Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. W koncu wyrwalem monitor :) Ogolnie jestem zadowolony, za 370zl dostalem sprzet w stanie jak ze sklepu i na dlugiej gwarancji.

Monitor jest niezly, czytalem o nim i nie mial jakichs wielkich wad (jednoczesnie nie mial tez wielkich plusow), ale wlasnie czegos takiego szukalem :) Nie smuzy, DVI jest, wszysko gra.

Po tym przydlugim wstepie przejdzmy do rzeczy. To moj pierwszy LCD, przesiadlem sie z CRT 17" Sony Trinitron, ktory byl niezlym sprzetem. I teraz nie potrafie tego BenQ porzadnie ustawic. Chodzi mi o kolory, kontrast, nasycenie barw itp. itd. Monitor ma strasznie oczojebne lampy, wiec musialem dosyc sporo zmniejszyc "Brightnes" w sterach grafy (to z monitora srednio pomagalo). Poza tym, to nie potrafie wstrzelic sie z kolorami w ustawieniach monitora, ciagle albo jakiegos jest za duzo, albo za malo. Albo kontrast i kolory sa strasznie oczojebne, albo znowu az za slabe.

Czy ma ktos jakies porady jak to ustawic porzadnie i w ogole jak sie za to zabrac ? Moze ktos ma taki monitorek i poda swoje ustawienia ?

Z gory dzieki za porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, gdy przesiadłem się z CRT na TN'a też mi to doskwierało aż go sprzedałem i dopiero na PVA moge siedzieć bez dyskomfortu

nie dziw się że kolory są do kitu ten monitor wyświetla 256k kolorów po zmianach w sofcie / OSD zmniejszasz tę wartość, poza tym to dość stary TN więc kontrast i nasycenie będzie nieciekawe, nie porównuj kolorów na nim do trinitorona bo to jak porównywać poezje wykonywaną przez pijaka i artyste ustaw tak aby biały był biały

co do oczojebności musisz się przyzwyczaić ot co :(

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem posiadaczem LCD od miesiąca, tak to od 7 lat siedziałem na CRT, z początku przez 2tyg w ogóle nie umiałem się przyzwyczaić to tego LCD, ustawić go aby nie wali po oczach itp itd, teraz po miesiącu moje oczy już się przyzwyczaiły, nic mnie nie razi już, wiec to raczej kwestia czasu aby oczy się przyzwyczaiły.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, gdy przesiadłem się z CRT na TN'a też mi to doskwierało aż go sprzedałem i dopiero na PVA moge siedzieć bez dyskomfortu

nie dziw się że kolory są do kitu ten monitor wyświetla 256k kolorów po zmianach w sofcie / OSD zmniejszasz tę wartość, poza tym to dość stary TN więc kontrast i nasycenie będzie nieciekawe, nie porównuj kolorów na nim do trinitorona bo to jak porównywać poezje wykonywaną przez pijaka i artyste ustaw tak aby biały był biały

co do oczojebności musisz się przyzwyczaić ot co :(

Zdaje sobie sprawe, ze TN to nie jest rewelacja, ale znowu widzialem juz kilka monitorow na TN i to raczej niskie modele byly i wygladalo to niezle. Wiem, ze to nie PVA, ale poprostu mnie zadowalalo. Zdaje sobie sprawe tez, ze to nigdy w zyciu nie dogoni Trinitrona, ale tez zdawalem sobie z tego sprawe kupujac monitor. Na uczelni mam jakies Belinea pewnie jeszcze slabsze od tego BenQ mojego (strasze smuza), ale kolory nie sa az takie oczojebne. Jakos to wyglada przyjemniej. Podejrzewam, ze to wlasnie kwestia ustawienia odpowiedniego.

EDIT:

Chodzi mi o to, ze np. mysle juz ze wszystko ustawione jak trzeba, bialy jest bialy, pulpit wyglada ok, a pozniej wlacze jakas fote gdzie jest duzo czerwonego, to ten czerwony tak napier... po oczach, ze az wypala galki. To normalka na TN ? Musze sie przyzwyczaic ? Ogolnie kolory sa ok, ale strasznie nawalaja w oczy, sa bardzo intensywne i sie nie moge popatrzec nawet dluzsza chwile, bo mnie bola gały.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm przy większości LCD uniwersalne ustawienia się nie sprawdzają ale znowu "walenie po oczach" to coś nie teges moim zdaniem musisz się przyzwyczaić.

A czerwien na wielu lcd jest "przesycona"

może narazie "walnij defaulta" a jak już się do lcdka przyzwyczaisz to zaczniesz się bawić w ustawienia

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kolorami na Defełta to w ogole nie ma opcji. Sa trzy do wybory, Niebieskawy, Czerwonawy, Normalny i teraz jak sama nazwa wskazuje, na Niebieskawy, obraz jest niebieskawy :) Czerwonawy, to obraz jest czerwonawy (dziwne ;) ), a na Normalny obraz jest zoltawy. Innych trybow nie ma, a wszystkie trzy to jakeis nieporozumienie. Ogolnie juz sobie z tymi kolorami mniej wiecej poradzilem, ale jeszcze z intensywnoscia nie moge sobie poradzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam dziwny problem z tym monitorkiem. Zazwyczaj jest tak, ze cos piszczy albo skwierczy gdy monitor jest wlaczony. Tu jest na odwrot...

Monitor chodzi idealnie cicho jak jest wlaczony, absolutnie nic nie slychac, a zaczyna piszczec gdy sie go wylaczy ! Najlepsze jest to, ze piszczy nawet jak zostanie wylaczony calkowicie, nie tylko przez "uspienie" czy jak to sie nazywa. Jest to strasznie wkur... i nie wiem co z tym fantem zrobic, bo wylaczanie listwy za kazdym razem nie wchodzi w gre :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi