Skocz do zawartości
kopiec

Czy można uratować GF2 MX 400 LeadTek ???

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim zainteresowanym sprawą !!!

Sprawa wygląda następująco:

Kupiłem używaną kartę graficzną WinFast LeadTek GF2 MX 400 64MB TV-out JAKO SPRAWNĄ, przyszedłem do domu podłączyłem ją u siebie i ... ZONK.

Przy starcie komputera w DOSie wyświetla kropki (pion poziom), które znikają bądź nie znikają.

Podczas dalszego uruchamiania gdy pojawi się pierwszy obraz WINDOWSa (w moim przypadku XP) kropi zamieniają się w pionowe paski (ok 1-1,5 cm odstępu od siebie).

W trybie awaryjnym paski te znikają i wszystko wygląda dobrze.

Zaś w trybie normalnym (u mnie) WINDOWS uruchamia się tylko i wyłącznie w trybie 640 x 480 BEZ STEROWNIKÓW.

Uznajomych bez względu na to jaki system mają WINDOWS odpala się, lecz widoczne są wspomniane wcześniej PIONOWE PASKI.

Pytanie do Was:

Czy nie jest to wina wcześniejszego podkręcenia karty (jak kilku znajomych mi sugerowało) ???

Czy można coś z tym jeszcze zrobić ???

Gdzie można zdobyć i jak wgrać BIOSa do karty (czy ta operacja może pomóc) ???

Za odpowiedź WIELKIE dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest mi znany, i owszem - jego przyczyną jest podkręcanie... A tak dokładniej - poszły Ci pamięci (a dokładniej jedna kość...)

Karta to już raczej trup, chyba, że naprawisz to - musisz tylko znależć odpowiednią pamięć SDR (chyba 64MB), zwal tamtą kostkę i zamień je miejscami... Proste, ale za dużo zabawy jak na takiego starawego Winfasta... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie spisuj na straty srubuj bios wgrac

XLR8R pewno ma racje but ....

na gf ddr creafa ktory to mialem zaszczyt posiadac i hc/oc generowalem takie efekty po za ostrym taktowaniu mems (tu 286@ 370 bez vmoda - 360 chodzily zawsze :twisted: )a po wgraniu biosa powracal obraz kul mialem to kilka razy

jesli koles nie zazucil za bardzo mozliwe ze karta odzyje i wciaz bedziesz mogl ja oc 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź program RivaTuner albo Power Strip i tam już znajdziesz, takie dwa suwaki, jeden od rdzenia, drugi od pamięci. W przypadku Riva Tunera na pierwszej zakładce, ramka "Adapter Settings", w Power Stripie nie pamiętam. Najczęstrze taktowanie MX400 to chyba core=200, memory=167, i takie powinieneś mieć przy uruchamianiu programów. Oba programy powinieneś znaleść np. na www.guru3d.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy ściągnąłem sprawdziłem i było 199 i 167, wychodzi na to, że tu wszystko gra. W tej chwili mam ustawioną rozdzielczość 1024x768 mimo, że we właściwościach ekranu pokazana jest 640x480 w 8 bitach :)

Sądzę, żę jest to sprawka, któregoś z programów jakie wgrałem (NVrefreshTool, NVmax). Ale dlaczego we właściwościach ekranu wyświetla co innego niż w rzeczywistości ??

Wiem tylko jedno w gierce "skoki narciarskie" popularnie zwane Małyszem :) widać przekłamania, a jak je widać tzn., że przy jakiejkolwiek próbie odpalenia aplikacji 3d komp. zresetuje się (dla chętnych wyślę obrazek jak to wygląda).

AAAAAaaaa byłbym zapomniał kilka dni temu ni stąd ni zowąd karta naprawiła się ale tylko chwilowo na kilka godz. (była poprawnie rozpoznawana, aplikacje 3D - gry - uruchamiały się z najwyższymi detalami) niestety moja radość trwała krótko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbuj bios, działało przez chwilę to albo się grzeje albo bios płata figle.

a czy może mi ktoś powiedzieć, jak wgrać nowy bios do grafy? próbowałem na mx400 i mx440se i zawsze błąd jakiś był. działałem nvflash'em ale może jakieś parametry trzeba? napiszcie jak wy flasciach!ecie, plis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wgrywałem nigdy biosu, nie wiem jaki program do tego służy i gdzie można taki bios znaleźć.

Apropo grzania się elementów, kilka z nich jest trochę ciepłych (np procek), lecz jest inny element bardzo płaski szerokości może 4x6 mm (koloru chyba zielonego) mniej więcej pomiędzy wyjściem na monitor, a wyjściem na TV, grzeje się tak, że aż palec sobie sparzyłem :(

Czy to normalne ?! pojęcia nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy po włączeniu i odczekaniu ok3 minut wszystkie kostki pamięci mają podobną temperaturę? jeśli jedna jest bardziej zimna to masz winowajcę. Możesz też spróbować puścić nadmuch chłodnego powietrza na grafę dokładnie na pamięci i zobacz czy paski są cały czas jednakowe czy może się zmniejszyły. U qmpla była podobna sprawa miał GeForca256 Creativa bez żadnych radiatorków i po oloło 10-20 minutach miał na ekranie kropki i paski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci tak mi się przynajmniej wydaje mają jednakową temp., nie mam chym puścić cłodzenia na pamięci dlatego to też odpada.

Jak już wspomniałem działam w tej chwili na rozdz. 1024x768 wyświetlane we właściwościach ekranu 640x480 w 8 bitach, paski o których była mowa na pulpicie nie są widoczne, po uruchomieniu jakiejkolwiek nowszej gry komp. zawiesza się po czym następuje samoczynny reset, starsze gry typu DOSowego można włączyć, ale w nich ukazują się znowu te PASKI o rozstawie ok 5 mm do wysokośc i 1/3 ekranu na dole :(

Starsze gry nie wykorzystują dużej barwy kolorów i zazwyczaj pracują w niskich rozdzielczościach (może to o to chodzi).

Aby uruchomić ponownie windowsa muszę najpierw odinstalować sterowniki, jak tego nie zrobię czeka mnie TRYB AWARYJNY a sterowniki i ta kmuszę odinstalować.

Dlaczego karta nie chce działać ze sterownikami (nie ma znaczenia czy nowe czy stare) ???

Przypomniałem sobie, że kiedyś wyskoczył mi błąd, w którym opisane było: teraz nie pamiętam czy KARTA lub SYSTEM nie może dokończyć rysowania ramki (cokolwiek to znaczy).

P.S. ALE JESTEM TYM WSZYSTKIM ZMĘCZONY

Pozdrowiomnka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...