Skocz do zawartości
aldoneczka

Fingerprints

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak, ale chciałbym cię ostrzec. Taki czytnik to tylko udogodnienie, żeby nie wpisywać hasła, a hasło jest jakby "awaryjne". Wyobraź sobie sytuację, że w jakiś ciekawy sposób stracisz linie papilarne, np. oparzysz sobie palec, albo zwyczajnie czytnik się zepsuje. Jaki w ogóle jest sens pozbawiania Windowsa hasła? I nie sądzę żeby to było w sumie możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak, ale chciałbym cię ostrzec. Taki czytnik to tylko udogodnienie, żeby nie wpisywać hasła, a hasło jest jakby "awaryjne". Wyobraź sobie sytuację, że w jakiś ciekawy sposób stracisz linie papilarne, np. oparzysz sobie palec, albo zwyczajnie czytnik się zepsuje. Jaki w ogóle jest sens pozbawiania Windowsa hasła? I nie sądzę żeby to było w sumie możliwe.

czyli ten czytnik to tak naprawde zadne zabezpieczenie?

wszedzie pisza ze to taki fajny gadzet...talkie super zabezpieczenie dla notbooka wiec chyba musi byc mozliwosc bez hasła bo jezeli nie to to sie mija z celem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istotnie, to jest fajny gadżet, dobrze zabezpiecza przed osobami niepowołanymi, ale może też zabezpieczyć przed nami - dlatego nie radzę systemu pozbawiać hasła (to chyba nie jest możliwe, o ile hasło jest aktywne). Po prostu zostawić sobie taką furtkę awaryjną, żeby nie był konieczny format, np. w przypadku awarii takiego czytnika. Sam wiele nie powiem na ten temat, bo jedyna moja styczność z takimi urządzeniami to czytnik w laptopie szkolnym, nawet go nie widziałem "w akcji".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hasła... no nie tak łatwo. Natomiast do czytnika też znajdzie się jakieś obejście. Raczej nie jest to coś co ma zwiększyć bezpieczeństwo, tylko gadżet dla poprawienia komfortu użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hasła... no nie tak łatwo. Natomiast do czytnika też znajdzie się jakieś obejście. Raczej nie jest to coś co ma zwiększyć bezpieczeństwo, tylko gadżet dla poprawienia komfortu użytkowania.

Ukatrupić zapomniane hasło w Windowsach jest bardzo łatwo :lol2:

Co do czytnika linii papilarnych to fajny bajer dopóki ma się palec, najlepiej sprawny :wink:

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi