocześnie:

- grafika ATI Radeon HD2600 - numer 30 na liście

- procesor z 4MB cache

- jest lżejszy

Z tymże oprócz wagi, to o tych parametrach wiem tylko tyle że są lepsze, ale o ile i czy w ogóle zauważalnie, to nie mam zielonego pojęcia... Jedne maja slabsze procesory z 2MB cache inne maja slabsze grafiki, ale chcialbym zeby mi ktos napisal jak wielkie sa to roznice i czy bylyby one dla mnie w ogole odczuwalne... I to na tyle zeby placic za nie jakies 200zl?

Może macie dla mnie jakieś lepsze albo tańsze propozycje?

To chyba tyle na początek... ;) Proszę o porady...

Edytowane przez PiotruśSzpan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell Vostro 1500, albo Compal FL90.

Jakies argumenty za? Bo na razie widze tylko ze z wygladu mi sie nie podobaja...

Jak juz to Dell inspiron 1520 ma chyba takie same parametry a jest tanszy i ladniejszy... Ale dlaczego akurat takie parametry? Nie sa chyba za duzo lepsze od tej Toshiby (proc nawet slabszy) a komputer jest drozszy i raczej brzydszy...

Ale ja nie wiem moze tam sa jakies kolosalne roznice miedzy tym ATI Radeon HD2600 a GeForce 8600M GT - jak juz mowilem nie znam sie na tym za bardzo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 8600GT jest szybszy od HD2600.

2. Dell ma porządny serwis.

3. Są różne konfiguracje, więc nie ma co porównywać procesorów- http://www.mm-notebooks.pl/list/vostro_1500.html http://www.mm-notebooks.pl/list/inspiron_1520.html

4. Dell jest droższy, ale jakość ma swoją cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 8600GT jest szybszy od HD2600.

Wiem o tym, ale ze spisu ktory podalem wyzej wynika ze ta roznica jest bardzo niewielka... I do tego jeszcze nie wiem czy 8600 z tego spisu dotyczy 8600 256mb czy 512mb

4. Dell jest droższy, ale jakość ma swoją cenę.

W czym ta jakosc sie uwidacznia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym ta jakosc sie uwidacznia?

Sztywna magnezowa obudowa. Dodatkowym atutem jest cicha i chłodna praca Vostro. Inne lapki z 86GT parzą i hałasują jak helikopter.

Ale faktem jest, że chłodny, biznesowy design nie każdemu musi sie podobać.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli tylko o to chodzi to juz lepszy jest chyba XPS - cena podobna do Vostro, a o wiele lepsze parametry z tego co sie orientuje...

Przegladalem, szukalem, czytalem recenzje i teraz nie wiem co wybrac, Toshiba A200-205 z T7500 i ATI HD2600 za ok 3400-Vat = ok 2800 czy Della XPS z T7250 i GF8600GT 256 GDDR3 za (zaleznie od konfiguracji i zrodla) ok 4300-Vat = ok 3500...

Roznica cenowa jest spora, ale jakosciowo-wydajnosciowa podobno tez... Czy ktos mi moze doradzic, co sie bardziej oplaca pod wzgledem cena/wydajnosc*jakosc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, ale zdecydowalem ze jednak kupie XPSa na ebayu z UK. Przeniesienie gwarancji to nie problem podobno, ceny zaczynaja sie juz od 2600zl (z 8600GT - w Polsce podobne modele kosztuja >4000zl), z wysylka do Polski tez raczej problemow nie ma...

Najtrudniejsze to tylko znalezc konfiguracje, ktora chce sie kupic, w nowym laptopie (wiekszosc sa to modele refubrished - czyli te zwrocone do Della w ramach rekojmi, przetestowane, zapakowane i sprzedawane przez Della jako nowe z 3letnia gwarancja w standardzie - boje sie ze takie modele moga miec jakies slady uzytkowania wiec wole jednak nowy)

Edytowane przez PiotruśSzpan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy ma inny gust, więc Vosrto czy Inspiron 1520 nie muszą się podobać. Do tego niestety są ciężkie. XPS jest lżejszy, ładniejszy i to nadal Dell, więc się opłaca.

Ostatnio sporo lapków się naoglądałem i w różnych sklepach bywałem. Z tego co mówią w tych sklepach Toshiba schodzi na psy i ma problemy z serwisem. Że z Acerami są problemy to wiedzą wszyscy. Z Dellem jeszcze nigdy nie miałem problemów, więc nie wiem jak jest z serwisem ;) Jeśli wolisz lżejsze konstrukcje, z bajerami, zaokrąglonymi kształtami itp to alternatywa są HP Pavilliony. Też nie są to złe laptopy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie by było, żeby laptop był mały i lekki, 17" odpadają na pewno

a może ten Asus ASUS A7SN-7S006C T8100/17/250/3072/DVDSM LS/B/V/VHP za 3700 zł http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/307378

Pozatym autor już zdecydował na zakup XPS-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi