Skocz do zawartości
Sly

Jest Sens Wymiany Sb Live! 5.1 Digital Na..

Rekomendowane odpowiedzi

ktoras z ponizszych?

Sound Blaster Live! 24bit sb0410

Sound Blaster Audigy 2

CREATIVE SB X-FI mX XTREME AUDIO OEM

ZAstosowanie wszechstronne. W sumie na mojego live nie narzekam, ale koszt wymiany na dwie pierwsze prawie zaden....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wyżej wymienionych rozwiązaniach, podejrzewam, że karta miałaby być w granicy max ~150zł. Powiem Ci tak, sam stałem przed takim "problemem" kilka miesięcy temu i przeglądając inne fora, a także spędzając kilka wieczorów nad lekturą: http://pclab.pl/art17707-46.html

Wybrałem Audigy 2 ZS Gold ~160zl z allegro. I tutaj warto odpowiedzieć sobie na pytanie - z jakimi głośnikami w komplecie będzie k. muzyczna grała. Oczywiście jeśli mają to być głośniki pokroju ~200zl 5.1 re markowanego Creativa, to odradzam taką wymianę. Nie spostrzeżesz po takim wydatku większych korzyści w odsłuchu, jedynie ratunkiem będzie obsługa nowszej wersji EAX w grach. SB Live! wprowadził na rynek - swojego czas - wielki przełom w muzyce "komputerowej. Więc jeśli jesteś z niej zadowolony, pozostaw ją zwyczajnie.. tym bardziej, że warta jest ~35zł.

Zminimalizowaniem kosztów wymiany, polecam ten wątek:

http://forum.purepc.pl/temat/Oprogramowani...000-Asio/63498/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wyjsciu audio: amp Denon DRA-585RD i fajne kolumny stereo lub sluchawki SHP8900. Ze sterow Kx korzystam od zawsze i bardzo by mi zalezalo, zeby dalej z nich korzystac. Te audiggy o ktorym piszesz obecnie mozna jeszcze taniej dostac. Tylko, ze zalezy mi tylko na jakosci dzwieku bez zbednych bajerow na karcie i w takim wypadku wystarczy chyba zwykly Audigy ZS lub ten live 24bit, tylko czy odczuje zmiane jakosci dzieku przy przesiadce?

Kyle, nawet nie wiedzialem, ze karty muzyczne sa na pcie. Jakie sa tego plusy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy złącza PCI znikną z nowych płyt głównych nie będziesz miał problemu. :wink:

Bah, zanim znikna to minie jeszcze pare ładnych lat ;)

Miałem b. podobną sytuacje co ty i wymieniłem swojego starego live'a na Audigy2 ZS. Przesiadka była odczuwalna, szczegolnie jesli chodzi o szumy jak i o jakosc dzwieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast warto dodać ze ten X FI któy autor podał to kompletne dno.. bo jest to nic innego jak rebrandowany AUDIGY LS czyli kiszka w historii firmy creative... twój SB live jeszeli chodzi o sam poziom dynamiki i jakosci odsłuchu będzie lepszy...(no tylko nie ma tych EAX itd) faktycznie Audigy 2 ZS wydaje się tutaj najlepszym patentem... ja posiadam X FI Xtreme Gamer Fatal1ty edition i tutaj już jest spora róznica... ale tanie X fi to kaszana...oczywiscie koledzy mają rację jezeli masz głosniki srednie badź kiepskie to pozostan przy tym co masz... ja sam trzymam w szafie SB Live na wszelki wypadek mimo ze karta jest z 1999 roku jest lepsza o dwie klasy od kazdego kodeka na płycie głownej...

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast warto dodać ze ten X FI któy autor podał to kompletne dno.. bo jest to nic innego jak rebrandowany AUDIGY LS czyli kiszka w historii firmy creative...

X-Fi Extreme Audio jest oparty o ten sam procesor DSP CA106 co karty Audigy SE - w lekko odświeżonej rewizji. A nie CA20K1. Polecam zerwać sprytnie kamuflującą naklejkę i spojrzeć prawdzie w oczy.. A co z "polepszaczem" jakości studyjnej - Crystalizer?

Dołączona grafika

"..Nie należy jednak oczekiwać, że "empetrójki" zaczną brzmieć lepiej niż DVD-Audio, co firma Creative sugeruje od ponad dwóch lat. Wielu użytkowników kart Sound Blaster X-Fi twierdzi wręcz, że z Crystalizerem muzyka z plików skompresowanych stratnie brzmi jeszcze gorzej niż bez tej funkcji. Produkowane w dzisiejszych czasach materiały fonetyczne są niemal zawsze poddawane obróbce studyjnej tak długo, aż będzie można stwierdzić, że po zapisaniu ich na nośnik cyfrowy (np. CD-Audio), ich odczuwalna charakterystyka będzie wypełniać możliwości formatu, w jakiej zostały zapisane.. Creative zastosowała w X-Fi Crystalizer trik, mający na celu sztuczne wywołanie złudzenia większej dynamiki, poprzez zwiększenie głośności sygnału o około 4 dB. Dźwięk po zwiększeniu głośności w fazie cyfrowej zawsze będzie sprawiał wrażenie bardziej dynamicznego, nawet bez żadnego przetwarzania"

Więcej o Crystalizer:

http://pclab.pl/art17707-33.html

http://pclab.pl/art16315-2.html

Edytowane przez killov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza się kolego @killov (sorry bo napisałem LS zamiast SE hehehe maj bad!!!)

co do tego crystalizera to tez jest ot lekko przereklamowany bajer.. bo i owszem kochani to działa (choć nie kazdemu tego typu cyfrowa konwersja przypadnie do gustu) ale jak juz jest kiepska mp3 to dzwięk się przesterowywuje i pierdzi i słychać wachania bitrate`u bardoz wyraznie....

dodam ze mozecie sobie zrobić CRYSTALIZER DLA UBOGICH w kazdej karcie... a mianowicie pobierzcie kodeki FFDshow i skonfigurujcie sobie Resampling oraz Crystality...wg upodobania... czyli rozszerzenie pasma stereo, noise reduction, lekki delay typu PAN,filtr wysokoprzepustowy, ekspresję harmonicznych i alikwot... bedzie piknie... i zaryzykuję stwierdzenie ze bardziej naturalnie niz z creatiwowskim bajerem...

pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi