koleszka Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Mam płyte firmy Tekram TRM-S381-M chipset Intel 810 oraz Celerona 633. W biosie mam do wyboru zakres Fsb od 66x9,5 do 75x9,5. Wybierając ten ostatni otrzymuję procek 712mhz. Na płycie gł. jest zworka "FSB override Disable" oraz "FSB enable 100mhz." Wybierając tą drugą opcję komputer po włączeniu nie rusza; chodzą wiatraki, świeci się dioda i tyle, nawet do biosu się nie dostanę. W biosie jest jeszcze CPU Clock Ratio zakres 8,5 - 12; wypróbowałem wszystkie i nic. Zatem mam pytanie: Czy mogę w jakikolwiek sposób zwiększyć mhz mojego Celerona??? Bo wygląda mi to na słabej jakości płytę... :( Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Slabej jakosci, to malo powiedziane :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 na takiej plycie wiecej niz 712 mhz niewyciagniesz :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 jak wyżej, wymień płytę na i815 lub BX'a (tylko markowe płyty asus abit .itp) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 na 810 to nic nie mozna zmien mobo,zalezy ile kasy masz,bo za 150pln mozna abita lub msi bx master miec albo za 300pln nowe shuttle,abit na tualantina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 czy i 810 ma ata 66 chociaż?? Bo ja mam bx'a i jak wszyscy chyba :) mam ata33 :/ wiec lepiej siedz na tym procku i sie ciesz ze masz szybszego od mojego :) Bo nei ma sensu inwestować w inną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Dzięki za odpowiedzi ! :) Ale w takim razie po co ta zworka "enable 100 mhz" ? Atrapa? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Dzięki za odpowiedzi ! :) Ale w takim razie po co ta zworka "enable 100 mhz" ? Atrapa? ;) jakbys mogl podniesc napiecie procka to zapewne ta zworka by sie na cos przydala :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Miałem Asusa na BX i właśnie taki celek chodził mi na magistrali 75 czyli na siedem setek, próbowałem jeszcze na 83 go dać, ale nie wstawał, a płyta nie miała zmiany napięcia, ale gdyby miała to myślę że by poszedł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 mój celeron 333 wstaje no problemo na fsb 83/41 i jest full stabilny i żadnego podnoszenia napięcia. nie poszedł mi jednak na fsb 100, nawet po zaizolowaniu b21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump3r Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Gr8-2N: a moj 366 chodzi stabilnie na 566 (i co z tego, 333, 366, a 633 to zupelnie inne proce) silver: czy plyta musi mniec zworki (jumpery ;)) by podniesc napiecie na procu ? Najlepsze do tego sa ceny (naklejki) albo tasma klejaca ;) Jacek: pojecie nowsza nie znaczy szybsza - bx440 jest prawdopodobnie (nigdy nie ufaj sandrze) szybsze do i815. Z drugiej strony na tej plycie mozesz sie cieszyc aplikacjami intela (przeznaczonymi na chipsety 8**) teoretycznie przyspieszajacymi kompa koleszka: nie ma pojecia "nie mozna" moze jedynie brakowac odpowiednich narzedzi (plyta :? ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 jump3r - mówiąc "nie można" chodziło mi dokładnie o nie można konkretnie w moim przypadku. Bo że można podkręcać do ponad 900mhz C 633 mogłem sobie poczytać wielokrotnie na forum. Zatem wiedziałem, że "można" :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...