dzuj Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Siema! Mam problem z grami posiadającymi lepszą grafe a tzn. weźmy np. COD4 gram sobie gram po jakiś 20min się zaczyn tzn. spada do ok 5fps i tak przez jakieś 5min a potem rośnie i tak w koło grać się nie da xD zresztą podobnie mam z innymi grami TF2, HL2 i myślałem aby nawet crysisa so zainstalować bo komp spełnia minimalne wymagania ale jak tam ma to działa to ja dziękuje powiem jeszcze, że mam GF7800 GS i nie wiem z jakiego powodu GPU ma podczas gry prawie 115*C nie wiem może podkręcić wentylator yhy ale nie wiem jak to zrobić i o ile dobrze pamiętam to tak się zaczęło dziać jakiś tydzień po zamontowaniu nowego zasilacza wcześniej miałem tracera 400W a teraz mam chieftec 620W lol2? czy więcej mocy zmniejsza wydajność? prószę o szybką pomoc bo pisałem już na kilku forach i nic co ma doradzali nie pomogło xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Być może to problem wysokiej temp GPU właśnie- podczas gry karta działa na max możliwościach - nagrzewa się ponad miarę co powoduje spadek framerate (?), na "niskich klatkach" karta stygnie- wraca na max wydajność i "w-kółko-macieju" (takie chłopskorozumne wytłumaczeństwo ;-) ). Dobrze by było, żebyś zapuścił jakiś monitor (stC/V/rpm) w tle gry i po jej zakończeniu sprawdził loga. MBM miał taką opcję... choć nie wiem, czy w sterach tego nie sprawdzisz (nie jestem na bieżąco z driverami). Jeśli masz możliwość podepnij prowizorycznie jakiś wentyl 80x80 żeby dymał sobie na karciochę i sprawdź działanie karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Przy 115* grafa się po prostu odkręca do minimalnych zegarów, żeby obniżyć temp. Jak ta spadnie to zegary wracają do standardowych. Zmień chłodzenie / podkręć wentyl i będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Może pasta termoprzewodząca jest źle nałożona lub jej "jakość" jest wątpliwa? Warto sprawdzić. Kup AS lub AC i wymień ten szajs... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzuj Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Przy 115* grafa się po prostu odkręca do minimalnych zegarów, żeby obniżyć temp. Jak ta spadnie to zegary wracają do standardowych. Zmień chłodzenie / podkręć wentyl i będzie ok. hmm i właśnie w tym problem, że nie za bardzo wiem gdzie go podkręcić już się pytałem ale po prostu mnie olali(na tym forum) i zamknęli topic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 hmm i właśnie w tym problem, że nie za bardzo wiem gdzie go podkręcić już się pytałem ale po prostu mnie olali(na tym forum) i zamknęli topic... Riva Tuner -> System Tweaks -> Fan Ustaw na 80%, jednak przygotuj się na dość mocny szum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...