Skocz do zawartości
ania18

Samsung 2032 Bw

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim,

Ostatnio kupilam Samsunga 2032 BW, wczesniej mialam 17' NEC. Nie jestem z komputerami, nowinkami, monitorami zaprzyjazniona, wiec prosze was o pomoc w ustawieniach tego monitorka, aby uzyskac jak najlepsze kolorki. Zrobilam podstawe, czyli zainstalowanie sterownikow, ale teraz mam same problemy. Zainstalowalam Magic Tune oraz Natural Color. Ale troszke sie gubie, bo jest zdecydowanie za duzo mozliwosci :P Chcialabym uzywac monitora pod projekty graficzne. Czy jest ktos na tyle mily, ze by mi powiedzial jak to wszystko ustawic, aby uzyskac jak najlepsze osiagi? (brightness, contrast, color control, magic color, sharpness. Ja wiem, ze to jest kwestia indywidualna, ale moze jest jakis zloty srodek. Najlepsze ustawienia. Interesuje mnie tez program Natural Color Pro i profile monitorow icc. Czy jest jakis najlepszy, promowany przez sama firme samsung profil colorow dla tego monitora? I frapuje mnie tez rozdzielczosc. Nominalna to 1680x1050, znaczy to ze dla 20' monitora mam taka stosowac? W inne nie pokaza mi wszystkich zalet tego samsunga? Dobrze to rozumiem? Wiem, ze pytan jest duzo i sa laickie, ale nie kazdy sie zna tak dobrze jak wy na monitorach :) Prosze o dobre rady i dziekuje z gory.

Pozdrawiam

Ania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialabym uzywac monitora pod projekty graficzne.

Monitor który ma paletę 262144 barw i za pomocą ditheringu stara się udawać całą paletę 16 777 216 barw jest tak bardzo, bardzo delikatnie mówiąc nie nadającym się do zastosowań graficznych. Ponadto ten model ma 8 bit lut dzięki czemu jak coś korygujesz w wagach RGB przez OSD następują dodatkowe przekłamania co można zobaczyć w środku gradientu ( robisz gradient od białego do czarnego bez ditheringu - powinno być 256 nieprzekłamanych przejść .. na tym monitorze zobaczysz różne artefakty których tak na prawdę w edytowanym obrazie nie ma - chyba nie muszę mówić co się stanie jak zaczniesz sie starać te odkształcenia korygować).

Już nawet pomijam fakt że matryc TN z powodu tragicznych kątów w pionie nie używa się do nawet amatorskich zabaw z grafiką.

Do zastosowań graficznych z tańszych modeli polecam EIZO S1931-S1932 i NEC 1990SX - te modele są na PVA i mają od 10 (EIZO) do 12 (NEC) bit zapis koloru. Dodatkowo majawspaniałą równomierność luminacji i trzymają temperaturę barw w każdym punkcie identyczną (przynajmniej NEC 1990SX - tego osobiście kalibrowałem Gretagiem Macbeth Eye One i wiem co potrafi)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi