USB Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Witam. Upatrzyłem sobie na allegro klawiaturkę i w opisie przeczytałem, że posiada ona układ klawiatury QWERTZ. Z tego co wyczytałem (w wikipedii) to taki układ "Różni się od układu QWERTY zamianą liter Y i Z oraz rozmieszczeniem niektórych innych znaków." Czyli jeśli będę miał ustawiony język programisty jak do tej pory, to naciskając klawisz Z, który na tej nowej klawiaturze będzie znajdował się w miejscu gdzie obecnie mam Y to jaką literę otrzymam na monitorze? :) Czy wystarczy może zamienić klawisze miejscami i problem z głowy? Jak to dokładnie wygląda? Grafika:KB_Polish_QWERTZ_PN87.svg Na tym obrazku widać, że litery "ą" "ę" mają osobne klawisze. Czy to znaczy że na nowej klawiaturze nie wpisywałbym ich kombinacją "ALT + a" itp ? Proszę o odpowiedź osoby które mają 100% pewności, bo nie wiem czy kupić ją czy nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Ja na twoim miejscu kupiłbym sobie najlepszą dla mnie klawiaturę niż jakąś fajnie wyglądająco chińską klawiaturkę z domkami. Takie jest moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Ja na twoim miejscu kupiłbym sobie najlepszą dla mnie klawiaturę niż jakąś fajnie wyglądająco chińską klawiaturkę z domkami. Takie jest moje zdanie.To jest klawiatura Logitecha która w sklepie kosztuje 100 zł :D on sprzedaje troche taniej, chyba właśnie ze względu na to, że ma inny układ klawiatury, rzadziej spotykany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 To wszystko i tak zależy jak będziesz miał ustawione w windowsie. Ja na lapku mam niemiecką klawiaturę, a litery mam tak jak na QWERTY :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 To wszystko i tak zależy jak będziesz miał ustawione w windowsie. Ja na lapku mam niemiecką klawiaturę, a litery mam tak jak na QWERTY :).I Twoja klawiatura wygląda tak jak na obrazku, który podałem wyżej? A jak wygląda kwestia polskich znaków? ALT+litera czy używa się tych dodatkowych klaiwszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Jeżeli ustawisz sobie układ polski programisty, to wszystkie znaki (fizycznie) są rozmieszczone tak jak na polskiej klawiaturze, tylko inaczej opisane. X z Y można zamienić natomiast na pozostałe klawisze są do kupienia naklejki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Dokładnie. Właśnie w lapku mam naklejki, więc nie zobaczysz tych różnic pomiędzy QWERTY a QWERTZ, ale naprawdę jeżeli jesteś przyzwyczajony do normalnej klawiakurki, to nie tworzy problemów ;). W sumie kiedyś miałem hiszpańską klawę w domu i nawet nie zauważyłem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...