Goto Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Przepraszam, jeżeli podobny temat już był, ale wyszukiwarka znajduje całe setki stron wpisów i głównie tyczących się licytacją parametrów monitorów. Z tego co iem kontrast odzwierciedla jakość kolorów w monitorze, ale jaka jest różnica między kontrastem dynamicznym, a zwykłym? Czy kontrast dynamiczny ma zastosowanie w grach? I czy lepiej kupic monitor z zwykłym kontrastem 2000, czy z zwykłym 1000 i dynamicznym 10000? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Przepraszam, jeżeli podobny temat już był, ale wyszukiwarka znajduje całe setki stron wpisów i głównie tyczących się licytacją parametrów monitorów. Z tego co iem kontrast odzwierciedla jakość kolorów w monitorze, ale jaka jest różnica między kontrastem dynamicznym, a zwykłym? Czy kontrast dynamiczny ma zastosowanie w grach? I czy lepiej kupic monitor z zwykłym kontrastem 2000, czy z zwykłym 1000 i dynamicznym 10000? Lepiej kupić monitor z kontrastem 2000:1 niż 1000:1 + opcja dynamicznego 10000:1-20000:1 Kontrast "zwykły" różni się od dynamicznego tym że przy kontraście dynamicznym 10000:1 kontrast i tak wynosi ~1000:1 tyle że w zależności od tego co wyświetlane jest na ekranie zmieniana jest jasność lamp podświetlających - czyli totalny pic na wodę - był stosowany w telewizorach CRT z lat 90-tych jeśli dobrze pamiętam ale nie nazywano tego kontrastem i prawidłowo .... bo "kontrast dynamiczny" nie ma nic wspólnego z kontrastem. Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Lepiej kupić monitor z kontrastem 2000:1 niż 1000:1 + opcja dynamicznego 10000:1-20000:1 Kontrast "zwykły" różni się od dynamicznego tym że przy kontraście dynamicznym 10000:1 kontrast i tak wynosi ~1000:1 tyle że w zależności od tego co wyświetlane jest na ekranie zmieniana jest jasność lamp podświetlających - czyli totalny pic na wodę - był stosowany w telewizorach CRT z lat 90-tych jeśli dobrze pamiętam ale nie nazywano tego kontrastem i prawidłowo .... bo "kontrast dynamiczny" nie ma nic wspólnego z kontrastem. Niemniej mając do wyboru dwa monitory na matrycy TN lepiej wziąć ten, który poza zwykłym kontrastem 1000:1 udostępnia też tryby kontrastu dynamicznego, w teście swojego LCD pisałem o tym i o pewnych warunkach w których kontrast dynamiczny się przydaje (oglądanie "mrocznych" filmów w nocy) Jasne że lepiej mieć kontrast statyczny 1500:1 niż 700:1 ale pokaz mi np. 22" na takiej matrycy w zbliżonej cenie do TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Niemniej mając do wyboru dwa monitory na matrycy TN lepiej wziąć ten, który poza zwykłym kontrastem 1000:1 udostępnia też tryby kontrastu dynamicznego, w teście swojego LCD pisałem o tym i o pewnych warunkach w których kontrast dynamiczny się przydaje (oglądanie "mrocznych" filmów w nocy) Jasne że lepiej mieć kontrast statyczny 1500:1 niż 700:1 ale pokaz mi np. 22" na takiej matrycy w zbliżonej cenie do TN. Kontrast dynamiczny do oglądania filmów "mrocznych w nocy" się zupełnie nie nadaje - kiedy nastanie jasna scena to oślepia poprzez maksymalne rozjaśnienie lamp a w scenach ciemnych niepotrzebnie przyciemnia przez co mniej widać. Nawet jeśli w nocy wszystko dobrze widzisz przy przyciemnionych lampach to lepiej to zrobić manualnie i po problemie - przynajmniej w jasnych scenach nie będzie ślepić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Kontrast dynamiczny do oglądania filmów "mrocznych w nocy" się zupełnie nie nadaje - kiedy nastanie jasna scena to oślepia poprzez maksymalne rozjaśnienie lamp a w scenach ciemnych niepotrzebnie przyciemnia przez co mniej widać. Nawet jeśli w nocy wszystko dobrze widzisz przy przyciemnionych lampach to lepiej to zrobić manualnie i po problemie - przynajmniej w jasnych scenach nie będzie ślepić. No jeśli Ciebie monitor oślepia to przepraszam :) Manualnie nie ustawię lamp tak by czarny był czarny a nie świecił w oczy na szaro by w innych scenach nie było za ciemno, musiał bym kręcić ręcznie ustawieniami w trakcie oglądania a tu robi to elektronika i tyle. Nie rozumiem po co cała ta dyskusja, zawsze można to wyłączyć jeśli TOBIE nie odpowiada, dla MNIE to świetna i ważna funkcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No jeśli Ciebie monitor oślepia to przepraszam :)Przy oglądaniu w nocy jasna scena przy maksymalnej mocy lamp (~300+ cd) jak najbardziej mnie razi/oślepia. Manualnie nie ustawię lamp tak by czarny był czarny a nie świecił w oczy na szaro by w innych scenach nie było za ciemnoCzyli jak dasz jasność na minimum to nie masz takiej czerni jak przy kontraście dynamicznym w ciemnej scenie ? Nie rozumiem - z jednej strony piszesz że w ciemnej scenie kiedy funkcja "dynamicznego k" zmniejszy jasność lamp na minimum to jest ok (nie za ciemno) ... a kiedy sceny są "inne" (czyli rozumiem jaśniejsze) to przy takiej samej jasności lamp (minimalna ustawiona manualnie) jest za ciemno ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CougaR2 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Kontrast dynamiczny to chwyt marketingowy zeby producenci mogli bezkarnie wypisywac wieksze numerki w specyfikacjach. Zreszta i tak wypisuja przy kazdej nadarzajacej sie okazji. IMO nie ma to zadnego zastosowania w praktyce. W momencie gdy monitor dostosowuje moc lamp to WSZYSTKIE kolory staja sie ciemniejsze badz jasniejsze, wiec co to ma wspolnego z kontrastem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro110 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 popieram Kyle.. ja wyłaczyłem kontrast dynamiczny bo mnie wkurzał... polecam : im większy "kontrast statyczny" tym lepiej.. nie patrz na dynamiczny.. to chwyt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 (edytowane) Jedyne sensowe zastosowanie to reklamy w sklepach tam liczy się dostrzegalność a nie precyzja albo TV stojące na półce klientom podoba się ten co "ładniej świeci"... Co do kontrastu dyn. to jak juz było pisane przydaje się on do oglądania ciemnych scen ale nie w nocy tylko przy intensywnym świetle, niestety działa nieudolnie i prócz "lepszych" ciemnych scen robi nam misz masz z kolorów... wiele z tą opcją eksperymentowałem od już kilku miesięcy ale szczerze mówiąc nie da się jej ustawić tak żeby nie psuła czegoś :( Edytowane 29 Kwietnia 2008 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...