Skocz do zawartości
arones

Komputer Nie Startuje...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

komputer przez 2 latka chodził bez zarzutu, aż pewnego dnia, zaczął burczeć piszczeć i "szorować" - wentylator myślę. Rozkręciłem więc odłączyłem razem z radiatorem przeczyściłem co się dało... Niestety aby wszystko podłączć razem, konieczne było odkręcenie płyty głównej, co za tym idzie karty grafiki, itd...

Popodłączełem wszystko , skręciłem i oczywiście kompiuter się nie uruchamia. Monitor nie startuje (nie otrzymuje od karty żadnego sygnału), dioda dysku się świeci (świeciiiiii, gaśnie, świeci....) i słychać pisk. Jeden długi dźwięk powtarzany co 3 sek... Poodłączałem wszystko prócz grafiki i pamięci - to samo... zamieniłem sloty pamięci - to samo... wsadziłem tylko jedną kość - to samo... odłączyłem grafę - to samo... Zresetowałem BIOS - zarówno zworką jak i bateryjką - to samo... kaman! :blink:

Co jest grane? Skoro piszczy, to rozumiem, że z płytą główną i prockiem wszystko ok?

Czekam na jakieś sugestie, może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Jedynym teraz wyjściem wydaje mi się wsadzenie innej karty, pamięci i zobaczyć jak zareaguje, tyle, że nie mam takiej możliwości...

Płyta główna: Gigabyte (AMD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne są to 3 długie piknięcia, a potem jedno krótkie (wręcz urwane). To sygnał problemu z kartą graficzną. Podłącz inną kartę. Jeśli nie ruszy, to na 99% walnięta jest płyta. Podobny temat przerabiałem tydzień temu, ale...

Złożyłem nowiutki zestaw na M2N, po którymś restarcie przy instalacji sterowników już nie wstał. Płyta poszła do naprawy i wróciła z tymi samymi objawami. Gdy znów poszła do naprawy, to wymienili już na nówkę sztukę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi