Skocz do zawartości
Gr8-2N

Dobra rada dla kupujących GF 4 MX 440

Rekomendowane odpowiedzi

radzę nie kupować tej karty,

pamięć ma 266 mhz a powinno być 333 u minta i 400 u lepszych producentów.

dostęp do pamięci jest 64 bitowy zamiast 128 (w gf2mx400 był 128 bitowy w mx 200 64 - i różnica była kolosalna)

ja na duronie 800 i 256 ramu miałem na mx400 2000 pkt w 3d marku 2001, na tym "gf4" 2600 !!!! kicha jak nic.

radzę dopłacić do mx440 bez se, se to inaczej mx420 czyli następca mx200.

zaradni niefirmowi producenci wprowadzili wiele odmian tej karty by oszukiwać kupujących.

odradzam zakup, ja się nadziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumplowi ojciec kupił ostatnio (miala byc jak najtansza z DVI ... chlopak ma 17 lat , ma sie uczyc a nie grac ... no ale ma jeszcze nowe LCD NEC )

jest to MSI GF4MX440, AGP8x, LE, ... i właśnie ... co znaczy to LE ????, karta ma SVHS out, DVI-I i DSUB, czerwony laminat i kości chyba 3,6ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomemu wcisneli na WGK GF4MX440 od Palita. Okazało się ,że karta jest na pamięciach SDR. Wynik w 3DMarku ok. 2500 pkt. Zaplacił za to 220PLN czy 210PLN. Wymieniłem mu to u znajomego na Gainwarda GF4MX440 za 305PLN i wynik w 3DMark-u zmienił mu się na 4800pkt. Niestety na radka się nie dał przekonać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ile kosztuje radeon 9000 lub 9100 ? 450 zeta??? pewnie za 300 można kupić ale mam gf2mx400 i nie chciałem dokładać za dużo. jednak kupię titaniuma (bo gts cienkawy ale i tak pewnie lepszy od 440se) i bedzie looz.

a ten 440 z agp x8 to jest wypas, nie tylko agp się różni, ma też pamięc 8 GB/s, mój pewnie 2 GB/s lub mniej.

gość napisał że to mint, jako tako znany mi jest, na stronie byłem i looz, a tu przysyła mi noname z chin, jebak jakiś. myśli ż przez allegro będzie w du_pę jechał ale lipa, nie pierwszy taki co mnie chciał wy_dymać.

myślałem nad radkiem ale nie chcę za dużo kasy wywalać. gram głównie w UT po LAN-ie z kumplami ale nfs hp2 nie chodzi mi płynnie i chciałem to poprawić. ale titanium wejdzie w kompa najprędzej.

pytajcie sprzedawców o parametry !!!!

jeśli na pudełku nie ma napisane że dostęp do pamięci jest 128 bitowy to znaczy, że jest 64 (najczęściej piszą 64/128 bit - czyli jest 64, lipa).

pytajcie o szybkość pamięci bo powinna być 333 lub 400 a mi dali 266 !!!!!! powinna być co najmniej 15% szybsza !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a za 280 można kupić gainwarda mx 400 ddr, nie se, pełny 440.

i pamięć odpowiednio szybka i podkręcalna :)

i chłodzenie odpowiednie,i jakość obrazu super.

ale nie chciałem dać więcej niż 250 bo nie chcę za dużo wkładać w niego. po moim sprzęcie widać, że nie gonię za nowościami, kupiłem duraka w 2000 roku jako nowy i tak chodzi.

a radeony jednak są droższe. poniżej 300 można kupić tylko 7500 na ddr ale to nie jest lepsze od 440

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba umiec kupowac karty graficzne.

Jakbym Ci pokazal gf4mx440 to umarlbys przy tej klawiarurze. Karty takie z dobrych firm moga osiagac taktowania 350/700 !!!

I nie maja szans z nimi nawet R9000pro. A to ze sa nieporownywalnie drozsze to sie ich nie oplaca kupowac. Kazdy chce super karte za niska cene. Niestety mamy inna rzeczywiscosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kareaz jak zwykle swoje teorie wymysla

a tak pozatym to tez musialem ostatnio jednej osobie tlumaczyc jak to jest z tymi gfami 4 mx bo on myslal ze gf 4 mx to taga gorsza wersja 4 ale i tak lepsza od gf3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

igi a dlaczego masz 2 titaniuma, przestarzały przecież

kup sobie radka 9800 lub 9500 pro i przerób na 9800 jak żeś taki mądry.

jakby tak było łatwo to nie byłoby u nas maluchów tylko mercedesy i audiki na ulicach bo się bardziej opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OPolecałbym kupuić jakiegoś 4MX440 ale tylko z pamięciami 4ns te kręcą sie zazwyczaj na około 320-330 i 500-550 :).

Osobiście zastanawiam sie czy następnym razem jak będe kupował grafe to nie kupie właśnie takiej o wiele droższej czyt. najlepiej podkręcalnej jak teraz jest ta Gainwarda Pro 600.

Teraz kupienie jeje to sie troche mija z celem bo za te 480zł to można spokojnie kupić jakąś wy[pasioną wersje 8500 albo 9100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gość, który sprzedał mi kartę pisze w mailu, że jestem jedyną osobą narzekajcą na jakość karty.

a inni kupują bo ge force 4 i już. nie patrzą ,że wlecze się to jak muł lub mół bo nie wiedzą, jak powinno to chodzić.

łoch jeden, mint nie produkuje kart, tylko sprzedaje jakieś no-name z chin. kurde, pamięć 266 MHz !!! ale lipa. i pewnie o/c też 0%. ddr to 333 lub 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomemu wcisneli na WGK GF4MX440 od Palita. Okazało się ,że karta jest na pamięciach SDR. Wynik w 3DMarku ok. 2500 pkt. Zaplacił za to 220PLN czy 210PLN. Wymieniłem mu to u znajomego na Gainwarda GF4MX440 za 305PLN i wynik w 3DMark-u zmienił mu się na 4800pkt. Niestety na radka się nie dał przekonać...

No to kupil gownianego Palita, bo trzeba wiedziec co sie kupuej a nie w ciemno jechac. Ja kupilem odpowiedniego Palit`a bo wiedzialem co brac i mam 5400 z hakiem w 3dmarku 2001. Lepiej niz na Gainwardzie bo moja znajoma ma. Polecam te kary z barwkompu Geforce 4 mx440 za 279 chyba sa te palit`y , kupilem w barwkompie bo juz nie moglem dostac ich w Gdansku bo same SE poprzylazily na sdr`ach. Jestem bardzo z tej karty zadowolony no i dostalem z pasywnym chlodzeniem co tez ma dla mnie znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kupil gownianego Palita, bo trzeba wiedziec co sie kupuej a nie w ciemno jechac. Ja kupilem odpowiedniego Palit`a bo wiedzialem co brac i mam 5400 z hakiem w 3dmarku 2001. Lepiej niz na Gainwardzie bo moja znajoma ma. Polecam te kary z barwkompu Geforce 4 mx440 za 279 chyba sa te palit`y , kupilem w barwkompie bo juz nie moglem dostac ich w Gdansku bo same SE poprzylazily na sdr`ach. Jestem bardzo z tej karty zadowolony no i dostalem z pasywnym chlodzeniem co tez ma dla mnie znaczenie.

Tak tylko że ten Gainward lata na Celku 1GHz ze 128MB RAM a ty masz Athlona i 512MB DDR więc tych wyników się nie porówna. Aha ten Gainward też ma passywne chłodzenie. Obraz jak żyleta czego nie można powiedzieć o tym Palicie (na SDR-ach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolałbym kupić gainwarda za 280 niż palita za 279, jednak to firma, najlepsza chyba obecnie. i o/c daje niesamowite rezultaty.

jest to mint ale ... nie ma firmy na karcie.

jedna fajna rzecz: poszedł bez krzaków i problemów na 315/335 zamiast 250/266. dalej się nie da do suwaka brakuje :) ale może riva tuner czy power strip da więcej. i tak się chcę pozbyć tego shitu, wszystko przez 64 bitowy dostęp do pamięci, gdyby było 128 bitów to by poszło lepiej, dużo lepiej. no i nominalna prędkość pamięci 266 świadczy o jej jakości,gdzie gainward daje standardowo 400 MHz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

i nie wiem czy kupować GF 2 titanium czy pchać się w te mx440. mój gf 2 mx 400 słabo się kręci, ten mx440se nieźle jak na razie, nie wiem jak z 2 titaniumem będzie, pewnie kupiłbym prolinka (tak jak mój mx400) ale wtedy nie zakręci się jak trzeba.

co poradzicie? dysponuję ograniczonymi funduszami, powiedzmy 250zł i nic więcej więc proszę mi tu nie RADować ani nie pisać o kartach za 300 zł bo jestem zgred :)

widział ktoś gdzieś mx 440 nie se takie żeby się dobrze kręciły ???

albo czy 2 titanium się dobrze kręcą i jakie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam pasuje. Dopłaciłem 50 pln i wymieniłem swojego GF2 mx400 (Na pamięciach Nanya, całkiem nieźle się kręciły), na GF 4 MX 440 Sparkle'a. Na zaśmieconym systemie przy defaultowcyh sterownikach miałem 4005 punktów w 3DMarku. Wcześniej coś ok 2500. Ja tam jestem zadowolony, choć przyznaję że chciałbym mieć radka 9100 albo 8500. Niestety, finansowo nie dam rady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolałbym kupić gainwarda za 280 niż palita za 279, jednak to firma, najlepsza chyba obecnie. i o/c daje niesamowite rezultaty.

