Skocz do zawartości
ptaku666

Co lepsze CELERON 433 czy PII 350 ????

Rekomendowane odpowiedzi

no ! ja mialem kiedys balerona 300a to odrazu go na 450 trzasnolem ! potem mialem p!!! 450 to zabardzo sie niekrecil ! max 4.5 x 112 ! wiec sie go pozbylem bo na mojej plycie niechodzil zadobrze (epox p2 112a) i wziolem sobie balerona 433 i chodzil 6.5 x 85 ! to byl dobry procek ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tylko grasz, to bierz tego obszczymura (czyt. Celerona), ale jeśli używasz jakiś programów obrabiających dane (grafikę, muzykę itd, itp.) to na 100% bierz Pentiaka. Chociaż celeron ma zegar wyższy, ale za to to [gluteus maximus] nie procesor i nadaje się tylko i wyłącznie do grania. Wydajność tego śmiecia w wymagających aplikacjach jest na poziomie PII 233MHz. Wiem, bo sam na tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>ie kiedyś pracowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś PII-350 i chodził na 466MHz (3.5x133) na płyce Abit BH6. Z tego co wiem, to prawie wszystkie egzemplarze tego proca tak dobrze się kręciły bez większych problemów. Porównując go do Celerona 366@550MHz (PPGA z przejściówką, też miałem go na BH6) nie widziałem dużej różnicy w wydajności (gry, kodowanie divx), ale było raczej na korzyść Celka. Może dlatego, że w PII cache taktowane jest zegarem 1/2 FSB, a w Celku pełnym FSB. Natomiast możesz być pewny, że Celek 433 raczej nie pójdzie na wyższej magistrali niż 83MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys tego celka i na BE6-2 zapinal na fsb=90.

Natomiast wg overclockers.com ten pentiak lata srednio na fsb=150 8)

Ja bym bral p2.

PS Nie mozesz dprwac w lapy obydwoch prockow i sprawdzic ich mozliwosci? Bo przeciez chyba zamierzasz krecic? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...