KolbaS Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Procek: AMD Athlon 64 X2 4200+ 160 zł Płytka: Asus M2-Crosshair 465 zł Grafika: PowerColor Radeon X1950Pro 379 zł RAM: OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Reaper 160 zł HDD: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II 260 zł Zasiłka: Chieftec 500W 185 zł Napęd: NEC AD-7191A LightScribe (black) 99 zł Razem: 1708 zł Taki zestawik do oceny :) Pewnie będą się tutaj wypowiadać zwolennicy intela i amd dlatego od razu uprzedzam że jednak procek musi być AMD :) w dodatku gdyby coś komuś nie pasowało i napisze że np. "zestaw do bani" to chciałbym aby wyjaśnił dlaczego gdyż będzie to dla cenna wiedza :D po za tym jestem nowy i w dodatku "zielony" aa jeszcze jedno to nie będzie zestaw do O/C ani żadnych modyfikacji ( jak na razie.. może kiedyś ) to ma być PC który będzie płynnie chodził w grach przy filmach i jakiejś zabawie grafiką :) ( np. gimp lub photoshop ) Pozdro i dzięki za opinie :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No jasne że lepszy Intel :P. Po prostu za te pieniądze Intel ma dużo więcej do zaoferowania. Procek Pentium E2180 + jakiś cooler Mobo: Abit IP35 / Foxconn P356A-S / DFI BloodIron - wszystkie za mniej niż 350zł i równie dobre albo i lepsze od tego Asusa Grafika - za tyle kupujesz 2x wydajniejszego Gainwarda lub Galaxy GF9600GT RAM - może zostać, ew za 220zł można kupić 2x2GB Kingstonów na Elpidach HDD: może być Zasilacz- raczej coś ciut słabszego, a cichszego. Może Corsair CMPSU-450VXEU Nagrywarka: Pioneer DVR-215BK Dlaczego nie podkręcaniu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loRdRumek Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zaraz ci powiedzą, że do gier to tylko Intel.. Ale ja tak nie uważam, myślę, że na AMD także można pograć w nowe gierki przez kilka lat.. (oczywiście po roku, lub 2 wiosnach, trzeba zrobić O/C). No i teraz tak... Procek: AMD Athlon 64 X2 4200+ 160 zł (wszystko jak najbardziej wporządku, jeżeli O/C narazie nie będzie, kup Scythe Ninja, albo Mugena i nie zakładaj wiatraczka, będzie cisza, a proc będzie wmiarę chłodny) Płytka: Asus M2-Crosshair 465 zł (tutaj polemizował bym, wolał bym DFI Infinity NF Ultra II-M2 rev. A) Grafika: PowerColor Radeon X1950Pro 379 zł (tutaj ok) RAM: OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Reaper 160 zł ok HDD: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II 260 zł ok Zasiłka: Chieftec 500W 185 zł Napęd: NEC AD-7191A LightScribe (black) 99 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Grafika: PowerColor Radeon X1950Pro 379 zł (tutaj ok) Jak masz tak doradzać koledze to sie proszę nie wypowiadaj. Karta na obecne czasy jest warta max 250zł. A w tej cenie to 9600gt http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/291292 Płyta: Asus M3A-H/HDMI (AMD780G) 280zł Chłodzenie na razie wystarczy ci BOX, jest ciche i bez OC wystarczy, a jak już koniecznie chcesz zmienić to za 80zł jest Pentagram Karakorum, który wydajnościowo jest taki sam jak Mugen, a kosztuje połowe jego ceny Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loRdRumek Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 [Napisałem, że model jest ok, cena może mniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolbaS Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Dlaczego nie podkręcaniu?? Na razie jestem świezy w temacie O/C i wole nie podkręcać nowego sprzętu z moimi lewymi rękoma :D ale będę się uczył podkręcania na czymś starszym na czym mi już nie zależy dlatego napisałem że jak na razie nie będzie podkręcany :D po porostu muszę się na czymś nauczyć :D Zaraz ci powiedzą, że do gier to tylko Intel.. Ale ja tak nie uważam, myślę, że na AMD także można pograć w nowe gierki przez kilka lat.. (oczywiście po roku, lub 2 wiosnach, trzeba zrobić O/C). No i teraz tak... Procek: AMD Athlon 64 X2 4200+ 160 zł (wszystko jak najbardziej wporządku, jeżeli O/C narazie nie będzie, kup Scythe Ninja, albo Mugena i nie zakładaj wiatraczka, będzie cisza, a proc będzie wmiarę chłodny) Płytka: Asus M2-Crosshair 465 zł (tutaj polemizował bym, wolał bym DFI Infinity NF Ultra II-M2 rev. A) Grafika: PowerColor Radeon X1950Pro 379 zł (tutaj ok) RAM: OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Reaper 160 zł ok HDD: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II 260 zł ok Zasiłka: Chieftec 500W 185 zł Napęd: NEC AD-7191A LightScribe (black) 99 zł o i takie odpowiedzi uwielbiam :D prosto, normalnie i zrozumiale :D a co do płytki miałem ją kupić ale tam gdzie chce kupić te części już jej nie ma :( a zakup gdzie indziej jakoś mi nie leży :P Grafika: PowerColor Radeon X1950Pro 379 zł (tutaj ok) Jak masz tak doradzać koledze to sie proszę nie wypowiadaj. Karta na obecne czasy jest warta max 250zł. A w tej cenie to 9600gt http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/291292 a jakiś odpowiednik z rodziny ATI jest ? :D bo moje doświadczenia z grafikami GeForce są nie miłe ( oprócz 8600gt ) a czy te chłodzenia że tak powiem "wiatraczkowe" na kartach nie są głośne ? Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez KolbaS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loRdRumek Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No to spoko, ten mobas też styknie... Ale tak jak pisał ten typek, można by zainwestować w inną kartę - np. jakiegoś Radeona HD3850 256 MB (chyba, że masz więcj pieniędzy, to na HD3870) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Miłe, niemiłe - raz się bierze AMD+Radosława, a raz Intela z Geforcem, wszystko zależy od wydajności i zarazem opłacalności przy danym przedziale cenowym. Z płyty może Abit ? http://egielda.com.pl/?str=art&id=1700-19 Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 za te 379 na grafe jest radek hd3850, oczywiście możesz zaoszczędzić na płycie, będziesz miał wtedy ponad 100zł więcej, więc możesz brać 8800gt, no a jak kasy nie styknie to hd3870 - są teraz ponizej 500zł, na allegro chyba po 480 nówki chodzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loRdRumek Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Znaczy ogólnie utworzył się taki podział, że do AMD idzie Radek, a do Intela GeForce... Oczywiście są niuanse (pierwszy raz użyłem tego słowa B-) ) ale AMD napewno robi jakieś trikersy, dzięki którym ich procki lepiej współdziałają z Radeonami. I wg. HD3850 w tym przedziale cenowym jest najlepszym rozwiązeniem. ZIELONI GÓRĄ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Bzdury, radeony i geforcy chodzą tak samo dobrze na intelu jak na amd. Bierz to co wydajniejsze a nie to za czym przepadasz, bo później będziesz tego żałował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loRdRumek Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Lepiej brać sprawdzone przez siebie, niż brać jakiś za przeproszeniem syf. Ja składając kompy zawsze dobieram komponenty tak: AMD + ATI, Intel + GeForce. Poprostu takie przyzwyczajenie... A jak kupujemy coś od Ati to wspieramy AMD :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...