Skocz do zawartości
Drozdii

Szukam Zestawu Wydajnego, Taniego I Energooszczędnego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam zestawu opartego o:

1. Wydajność: Coś bardziej wydajnego jak mój PC czyli Duron 800, 512MB ram, geforce 1 i SB 128PCI ;) oraz patrz pkt3.

2. Cene: w 1500-1700zł chciałbym sie zamknąć z całą puszką.

3. Energooszczędność: To jest sedno sprawy, zależy mi na tym najbardziej. Moja aktualna jednostka pobiera ponad 130W.. Chciałbym zejść tak do 80W. Jeśli dałoby sie niżej, jestem za :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem ludzi nie rozumie...XXI w i bez pradu jak bez reki...

chcesz obnizyc pobor o 50W

Zalozmy ze to serwer chodzi 24/7 caly rok to masz =260zl na rok czyli 21zl na miesiac...to raptem 8 piw tyle zaoszczedzisz...

tak jak przedmowca jedynie lapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli łudziłem sie że 8 lat postępu technologicznego spowodowało wzrost wydajności i spadek poboru prądu? Szkoda trochę. A jaki pobór, taki w granicach rozsądku, można by teraz założyć? Bo laptop mi sie średnio uśmiecha: dopłacam do miniaturyzacji, a wydajność jak w zwykłej "puszcze"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szukam zestawu opartego o:

1. Wydajność: Coś bardziej wydajnego jak mój PC czyli Duron 800, 512MB ram, geforce 1 i SB 128PCI ;) oraz patrz pkt3.

2. Cene: w 1500-1700zł chciałbym sie zamknąć z całą puszką.

3. Energooszczędność: To jest sedno sprawy, zależy mi na tym najbardziej. Moja aktualna jednostka pobiera ponad 130W.. Chciałbym zejść tak do 80W. Jeśli dałoby sie niżej, jestem za :)

W takiej cenie to nie ma najmniejszego problemu z zakupem komputera który nie przekroczy 80W pod pełnym obciążeniem. (bez monitora)

Dla przykładu (nie jest to optymalne cenowo bo markowe) zestaw z zasilaczem zewnętrznym 130W.

http://www5.pc.ibm.com/europe/products.nsf...epi=web_express

Można samodzielnie złożyć coś wydajniejszego w tej cenie i też będzie energooszczędne.

Płyta oparta o AMD 780G do tego X2 BE-2400 lub z jednym rdzeniem 1620

Najważniejszy jest zasilacz o wysokiej sprawności i z tym jest największy kłopot.

Najlepiej wybrać coś z tej listy:

http://80plus.org/manu/psu_80plus/psu_join.php

Dokonując wyboru należy wyszukać zasilacz którego moc nie będzie znacząco większa niż 5*(moc potrzebna komputerowi w IDLE)

Bo 80 plus nie zajmuje się sprawdzaniem sprawności przy obciążeniu poniżej 20%.

Tu są pomiary przykładowego zestawu z dyskiem SATA 120 GB 2.5 " :

http://www.silentpcreview.com/article807-page7.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak...płytę główną można by wziąć coś na 780/790G, np od Gigabyta bo ma ich dużo. Co do procka to AMD ma w swojej ofercie Athlony X2 z serii BE, czyli te zużywające zaledwie 45W, proponuje np takiego X2 BE-2350. ram to jakiś 2x1GB Kingstonów lub OCZ. Karta graficzna...tu zależy czy grasz w jakieś mało wymagające gry czy nie...jeśli tak to..coś bez dodatkowego zasilania...7300GT np od Palita, a jeśli nie będzie gier to można wziąć nawet od razu mobo z zintegrowaną kartą graf. ;] Zasilacz to również tutaj kluczowa sprawa, najlepiej szukać czegoś co ma sprawność powyżej 80%, jest to o tyle ważne że taki zasilacz jak najmniej mocy marnuje która jest wydzielana w postaci ciepła, skoro tak też ma być proponuje zainwestować w nową konstrukcje BeQuieta czyli be quiet! Dark Power P7-PRO 450W czy też Corsair VX 450W.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon LE lub celek 420, do tego mobo z integra, 2GB w jednej kosci, dysk 2.5... ciezko cos wiecej wymyslic

Tyle że nie ma konkurencyjnej wydajnościowo do AMD 780G integry do celka 420.

Zasilacz trzeba wymyślić i taki by był do energooszczędnego kompletu idealny:

http://80plus.org/manu/psu/documents/NXPSe...PLUS_Report.pdf

Firma ma przedstawicielstwo w Polsce może da się kupić,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi