Skocz do zawartości
fikander

Modernizacja Kompa Za 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W chwili obecnej posiadam następujący zestaw:

Athlon 64 3000+ s 939

płyta główna Gigabyte GA-K8NF-9

NVIDIA GeForce 6600

GeIL CL3-4-4-DDR 400 2x512

zasilacz Topower 480 W SPW EZA

buda Modecom Feel 507

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B

dwa twardziele po 80 Gb

Monitor Philips 170S (170S6) [17" LCD]

Chciałbym zmodernizować ten zestaw. Mam na to 1000zł. Pewnie powinienem wymienić płytę główną, a jeśli tak to i proca i pamięci. Co polecacie bo czytałem dużo tematów ale przez to wręcz zgłupiałem. Na przykład nie wiem czy proc ma być E2160 czy C2D. Zaznaczam, że chciałbym kompa kręcić więc proszę o branie tego pod uwagę. Wiem, że płyta główna to podstawa ale nie wiem czy to ma być foxconn czy abit czy asus. Dodam jeszcze, że komp służy mi głównie do grania w football managera i strategie więc wymianę karty graficznej chcę odłożyć na później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e2160

Foxconn P35 lub MSI Neo2

Pamięć 2x1GB lub 2x2GB A-Data lub Mushkin

Do tego można jeszcze zmienić dyski na jeden, np. 320GB lub 500GB.

A po sprzedaży obecnych części starczy nawet na dobrą grafę pokroju 8800GS/GT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem sie właśnie też na dyskiem Samsunga F1 320Gb. Czy zauważę różnicę w porównaniu z Hitachi Deskstar 7K80 Sata II? Czy różnica pomiędzy 2x1gb i 2x2gb ram jest zauważalna na tyle, że opłaca się kupić większe kości czy lepiej mniejsze a na przykład dołożyć do twardziela? Płytę wybrać Gigabyte P31-DS3L czy Foxconn P35A-S (czy są znaczące różnice w podkręcaniu)? Procka Intel Pentium E2180 i kręcić czy kupić proca od razu mocniejszego? Czy jest sens kupować inne chłodzenie do proca zamiast boxowego?

Edytowane przez fikander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Intel Pentium E2180 2.00 GHz BOX (LGA775, FSB 800, 1MB, 64-bit) 185zł

Płyta główna: Gigabyte P31-DS3L, P31, DualDDR2-800, SATA2, RAID, ATX, Core2 180zł

DDR2 4096MB 800MHz Mushkin EM (2x 2048MB, CL5) 274zł

czy to będzie dobry zewstaw czy warto płyte zamienić na foxconna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Intel Pentium E2180 2.00 GHz BOX (LGA775, FSB 800, 1MB, 64-bit) 185zł

Płyta główna: Gigabyte P31-DS3L, P31, DualDDR2-800, SATA2, RAID, ATX, Core2 180zł

DDR2 4096MB 800MHz Mushkin EM (2x 2048MB, CL5) 274zł

czy to będzie dobry zewstaw czy warto płyte zamienić na foxconna?

Jeśli te 4GB będą działały poprawnie z tą płytą to może będzie dobry (w co wątpię).

Dobry zestaw. Do OC E2180 starczy w zupełności.

Zakładam że zestawienie płyta RAM uważasz za pewne i sprawdzone w dualu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe że ludzie nie dość że odpalili 2x2GB to jeszcze mogli całkiem dobrze kręcić...

Jak dotąd to widziałem tylko u jednego użytkownika(miklo) tej płyty opinię pozytywną dla 2x2gb ale inne kostki bo a-data vitesta ex

http://forum.purepc.pl/temat/Socket-423-47...ml#entry2980350

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi pamięciami to mnie trochę kolega zaniepokoił. W temacie tego gigabyta to czytałem, że ewentualne podkręcanie zależy głównie od procka jaki się trafi. A gdybym zamiast procka E2xxx wziął E7200 to czy ta płyta będzie dobra? Ogólnie bardzo bym prosił o poradę jak wydać najlepiej te 1000zł bo bogaty nie jestem a chciałbym uzyskać jak największy przyrost działania systemu za wyłączeniem 3D. Kartę grafiki wymienię kiedy indziej. Czy warto kupować te nowe dyski twarde tj. Samsung F1 albo Barracudy 7200.11? Czy dadzą widoczne przyśpieszenie działania systemu? Czy lepiej dać te 4 Gb ramu a twardziela wymieniać też później?

A i jeszcze pytanie czy warto by było pchać się w Abit AB9 QuadGT, P965 za 299zł?

Edytowane przez fikander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi pamięciami to mnie trochę kolega zaniepokoił. W temacie tego gigabyta to czytałem, że ewentualne podkręcanie zależy głównie od procka jaki się trafi. A gdybym zamiast procka E2xxx wziął E7200 to czy ta płyta będzie dobra? Ogólnie bardzo bym prosił o poradę jak wydać najlepiej te 1000zł bo bogaty nie jestem a chciałbym uzyskać jak największy przyrost działania systemu za wyłączeniem 3D. Kartę grafiki wymienię kiedy indziej. Czy warto kupować te nowe dyski twarde tj. Samsung F1 albo Barracudy 7200.11? Czy dadzą widoczne przyśpieszenie działania systemu? Czy lepiej dać te 4 Gb ramu a twardziela wymieniać też później?

Płytka nie jest najlepsza do dużej ilości RAM bo producent deklaruje 4GB (ma w ofercie też takie z deklaracją 8GB i 16GB)

Trudno odpowiedzieć na pytanie jakie ekonomiczne zmiany w sprzęcie przyniosą najlepszy rezultat w wydajności nie znając nawet aplikacji

(to nawet nie jest możliwe bo każda aplikacja może potrzebować trochę innych wydajniejszych elementów komputera)

Przed podjęciem decyzji warto sprawdzić przy pomocy przykładowo menadżera zadań wykres obciążenia CPU (z podziałem na jądro)

wykres wykorzystywanej pamięci.

Inny przydatny test to zmiana taktowania (w posiadanym obecnie komputerze, oddzielnie) CPU, pamięci, GPU i pomiar czasu wykonania aplikacji.

Mając takie dane można coś zacząć wnioskować.

Na koniec warto jeszcze zrobić defragmentację dysków i sprawdzić efekt mierząc czas wykonania aplikacji.

Inny sposób na ocenę znaczenia wydajności HDD to wykonanie aplikacji gdy dane wejściowe i wyjściowe są na jednym HDD oraz gdy są

na różnych HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi