Skocz do zawartości

czapla_pl

Stały użytkownik
  • Zawartość

    215
  • Rejestracja

  • Ostatnio

  • Wygrane dni

    2

Wszystko napisane przez czapla_pl

  1. czapla_pl

    Bezpieczne kasowanie SSD

    To zależy od dysku - jak ma natywnie szyfrowane komórki AES-em, to Secure Erase wymusza na FW bezpieczne usunięcie obecnej pary kluczy i wygenerowanie nowych, resztę załatwia GC w wolnym czasie. Niektóre nie mają szyfrowanych komórek - wtedy trwa to dłużej. Anyhow, jak zostawiłeś na dłużej - na pewno nie zaszkodziło i dało czas algorytmom GC na pracę. Pzdr
  2. czapla_pl

    Komputer nie odpala po podpięciu DP

    Hej, NV wypuściła upgrade FW dotyczący obsługi DP na większości modeli kart graficznych (GF seria 7XX, 9XX, 10XX): https://www.nvidia.com/object/nv-uefi-update-x64.html Sprawdź, podają również, że w szczególnych przypadkach komputer może zawisnąć przy bootowaniu - możliwe, że to u Ciebie występuje. pzdr,
  3. czapla_pl

    2x Zyxel P-2601HN-F1 (Problem Sieci).

    Jako Access Point się nada - jako modem xDSL nie. Twój dostawca netu zapewnia połączenie po Ethernecie czy po RJ-11? Przy wymianie obydwu urządzeń TP-Link może służyć jako główny modem + WiFi #1, Netgear jako AP z WiFi #2 (konfiguracja jak napisał @Zabuza)
  4. czapla_pl

    2x Zyxel P-2601HN-F1 (Problem Sieci).

    Z opcji typowo budżetowej: https://www.tp-link.com/pl/products/details/cat-15_TD-W9970.html Pzdr
  5. czapla_pl

    2x Zyxel P-2601HN-F1 (Problem Sieci).

    Po poprawnym resecie ustawień IP urządzenia powinno też się zmienić na fabryczne - ergo urządzenie nie wróciło do stanu fabrycznego, to i zalogować się nie można. Bez fizycznego dostępu do sprzętu nic nie poradzimy. Co do alternatywy - np taki TP-Link Archer VR600: https://www.tp-link.com/pl/products/details/cat-15_Archer-VR600.html @Zabuza Jak będziesz na remocie i coś się uda, to napisz co było :) pzdr
  6. czapla_pl

    2x Zyxel P-2601HN-F1 (Problem Sieci).

    OK, urządzenie nr 1 mogło oberwać po zaniku prądu - na to wygląda, jeśli procedura resetowania z instrukcji nie skutkuje. Czy do urządzenia nr 2 możesz zalogować się poprawnie po przywróceniu ustawień domyślnych (wszystko odłączone, tylko podpięty LAN do komputera/lapka)? Jeśli się zalogujesz, podmień chwilowo zasilacz z urządzenia #2 i podłącz do urządzenia #1 - spróbuj ponowić procedurę restartu do ustawień fabrycznych - jeśli pójdzie, to zasilacz do wymiany. W przeciwnym wypadku, jeśli urządzenie #2 jest dostępne, to ustaw je jako główne, a jako drugie trzeba będzie kupić coś innego. Tak to widzę.
  7. czapla_pl

    2x Zyxel P-2601HN-F1 (Problem Sieci).

    Hej, Szczerze mówiąc, Twój opis jest zawiły - przywróć obydwa urządzenia do ustawień fabrycznych (instrukcja, strona 25) ftp://ftp.zyxel.com/P-2601HNL-F1/user_guide/P-2601HNL-F1_3.10_ed1.pdf Podłącz się do każdego pojedynczo i ustaw zgodnie ze sztuką (ustawienia DSL, DHCP, adresacja urządzeń, WiFi). Jak drugie urządzenie ma robić tylko za Access Point, to wyłącz na nim serwer DHCP, ustaw tylko WiFi. Ogólnie instrukcja wszystko opisuje... pzdr
  8. czapla_pl

    Bezpieczne kasowanie SSD

    Oo, a co ma Intel do tego, bo nie bardzo rozumiem skok Secure Erase -> Intel?
  9. czapla_pl

    Bezpieczne kasowanie SSD

    HDD - jak najbardziej - zrobisz tzw. zerowanie powierzchni, odpowiednik Blank disk w DBAN-ie (jednokrotne zapisanie zerami całej powierzchni). SSD - nie do końca, diskpart nie wywołuje procedury Secure Erase, tylko zapisuje zerami całą dostępną powierzchnię (clean all) - tutaj kontroler SSD wchodzi w paradę, nie wszystkie komórki są czyszczone od razu (algorytmy Wear-leveling i TRIM wchodzą w rachubę). Jedynie procedura Secure Erase, wywołana przez interfejs ATA, powoduje pełną utratę danych - FW SSD inaczej interpretuje to polecenie i robi od razu co potrzeba. https://forums.intel.com/s/question/0D50P00004908GjSAI/here-is-the-way-to-simply-an-securely-erase-any-drive-ssd-hdd-?language=en_US Link powyżej wyjaśnia to przystępnie. Pzdr
  10. czapla_pl

    Bezpieczne kasowanie SSD

    Hej, Najprostsza metoda - PartedMagic ma GUI do tego. Alternatywnie - dowolne LiveCD z Linuxem: https://grok.lsu.edu/article.aspx?articleid=16716 https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_state_drive/Memory_cell_clearing Pzdr,
  11. Jeszcze jedna kwestia - instrukcja twierdzi, że dyski NVMe będą obsługiwane tylko w trybie UEFI - masz tak ustawione? ** Intel RST only supports PCIe M.2 SSD with UEFI ROM, does not support Legacy ROM. ▶▶Windows 8/ 8.1 Configuration Sets Windows 8/ 8.1 detailed configuration and behaviors. Press <Enter> to enter the sub-menu. ▶▶Windows 8/ 8.1 Feature [Disabled] Enables the supports for Windows 8 or disables for other operating systems. Before enabling this item, make sure all installed devices & utilities (hardware & software) should meet the Windows 8 requirements. [Enabled] The system will switch to UEFI mode to meet the Windows 8 requirement. [Disabled] Disables this function Pzdr
  12. Z tego co widzę, instrukcja twierdzi, że "15" to błąd pamięci -> ile slotów masz obsadzonych? 01 - 54 (except 0 d), 5A- 60 Problem related to memory. Please re-install the CPU and memory then clear CMOS. If the problem still exists, please install only one memory module or try using other memory modules. Jak nie ruszy na pojedynczym module, to pozostaje sprawdzić w innej maszynie (piny B5 i B6 zalepione).
  13. Hej, Przerabiałem to w robocie przy próbie załadowania Dellowskiego H310 do zwykłej stacjonarki z Z97. Rozwiązanie jest banalne w swojej prostocie - musisz zalepić taśmą izolacyjną 2 piny na złączu karty. Instrukcja poniżej: http://yannickdekoeijer.blogspot.com/2012/04/modding-dell-perc-6-sas-raidcontroller.html Zadziała :) pzdr
  14. Otwórz lapka i sprawdź - na każdej części Della jest oznaczenie typu. Jak otworzyć - Service Manual dostępny na stronie wsparcia technicznego Dell. Pytanie o taśmę matrycy a LCD Cable pominę. Alternatywnie zadzwoń do wsparcia Della i zapytaj o oznaczenie części, może podadzą.
  15. Hej, Lapek ma wbudowany test matrycy - wyłącz całkowicie, przytrzymaj "D" na klawiaturze i włącz lapka. Odpali się wbudowany test kolorów podstawowych. To samo ewentualnie we wbudowanej diagnostyce, którą możesz wywołać z Boot Menu - F12. Wyjdzie, czy matryca, czy elektronika sterująca. pzdr
  16. Hej, Coś podobnego do tego, jak widzę. https://allegro.pl/oryginalny-kabel-sata-hdd-lenovo-c340-440-455-355-i7499825574.html#thumb/1 Zadzwoń do tej firmy i dopytaj, może mają, tylko niewystawione. Pzdr
  17. Odłącz na czas instalacji pozostałe dyski i działaj. Jeśli miałeś W10, to powinien wstać bez większych problemów - zależy co dokładnie "przeniosłeś". Jeśli układ partycji pozostał ten sam, a partycja EFI była przeniesiona, to powinno Ci zabootować z tego dysku po wybraniu go w Boot Menu. Jak nie, to jak wyżej - odłącz pozostałe dyski na czas instalacji i postaw na świeżo. pzdr
  18. Poczytaj info o flashowaniu Gigabyte'a z win-raid.com. https://www.win-raid.com/t455f16-Guide-How-to-flash-a-modded-AMI-UEFI-BIOS.html Jeśli nie pomoże, napisz tam bezpośrednio. Pzdr
  19. Cóż, w takim razie... Twoja płyta na B85 nie obsłuży bootowania z NVMe bez operacji opisanej w zalinkowanym powyżej wątku. Potrzebujesz co najmniej płyty z chipsetem Z97 by mieć możliwość bootowania z NVMe w standardzie. Pzdr
  20. Hej, B85 nie zabootuje natywnie z NVMe bez modowania BIOSu - w systemie będzie widział bez problemu. Są alternatywy -> poczytaj tu: https://www.win-raid.com/t871f50-Guide-How-to-get-full-NVMe-support-for-all-Systems-with-an-AMI-UEFI-BIOS.html Pzdr
  21. Strona 26 w manualu, który zalinkował tesel... Czytanie nie boli :P
  22. Nie napisałeś, że robiłeś, to skąd miałem wiedzieć :P Jak masz dostęp do płytki z nowszym OS-em, to możesz spróbować zabootować i potraktować dismem w trybie offline. Jakie funkcje złapie to drugie pytanie. Znalazłem jeszcze coś takiego: https://www.dell.com/support/article/us/en/19/sln163398/how-to-repair-the-windows-blue-screen-error-bad-or-missing-haldll-?lang=en Spróbować nie zaszkodzi, jeśli sam system plików się nie posypał. Próbowałeś przeszczepić sam plik z działającej instalacji, choćby z LiveCD? pzdr
  23. Hej, To nie XP żeby robić instalację naprawczą bootując z płyty, in-place upgrade uruchomi się tylko z wewnątrz działającego OS-u. Co tam padło, że system się posypał? Jak tylko pliki systemowe, to warto przejechać sfc w trybie offline: https://blogs.technet.microsoft.com/askcore/2007/12/18/using-system-file-checker-sfc-to-fix-issues/ Pzdr, czapla
×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.