Skocz do zawartości
keiename

Przesiadka Z A&a Na I&n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zbieram sie do wymiany wysluzonej platformy AMD&ATI na nowa w tym, ze poniewaz ATI jak i AMD ostatnio bieduja przesiade sie na Intel&nVidia.

Sporo czytalem i powoli krystalizuje mi sie obraz nowej platformy. Moj zestaw to:

CORE 2 DUO E8400 3.0GHz LGA775 BOX

FOXCONN "QUANTUM FORCE" MARS Intel P35 Socket 775 (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/FireWire)

HDD CAVIAR 74GB WD740ADFD RAPTOR SATA x2 zeby RAID 0 zrobic

Co do RAMU to nie wiem czy pchac sie w 1066Mhz czy 800Mhz i jakiej firmy, do tej pory patrioty mialem i niemoge narzekac, chociaz mushkiny kusza ;) czy dla intela ma znaczenie czy ram pracuje synchronicznie czy asynchronicznie z procesorem :?: dla AMD powinno byc synchronicznie zeby bylo wydajnie :)

Pozostaje jeszcze kwestia grafiki i tutaj zagwostka czy zakupic dobrze znane 8800gt czy moze zakupic 9800gtx :?:

BTW czy zasilacz Chieftec 420W styknie do takiego zestawu:?:

Platforma pod katem O/C z chlodzeniem wodnym.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Pozostaje jeszcze kwestia grafiki i tutaj zagwostka czy zakupic dobrze znane 8800gt czy moze zakupic 9800gtx :?:

BTW czy zasilacz Chieftec 420W styknie do takiego zestawu:?:

Platforma pod katem O/C z chlodzeniem wodnym.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

Do karty 9800GTX to by dobrze pasowała płyta Asus M3N-HT DELUXE ze względu na dynamiczne odcięcie zasilania od karty gdy jest zbyteczna

(czyli w sytuacji gdy nie gramy w grę 3D) ale niestety jest tylko taka do CPU AMD.

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3305&p=7

Taki X2 5000+ WOF Black Edition też się dobrze nadaje do OC (E8400 będzie dużo wydajniejszy oczywiście)

Do gier 3D, oglądania filmów , internetu lepszy będzie zestaw X2+ 9800gtx niż zestaw E8400+ 8800GT (poza bardzo szczególnymi grami)

Wspomniany zasilacz ma za słabą linię 12v do OC w takiej konfiguracji.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu niestety ? Przecież w duchu się cieszysz :D

A niestety to jest dlatego bo:

Szczerze wątpięnatomiast, że:

Cieszyć się z tego że nie można połączyć wydajnego CPU z technologią hybrid to nie najlepszy pomysł.

Za jakiś czas to pewnie będzie dostępne.

Popatrz w ilu grach i rozdzielczościach podkręcenie C2D daje mniej niż te głupie 5 FPS (nawet w ilu zamiana z X2 @ 2 GHz na C2D 3.6 GHz)

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=gpu_vs_c...tx&strona=6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, chciałem tylko założyciela tematu uświadomić, że 1. odpowiedź którą dostał była od osoby "zorientowanej na AMD" tyle z mojej strony :wink2:

Niechęć do monopolu lub też orientacji na jakąś firmę oznacza orientację na rynek nie na inną firmę.

Przypisujesz emocje i orientacje nie mając ku temu żadnych przesłanek lub przyjujesz błędne założenie że każdy musi mieć orientację

na jakąś firmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili nie rozważaj AMD do gier. Przesiadłem się na początku roku z (939) X2 2.8 na E2140@3.0 i powiem, że w takim Crysisie, Colinie, UT3 AMD było bardzo bidne w porównaniu z budżetowym prockiem intela.

edit

Ten zasilacz to chyba ma za słabą linię 12V do nowego zestawu do OC. Z grafy, to chyba powyżej GTS'a nie ma co..

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi, ale czy 8800gts to nie podkrecony 8800gt :?:

GTS występuje w kilku wersjach sprzętowych.

Zakładając że piszesz o najnowszych opartych o G92 czyli 8800GT (G92-200) i 8800GTS(G92-400) to różnią się ilością

Stream Processors 112 i 128

Texture Units 56 i 64

Czyli nawet przy tych samych zegarach to co innego (GPU ten sam ale pocięty w GT)

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będzie OC to mushkinu sp+ jak znalazł.

Proca bym brał E7200 no chyba że wolisz pełnego E8200. E8400 jak dla mnie małoopłacalny.

Grafe 8800GTS 512MB.

Zasiłka kwalifikuje się na wymiane bo o ile w domyślnie może pochodzi wszystko to OC można zapomieć. Jedna linia 12V to za mało.

Popatrz w ilu grach i rozdzielczościach podkręcenie C2D daje mniej niż te głupie 5 FPS (nawet w ilu zamiana z X2 @ 2 GHz na C2D 3.6 GHz)

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=gpu_vs_c...tx&strona=6

Z podanych to w 4rech tytułąch zaś w kilku jest skok ponad 50% więc nie mało. Ten test akurat pokazuje że się mylisz i to sporo. Już wielokrotnie było wałkowane że w grach posiadających rozbudowaną fizykę procesor odgrywa ogromną rolę. A może masz test dość nowej gry gdzie procesor jest małoważny? Warto zlookać test na egiełdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Warto zlookać test na egiełdzie.

Po to żeby się przekonać że to lipa po porównaniu wyników z http://twojepc.pl/artykuly.php?id=gpu_vs_c...tx&strona=6

W grze NFS Most Wanted z CPU X2.