jest to mint ale ... nie ma firmy na karcie.

jedna fajna rzecz: poszedł bez krzaków i problemów na 315/335 zamiast 250/266. dalej się nie da do suwaka brakuje :) ale może riva tuner czy power strip da więcej. i tak się chcę pozbyć tego shitu, wszystko przez 64 bitowy dostęp do pamięci, gdyby było 128 bitów to by poszło lepiej, dużo lepiej. no i nominalna prędkość pamięci 266 świadczy o jej jakości,gdzie gainward daje standardowo 400 MHz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

i nie wiem czy kupować GF 2 titanium czy pchać się w te mx440. mój gf 2 mx 400 słabo się kręci, ten mx440se nieźle jak na razie, nie wiem jak z 2 titaniumem będzie, pewnie kupiłbym prolinka (tak jak mój mx400) ale wtedy nie zakręci się jak trzeba.

co poradzicie? dysponuję ograniczonymi funduszami, powiedzmy 250zł i nic więcej więc proszę mi tu nie RADować ani nie pisać o kartach za 300 zł bo jestem zgred :)

widział ktoś gdzieś mx 440 nie se takie żeby się dobrze kręciły ???

albo czy 2 titanium się dobrze kręcą i jakie?

Czlowieku jak kupujesz cos niepewnego to w miare mozliwosci trzeba sie umowic ze sprzedawca ze bedziesz mogl oddac (lub zamienic ) !! A GF4 mx440 to nawet SE sa dobre bo tanie- ok. 220zl. Oczywiscie musisz szukac takiego na ddr 128-bit a se oznacza ze ma zanizone taktowanie do250/333( zamiast 270/400) Jak trafisz na pamiatki 4ns (ewentual 5ns) to spoko wykrecisz na 300/500 (jak juz pisali wiele razy) Z tego co wiem to najbardziej nadaje sie do tego "PROLINK GeForce 4 MX-440SE 64MB DDR TV-out "

pozdro

poczytaj sobie http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=208...ghlight=prolink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swego czasu miałem Leadteka A170 DDR-T (MX440). Standardowo taktowany 270/400, a chodził bez problemu na 320/520. Pamiątki bodajże Samsunga 4ns. Jeśli tak się uparłeś na MXa to polecam właśnie ten model - powinien kosztować ~270zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tylko tyle jak sie poszuka można trawić na dobrą kartę i za małe pieniądze, ja kupiłem mx440se za 189zł podkręca sie raczej kiepsko bo pamięci idą z 333 na 430 ledwo, troche lepiej gpu bo na 335 z 250 i mam w 3Dmark2k1 na tym co poniżej 4500 pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ciekawe kiedy mx440 dzialo gorzej od gf2mx ...;p

Powiedziałem, ze MI nikomu innemu tylko MI wypadł lepiej gf2mx niż gf4mx. porównanie brałem z testów z takich stron jak benchmark.pl i inne...

Vengeance - rada: nieczytaj co 2 słowa tylko pełnego posta bo to możesz przes przypadek zrobić błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

igi a dlaczego masz 2 titaniuma, przestarzały przecież

kup sobie radka 9800 lub 9500 pro i przerób na 9800 jak żeś taki mądry.

jakby tak było łatwo to nie byłoby u nas maluchów tylko mercedesy i audiki na ulicach bo się bardziej opłaca.

nie pomyslales ze IGI mogl kupic tego GF2 jakis czas temu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciency jesteście.

ja wykręciłem riva tunrem na 375/400 i skończyła się skala !!!!!

musiałbym zapisać w biosie te ustawienia i kręcić dalej.

zero krzaków czy czegokolwiek. 50% więcej mocy to szok, ale nadal mam 3168 pkt w 3d marku 2001, w defaulcie 2660, a na prolink mx 400 było 2000.

a igi może i kupił wcześniej ale kasą nie s_r_a_m i niech komentarze typu "i tak ma przestarzałą architekturę", więc dlaczego siedzi na tej "przestarzałej architekturze" ??????

niech kupi radeona 9800 i będzie miał nową architekturę. powód: nie ma kasy, ja też. nie dam 450zł za grafę przy duronie 800 !!!

a przy jego p4 to mógł sobie kupić radka 9100 lub 9500 pro !!!

ja nie mam na to kasy, chcę trochę przyspieszyć kompa przy maxymalnie korzystnym stosunku ceny do wyniku a taki oferuje właśnie gf 4 mx 440.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...