Skocz do zawartości
Julo

Problem Z Grafiką [debian - Virtual]

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie virtualkę z .iso ostatniego Debiana w Virtual PC 2007, dałem 200mb ramu i niestety po zakończeniu instalacji, po restarcie, po załadowaniu pokazuje się coś takiego:

http://www.julos.pl/debian.jpg

Czy to brak sterowników, a jeśli tak to jak je zainstalować w maszynce?

Jak stukam w klawisze to widać, że coś tam pisze, nawet mi się chyba udało zalogować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chyba mam rozwiązanie, tylko jak mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zapisać zmiany w pliku edytowanym (komenda view nazwapliku) i jak zmienić plik aby nie był Read-only.

Niestety nie moge znaleźć jak zrobić save'a w manualu :/

Poza tym, to normalne, że mi pokazuje, że plik jest read-only mimo zalogowania jako root?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie problemu jest następujące:

1. Gdy pokaże nam się brzydki ekran, na którym nic nie widać to dajemy CTRL+ALT+F1 żeby przejś do trybu tekstowego.

2. Logujemy się jako root i otwieramy plik /etc/X11/xorg.conf

3. W sekcji "Screen" DefaultDepth zmieniamy z 24 na 16.

4. Restartujemy maszynke i wszystko powinno wyglądać normalnie.

Źródło: http://www.ilearneditonline.com/2007/04/06...irtual-pc-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dodam, że możena zmienić driver na vesa a do edycji pliku można użyć vim (nie polecam) nano lub mc (funkcja edycji)

i nie robimy CTRL+ALT+F1 tylko CTRL+ALT+BACKSPACE bo my mamy zabić X-server żeby po edycji pliku na starcie wczytał nowego konfiga a nie przełączać się na konsole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi