Michal8813 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Otóż mam ogromny problem, na moim stacjonarnym PC Avast i superantispyware wykrył kilka wirusów m.in. w32:Rootkit-gen, win32:Bravia-Q win32:VB-EAA i parę innych. I chciałem sprawdzić system w trybie awaryjnym za pomocą programu SDFix, no i tu zaczęły się problemy. Zrestartowałem kompa wcisłem F8, dałem tryb awaryjny ale nie chciał się włączyć bo za każdym razem komputer się restartował. Więc sprubowałem właczyć tryb awaryjny przez uruchomiene go z msconfig i w zakładce BOOT.INI zaznaczenie SAFEBOOT czy coś takiego. No i kiedy komputer uruchomił się ponownie i pojawił się pasek ładowania pojawił się niebieski ekran i komp sie resetuje, i tak za każdym razem. Nie daje nic uruchomienie normalne i ostatniej dobrej konfiguracji cały czas pojawia sie na sekunde niebieski ekran i komputer sie resetuje. Proszę pomóżcie nie wiem co mam robić... :unsure: Chodzi oczywiście o Windows XP z SP2 Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez Michal8813 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Najprościej i bez kombinowania będzie wrzucić płytkę z XP do napędu i uruchomić naprawę. Uwolni to pliki systemowe od wirusów. Należy pamiętać jednak o tym, aby na czystej instalce nie uruchamiać niczego z dysku, gdyż wszystko może być zarażone. Najlepiej wtedy wrzucić program antywirusowy przez pendrive/naped cd/sieć, zainstalować i przeskanować kompa. Dopiero wtedy można korzystać z aplikacji na dysku. Jeśli konieczne byłoby zainstalowanie sterowników sieciówki, to tylko z CD lub dowolnego innego źródła. Do czasu przeskanowania systemu antywirusem, plików z dysku lepiej nie dotykać nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal8813 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) Ok, dzieki za pomoc ULLISSES :rolleyes: jutro zainstaluje świeżą kopię systemu, martwię się tylko czy jak zainstaluje antywirusa i jakis antyspaware to czy mi wykryje cały ten syf żebym za pare dni nie musiał znowu system instalować.... a może być antywirus który uruchamia się bezpośrednio z pendrive'a? Bo mam pendrive z systemem U3 i nie muszę instalować programów na dysku, ale czy bęzie on tak samo skuteczny jak zwykły? bo na pendrivie mam Avast U3. A może jest jakiś sposób bez instalowania systemu od nowa? na przykład z konsoli odzyskiwania tylko że nie znam się na tych komendach... A może by tak w konsoli odzyskiwania zmienic BOOT.INI żeby system nie uruchamiał się w trybie awaryjnym tylko normalnie? Ale nie jestem pewien czy to pomoże... na tych stronkach są opisane komendy ale niewiele z tego rozumiem: http://technet2.microsoft.com/WindowsServe...5.mspx?mfr=true http://faq.pcformat.pl/index.php/Boot.ini_-_kontrola_Startu Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez Michal8813 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Ale uruchomienie systemu nic nie da. Skoro jest on zarażony, to będzie cięzko go naprawić, bo uruchomione pliki nie da się za bardzo leczyć. Skorzystaj, tak jak napisałem wcześniej, z opcji naprawy. Nie kasuje to zainsalowanych programów ani ustawień, a wyleczy z wirusa pliki systemowe. Potem będzie z górki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...