Skocz do zawartości
Croatan

Dysk Twardy I Ddr2?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kolejny już raz zwracam się do Was szanownych forumowiczy z prośbą o pomoc :). Mam problem z wyborem dysku twardego i pamięci Ram.

Dysk: priorytet cisza i wydajność, pojemność (minimum 500GB) podejrzewam, że wiele osób będzie polecało serię 11 seagate'a jak i AAKS WD :P

Pamięć Ram. hmmm zagwozdka myślałem o mushkinach Redline, albo Xp2. Będzie na bank OC, i teraz pytanie czy brać 1066 Mhz i CL 5 czy 800 i CL 4. Prawdopodobnie będzie konfiguracja 4x1 :P Wiem, że było wiele topików na podobne tematy, przeczytałem i niestety sam sobie nie potrafię odpowiedzieć. :(. Czekam na propozycje... także uwagi ;P

edit: moja płyta DFI LP LT X38 - nie wiem jak będzie wyglądał na niej RAID 0 - czy nie będzie z nim problemów w razie czego ...?

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko czy dysk ten jest cichy, bo widziałem opinie i osoby, które go miały polecaja AAKS - podobnież cichszy. czy warto bawić się w raid 0? co do pamięci, hmmm myślałem o XP2 - 800 podobnież dobrze się kręca z tego co mówił ddr2.pl - redline brzmi interesująco one chodzą na dzien dobry na 1000 MHz :P ciekawe jak się kręcą, ale podobnież 2x2 słabiej niz 2x1 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej bierz 2x2gb w przyszłości łatwiej będzie sprzedac/dołozyc więcej. A dysk to jak sam napisałes albo seagate albo WD. Z tymi seagate nie miałem styczności jeszcze ale WD kupił niedawno kumpel i potwierdzam że jest bardzo cichy i całkiem wydajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raid0 znacznie przyspiesza działanie systemu, jednak istnieje wtedy ryzyko utraty danych, wystarczy jeden bad sector na którymkolwiek dysku...

No ale w nowych dyskach to raczej nie występuje tak często, więc śmiało mozesz inwestować w raid0 + ewentualnie jakis dysk 40-60gb na ważniejsze dane i pliki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi