nowakadam Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Witam, Mam problem z napędem DVD (RW). Jest to model: LITE-ON DVDRW SOHW-16335 Jest on podpięty jako Secondary Master - a jako Slave jest tam dysk. Objawia się on tym, że napęd zaczął mieć problemy z czytaniem i nagrywaniem płyt. Zasadniczo widzi ich zawartość, potrafi je odtworzyć, ale ma z tym problemy, podobnie jak z nagrywaniem. Podczas czytania płyty brzmi to tak: - napęd się rozpędza, łapie prędkość - potem hamuje i kończy odgłosem "trrrrr" - następnie znów próbuje np. kopiować dane, ale już idzie mu to ciężko. Raz potrafi skopiować dane z tej samej płyty (mimo że długo i z problemami), innym razem na samym początku wyrzuca błąd. w dzienniku zdarzeń wygląda to tak: ==================================================== Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: Cdrom W urządzeniu \Device\CdRom0 wystąpił zły blok. ==================================================== Typ zdarzenia: Ostrzeżenie Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\CdRom0. ==================================================== Sprawdzałem tryby pracy (DMA), przeinstalowałem kontrolery IDE. Przeczyściłem go też delikatnie sprężonym powietrzem. Być może trzeba rozkręcić i wyczyścić dokładniej? Prosze o poradę, czy mogę coś jeszcze zrobić, lub sprawdzić? Jeśli jest on po prostu zepsuty - to mały problem, wymienie na nowy. Z góry dziękuję! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Wiesz Lite-On do najlepszych nagrywarek nie należą, sam mam i więcej bym nie kupił.Cuż przy nagrywaniu czasem jest problem ale to podnosze troche "grata" na początku żeby złapało odpowiedni rytm i poźniej już leci jakoś:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Moze jakis nowy firmware pomoze, chociaz watpie, koszt nowego napedu w dzisiejszych czasach jest naprawde niewielki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Spróbuj zmienic konfiguracje napedow -> podlacz dysk jako master a nagrywarke jako slave'a. Jesli nie pomoze to w ogole na probe odlacz ten 2 dysk i sprobuj potestowac. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...