ZipQ Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Witam Po ostatniej przesiadce z ASUS P5VD2-MX z E2140, 1gb ddr677 i GF 7300 ( tani, ale bardzo stabilny zestaw, nigdy nie miałem na nim niebieskiego ekranu albo samoczynnego resetu ... ) na MSI Neo2-FIR z E2140, 1GB DDR2 800MHz Special Ops CL5 OCZ i 7300 ( która miała problemy na tej płycie z 3d ), a teraz z GIGABYTE 8500gt (piszczące "cewki" ... a odpowiedź jaką znalazłem na ten problem to - wymiana na inną kartę graficzną niż GIGABYTE ) doszedłem do wniosku że mam już tego dosyć ( ) i lepiej będzie wymienić na coś tańszego, a dorzucić do tego więcej ramu. To co sprzedam to płytę + procesor, a to co chcę zostawić to: - ram ( aktualnie 1gb, ale planuje dokupić jeszcze 1GB lub 2GB ) - karta graficzna GIGABYTE 8500GT - zasilacz FORTRON FSP400-60PFN 400W (z podobno możliwością działania z max 450W) - nagrywarka DVD LG GSA H12L - klawiatura, myszka, obudowa i monitor :) Zależy mi na tym aby było w miarę energooszczędne, nie potrzebowało OC dużego ( czyli cpu z 2 rdzeniami i taktowaniem 2ghz+ ) obsługiwało DDR2 667mhz i 800mhz (w dual-u; mile widziane 4 gniazda na ram) i najważniejsze aby było stabilne. Cena za komplet: CPU + MOBO = 320zł (z przesyłką lub bez na terenie Podkarpacia). Moje sugestie co do tego, to: AMD: CPU - Athlon X2 4200 ( nowy box ) lub 4800 ( używany, box ) MOBO - AM2 MSI K9N4 UltraF nForce 500 Intel: CPU - E2160 ( z lekkim OC do ~2ghz ) lub E2180 MOBO - ASUS P5VD2-MX ( tanie, ale stabilne :) ) Czekam na Wasze propozycje i opinie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 A ja zamiast tego Asusa proponuje również tanie ale sprawdzone i stabilne rozwiązanie czyli Gigabyte P31 DS3L+E2160@OC. ten Gigabyte jest tani, umożliwi spokojne OC tego E2160, a poprawnie złożony do kupy komputer oparty o taki zestaw będzie stabilny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 e2160 ~180zł p31-ds3l ~190zł Daje to razem 370zł ale masz już dobrego procka (OC do 3.5 GHz) i przyzwoite MOBO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Jeśli już płyta na 775, to mógłbym zostawić swojego E2140. Co do płyt, jakie jeszcze polecacie po za P31-DS3L? I kolejna sprawa to czy mój zasilacz uciągnie GF 8500GT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Sorry nie zauważyłem że masz e2140. Jeśli tak to sama płyta, proca nie zmieniaj. Wykręć go na 3GHz i będzie dobrze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Wznawiam pytanie o zasilacz, czy uciągnie GeForce 8500GT (także firmy GIGABYTE). A także czekam na inne propozycje co do stabilnych i tanich płyt głównych. W cenie do około 200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 ten chieftec uciągnie bez problema ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) sporo ludzi ma do 8600GT zasilacz 350W (na przykład fortrona). Tak więc 400W zdecydowanie wystarczy dla 8500GT.. - z jedną poprawką. PFN z tego co pamiętam ma słabą linię 12V i dlatego nie nadaje się do nowych zestawów. Niestety czeka Cię zmiana zasilacza. Ten Gigabyte na P31 nie jest zły. Wręcz przeciwnie.. to jedna z najtańszych porządnych płyt dla C2D. Jeśli coś większego w niewysokiej cenie to Abit IP35-E jest za ok 250zł. Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Skoro wszyscy tak chwalą tego GA-P31-DS3L, to jutro idę go kupić. Mam także nadzieje że obejdzie się bez wymiany zasiłki ... zostało mi narazie 80zł, a za to chyba niedostane niczego dobrego ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ten zasilacz pasuje tak raczej średnio - zastanowił bym się nad jakimś podstawowym chief tekiem czy modecomem mc. Jest jeszcze taka płytka tylko z 2 slotami na ram GA-G31M-S2L 1.0 G31 VGA http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2969971 Ale za to z integrą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Ten zasilacz pasuje tak raczej średnio - zastanowił bym się nad jakimś podstawowym chief tekiem czy modecomem mc. Jest jeszcze taka płytka tylko z 2 slotami na ram GA-G31M-S2L 1.0 G31 VGA http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2969971 Ale za to z integrą ;) Nie mieszaj ju mu - ten P31-DS3L na pewno do OC nadaje sie lepiej niz ta z integra. Co do zasilacza dobre 350W spokojnie pociagnie Twoj zestaw nawet gdybys w przyszlosci chcial wsadzic tam 8800gt czy nawet gtx. Panowie nie dajmy sie zwariowac przeciez wszystnie wazniejsze podzespoly w komputerze sa a beda jeszcze bardziej energooszczedne. Ponadto gdzies byl test 9800gx2 z intelem i zasilaczem wlasnie 350W, nie pamietam firmy ale chyba modecom. Chociaz faktem jest ze ten fortron jest ze starszej generacji zasilaczy gdzie nacisk byl na linie 5V. Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Modecom MC-350 wystarczy bez problemu. I nie dopłacaj do wersji 400W, bo to jest dokładnie to samo co 350, różnią się ceną i naklejkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Ok, płyta główna GA-P31-DS3L jest już u mnie, ale ... 1. Po wybraniu uruchom ponownie - komputer się nie wyłącza (kończy się zapisywanie ustawień i zostaje czarny ekran). 2. Po zainstalowaniu sterowników od karty graficznej, ta zaczyna "piszczeć" i wieszać system. Co do drugiego problemu, to pewnie zasilacz ... dlatego kupiłem tego Modecom-a MC-350 2.0 (jutro go dostanę), więc problem powinien zniknąć. Ale pierwszy pewnie pozostanie. Wiem że to nie dział od tego, ale może ktoś wie jak to szybko naprawić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 ok.. zostaje czarny ekran.. ale komp się nie włącza z powrotem? czy chodzi raczej o to że nie wygasza wszystkich podzespołów i od razu startuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Pojawia się czarny ekran i tyle. Ani się nie wycisza, ani też nie uruchamia ponownie. Może to ma coś wspólnego z tym, że przycisk reset na obudowie też nie wiem czemu nie działa (ustawiałem kilka razy kabelki z obudowy na płycie - i nic; na poprzedniej płycie wszystko było ok). A kolejny problem jaki został to ... piszcząca karta graficzna. Więc wychodzi na to że coś jest z nią nie tak (jestem już na nowym zasilaczu, MODECOM MC-350 2.0). Czy powinienem ją zwrócić sprzedawcy, czy można ją jakoś samemu naprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 A kolejny problem jaki został to ... piszcząca karta graficzna. Więc wychodzi na to że coś jest z nią nie tak (jestem już na nowym zasilaczu, MODECOM MC-350 2.0). Czy powinienem ją zwrócić sprzedawcy, czy można ją jakoś samemu naprawić? Powinni na gwarę przyjąć ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Karta kupiona na allegro ... oczywiście jest gwarancja, ale zanim odeślą naprawioną/wymienioną kartę ... Ale mniejsza z tym, problem z nieresetującym komputerem został. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Spróbuj może odłączyć w ogóle kable od resetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Nic to nie zmieniło. Wygląda że to wada płyty ... chyba że nowsze wersje BIOS-u to naprawiają (w co wątpię). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...