Gdzie jest lipa widać po doborze gier na egiełdzie ukierunkowanych na wykazanie większej przewagi C2D w grach 3D niż

rzeczywista.

Ponadto wszystkie te testy są robione z szybszą kartą graficzną niż rozważane do zakupu a im wolniejsza karta tym mniejsza efektywność

szybszego CPU.

Co do zasilacza to jego wymiana jest konieczna bo nawet jeśli nie będzie się wywalał po wejściu w tryb 3D to szybko padnie.

Wybór optymalnej platformy zależy od zastosowania (które gry, jakie inne aplikacje, wymagania co do ciszy, rozdzielczość monitora)

X2 5000+ WOF Black Edition z odblokowanym mnożnikiem jest sporo tańsze od E8400 lub E8200 i jego OC na 3.1 GHz jest bezproblemowe na AC a przy wodnym chłodzeniu można uzyskać sporo wyższe taktowania. Zostanie kasa na mocniejszą kartę graficzną i w grach które obciążają

bardziej GPU niż CPU będzie wydajniej.

E7200 to coś innego bo jest wykastrowany z L2 , wirtualizacji i możliwości OC (inna rev. i elementy zasilające na CPU)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu E7200 słabo się kręci? U kogoś widziałem chyba 3.8

Testy testami, a ja na swoim monitorze widziałem takie skalowanie:

Crysis (Vista DX9 HIGH/1280x1024):

X2@2.8Ghz - 27fps

E2140

@2664 - 32.26fps

@3000 - 35.91fps

E8200

@3000 - 45fps

Dodatkowo 1024x768 Custom

E2140@3000 - 50fps

E8200@3000 - 65fps

Na tej samej karcie graficznej i tych samych ustawianieach. I wielu innych grach podobne proporcje. Nie będę tego rozwijał, bo dyskusja raczej jałowa - kolega nie pyta o rady na temat podstawki. Już wybrał Intela.

A co do OC to pff.. Na E8200 daję 400x8 i mam 3.2 na domyślnym napięciu i załączonym oszczędzaniem, bez żadnej zabawy i sprawdzania stabilności. Nie trzeba żadnego skill'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do grafy to moze nie rozdrabniac sie i lyknac 9800gtx, ladnie w testach wypada. Jak przegladalem wyniki 8800gts i 8800gt to oczywiscie gts byl szybszy ale w rozdzielczosci w ktorej zamierzam grac 1680x1050 roznice nie byly powalajace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9800GTX to podkręcony 8800GTS. Ja bym wolał tańszego i samemu podkręcić.

dwaIP w każdym nowszym tytule wydajny procesor to połowa sukcesu. Druga połowa to ozywiście mocna grafa. W starszych grach jak np. NFS MW wystarczy do grania procek jednojajowy i 7300GT więc nie rozumne po co te rozważania. W nowszych grach bez mocnego proca nie ma co podchodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli poszukac trzeba dobrze krecocego sie 8800gts, moze jakies wskazowki ;)

co do ramow to moze zaszalec i zakupic http://www.patriotmemory.com/products/deta...=623&type=1 powinny spokojnie wystarczyc :) a patrioty lubie ;)

Zasilacz TAGAN TG600-BZ mysle ze pociagnie sprzet bez problemow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do grafy to moze nie rozdrabniac sie i lyknac 9800gtx, ladnie w testach wypada. Jak przegladalem wyniki 8800gts i 8800gt to oczywiscie gts byl szybszy ale w rozdzielczosci w ktorej zamierzam grac 1680x1050 roznice nie byly powalajace.

Do E8200.E8400 to różnica pomiędzy 8800 GTS (G92-400) a 9800GTX polega na taktowaniu natomiast przy odpowiedniej płycie pod X2

9800GTX daje dodatkowo 0 db i zero podgrzewania gdy nie gramy w grę 3D.

Przy rozdzielczości 1680x1050 (oczywiście po wymianie zasilacza) można myśleć nad 9800GX2 połączone z płytą hybrid i X2 bo to będzie dużo

wydajniejsze od E8400 + 8800GTS (poza wyjątkowymi grami do których wskazany jest mocniejszy CPU do obliczeń fizyki nie grafiki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

keiename nie warto brać podkręconych 8800GTS bo to wszystko referencyjne konstrukcje z różnymi naklejkami na radiatorze ;) Ja bym brał najtańszego. Co do RAMu to zamiast kupować PC9600 poszukaj selektów co tyle zrobią przy jak najniższym napięciu. I wcale to nie muszą być Patrioty. Zaoszczędzoną kase zostaw na piwo albo dołóż do czego innego.

dwaIP jeśli uważasz że X2 jest w stanie rozpędzić 9800GX2 to czemu przy E8200@3,4GHz się nudzą? By wykorzystać pełną moc GX2 trzeba myśleć o Quadzie@3,6GHz lub C2D@4GHz. Więc ile musiał by mieć X2? I wątpie by ktoś mając ponad 1400zł na grafike przejmował się wyższymi rachynkami za prąd. Dla mnie szukasz po prostu jakiegoś chwytu dla którego można by się zastanowić nad czymś od AMD.

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzikidaniel wiem ze zawsze mozna szukac selectow ale jakos nie mam ochoty sie w to babrac ;) po prostu zainwestuje w porzadne pamieci. Natomiast nie myslalem o podkreconym GTS tylko takim ktory lubi pobiegac szybciej niz fabryka dala.

Co do odwiecznej dyskusji AMD czy Intel, nVidia czy ATI to do tej pory bylem w obozie A&A teraz poniewaz oboz ten wyraznie słabuje czas dac szanse I&N :) Wiec tym razem ATI i AMD odpadaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi