Skocz do zawartości
ZipQ

Płyta Główna + Procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po ostatniej przesiadce z ASUS P5VD2-MX z E2140, 1gb ddr677 i GF 7300 ( tani, ale bardzo stabilny zestaw, nigdy nie miałem na nim niebieskiego ekranu albo samoczynnego resetu ... ) na MSI Neo2-FIR z E2140, 1GB DDR2 800MHz Special Ops CL5 OCZ i 7300 ( która miała problemy na tej płycie z 3d ), a teraz z GIGABYTE 8500gt (piszczące "cewki" ... a odpowiedź jaką znalazłem na ten problem to - wymiana na inną kartę graficzną niż GIGABYTE ) doszedłem do wniosku że mam już tego dosyć ( :damage_wall: ) i lepiej będzie wymienić na coś tańszego, a dorzucić do tego więcej ramu. To co sprzedam to płytę + procesor, a to co chcę zostawić to:

- ram ( aktualnie 1gb, ale planuje dokupić jeszcze 1GB lub 2GB )

- karta graficzna GIGABYTE 8500GT

- zasilacz FORTRON FSP400-60PFN 400W (z podobno możliwością działania z max 450W)

- nagrywarka DVD LG GSA H12L

- klawiatura, myszka, obudowa i monitor :)

Zależy mi na tym aby było w miarę energooszczędne, nie potrzebowało OC dużego ( czyli cpu z 2 rdzeniami i taktowaniem 2ghz+ ) obsługiwało DDR2 667mhz i 800mhz (w dual-u; mile widziane 4 gniazda na ram) i najważniejsze aby było stabilne.

Cena za komplet: CPU + MOBO = 320zł (z przesyłką lub bez na terenie Podkarpacia).

Moje sugestie co do tego, to:

AMD:

CPU - Athlon X2 4200 ( nowy box ) lub 4800 ( używany, box )

MOBO - AM2 MSI K9N4 UltraF nForce 500

Intel:

CPU - E2160 ( z lekkim OC do ~2ghz ) lub E2180

MOBO - ASUS P5VD2-MX ( tanie, ale stabilne :) )

Czekam na Wasze propozycje i opinie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zamiast tego Asusa proponuje również tanie ale sprawdzone i stabilne rozwiązanie czyli Gigabyte P31 DS3L+E2160@OC. ten Gigabyte jest tani, umożliwi spokojne OC tego E2160, a poprawnie złożony do kupy komputer oparty o taki zestaw będzie stabilny ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sporo ludzi ma do 8600GT zasilacz 350W (na przykład fortrona). Tak więc 400W zdecydowanie wystarczy dla 8500GT.. - z jedną poprawką. PFN z tego co pamiętam ma słabą linię 12V i dlatego nie nadaje się do nowych zestawów. Niestety czeka Cię zmiana zasilacza.

Ten Gigabyte na P31 nie jest zły. Wręcz przeciwnie.. to jedna z najtańszych porządnych płyt dla C2D. Jeśli coś większego w niewysokiej cenie to Abit IP35-E jest za ok 250zł.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz pasuje tak raczej średnio - zastanowił bym się nad jakimś podstawowym chief tekiem czy modecomem mc.

Jest jeszcze taka płytka tylko z 2 slotami na ram GA-G31M-S2L 1.0 G31 VGA http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2969971

Ale za to z integrą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz pasuje tak raczej średnio - zastanowił bym się nad jakimś podstawowym chief tekiem czy modecomem mc.

Jest jeszcze taka płytka tylko z 2 slotami na ram GA-G31M-S2L 1.0 G31 VGA http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2969971

Ale za to z integrą ;)

Nie mieszaj ju mu - ten P31-DS3L na pewno do OC nadaje sie lepiej niz ta z integra. Co do zasilacza dobre 350W spokojnie pociagnie Twoj zestaw nawet gdybys w przyszlosci chcial wsadzic tam 8800gt czy nawet gtx. Panowie nie dajmy sie zwariowac przeciez wszystnie wazniejsze podzespoly w komputerze sa a beda jeszcze bardziej energooszczedne. Ponadto gdzies byl test 9800gx2 z intelem i zasilaczem wlasnie 350W, nie pamietam firmy ale chyba modecom. Chociaz faktem jest ze ten fortron jest ze starszej generacji zasilaczy gdzie nacisk byl na linie 5V.

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, płyta główna GA-P31-DS3L jest już u mnie, ale ...

1. Po wybraniu uruchom ponownie - komputer się nie wyłącza (kończy się zapisywanie ustawień i zostaje czarny ekran).

2. Po zainstalowaniu sterowników od karty graficznej, ta zaczyna "piszczeć" i wieszać system.

Co do drugiego problemu, to pewnie zasilacz ... dlatego kupiłem tego Modecom-a MC-350 2.0 (jutro go dostanę), więc problem powinien zniknąć. Ale pierwszy pewnie pozostanie. Wiem że to nie dział od tego, ale może ktoś wie jak to szybko naprawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawia się czarny ekran i tyle. Ani się nie wycisza, ani też nie uruchamia ponownie. Może to ma coś wspólnego z tym, że przycisk reset na obudowie też nie wiem czemu nie działa (ustawiałem kilka razy kabelki z obudowy na płycie - i nic; na poprzedniej płycie wszystko było ok).

A kolejny problem jaki został to ... piszcząca karta graficzna. Więc wychodzi na to że coś jest z nią nie tak (jestem już na nowym zasilaczu, MODECOM MC-350 2.0). Czy powinienem ją zwrócić sprzedawcy, czy można ją jakoś samemu naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kolejny problem jaki został to ... piszcząca karta graficzna. Więc wychodzi na to że coś jest z nią nie tak (jestem już na nowym zasilaczu, MODECOM MC-350 2.0). Czy powinienem ją zwrócić sprzedawcy, czy można ją jakoś samemu naprawić?

Powinni na gwarę przyjąć ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi