Skocz do zawartości
smiglo83

Ga P35 Ds3 I Napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów i zwracam sie do was z pytaniem które dręczy mnie od jakiegoś czasu(od kiedy nabyłem płytę i proca z podpisu).

Wszystko rozchodzi sie o płytę Gigabyte GA P35 DS3 i jej wartości napięć dla kluczowych podzespołów PCeta. Po wielu próbach O/C zatrzymałem się na 1.8 Ghz => 3.2 Ghz PDC 2160 i ram 900 Mhz max.

post-151180-1209853896_thumb.jpg

program Everest w najnowszej wersji jaka udało mi sie znaleźć pokazuje mi następujące wartości napięć, mimo trochę innych ustawień w biosie

post-151180-1209853941_thumb.jpg

A tak ma sie odczyt napięć w biosie

post-151180-1209853977_thumb.jpg

Czy ktoś zaznajomiony z tą płytą albo z tym tematem może mi wytłumaczyć dlaczego jest taka różnica między napięciami wskazanymi na sztywno w biosie a wskazaniami i w monitoringu systemowym w biosie i programie Everes??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z napieciem zasilania procesora Vcore generalnie na wiekszosci plyt pod intela na sockecie 775 wiaze sie zjawisko Vdrop'a czyli spadku napiecia pod obciazeniem (LOAD), a niekiedy nawet w spoczynku (IDLE) w stosunku do tego co ustawiasz w biosie. Podstawy teoretyczne tego zjawiska sa calkiem skomplikowane, wiec nie jestem kompetentna osoba by je tobie wykladac, ale efekt jest taki jak opisalem wyzej. Najprostszym sposobem na sprawdzenie napiec procesora jest odpalenie CPU-Z. Napiecia +3,3, +5, +12V najpewniej jest zmierzyc miernikiem.

u mnie np. Vdrop wyglada tak: w biosie Vcore -> 1,275, IDLE cpuz -> 1,232-1,248, LOAD -> 1,216

generalnie liczy sie real, a nie to co ustawisz w biosie.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem dużo o Vdrop i to zjawisko występuję przy dużym obciążeniu proca. A mi się głównie rozchodzi o to dlaczego jest taka różnica między parametrami zadanymi przeze mnie w biosie a odczytem tych parametrów. Dla przykładu jak daję na RAM 2.2V to w odczycie podaje mi raz 2.08V a raz 2.10V. Żeby uzyskać te 900 Mhz musiałem dać 2.2V, płyta max napięcie jakie może podać na RAM to 2.5V tylko że wtedy 0dczyt sięga najwyżej 2.3V. Tak samo jest z napięciem procesora ja podaję 1.43V a wskazuję 1.39V i to w spoczynku. Zjawisko nasila sie kiedy bardziej podnoszę napięcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi