Xanagaz Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Czy można podać taką zależność, krótszy i grubszy przewód to dzwięk lepszy? Jak to jest z tym oporem kabla? Głośnik większej mocy - grubszy kabel? Rozumiem, że najlepiej by było jakbym podał w co te przewody będą podłączone a ktoś mądry napisze mi co mam kupić? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Im większa moc przenoszona tym większy musi być przekrój kabla. Wraz ze wzrostem średnicy przewodu maleje jego opór. Tyle wiem :rolleyes: Edytowane 19 Maja 2008 przez bendzji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Dźwięk emituje Onkyo TX-SR304E (impedancja 6-16 omów), dźwięk dociera do kolumn przednich o mocy 30-180W i impedancji 4-8 omów (wszystkie głośniki mają taką imp.), tylnych 20-60W i centralnego 20-70W, zestaw HCS-9920. Jakiej grubości powinienem kupić kable? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 2mm-2,5mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Najoptymalniejszy przekrój to 2mm - 2,5mm (ew. 1,5). Im grubszy przekrój tym faktycznie mniejszy opór (mniejsze tłumienie natężenia w miejscach gdzie kolumna ma minima impedantyjne) i większy realny wsp. tłumienia (zwiększona kontrola membran) jednak tym większa pojemność (działa jak filtr - kondensator, też jest opinia że "wzmacniacze nie lubią obciążenia pojemnościowego"). Tak czy inaczej ... omijaj b. cienkie kable i b. grube kable ... i omijaj kable węglowe. Edytowane 19 Maja 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 i omijaj kable węglowe.Znaczy, że jak? Materiałem przewodzącym nie jest miedź? Mam zamiar kupić ten kabel http://www.allegro.pl/item361340904_kabel_...ysylka_620.html Jutro rozejrzę się czy w Łodzi mają może taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Dźwięk emituje Onkyo TX-SR304E (impedancja 6-16 omów), dźwięk dociera do kolumn przednich o mocy 30-180W i impedancji 4-8 omów (wszystkie głośniki mają taką imp.), tylnych 20-60W i centralnego 20-70W, zestaw HCS-9920. Jakiej grubości powinienem kupić kable? Co to znaczy "30-180W" i "4-8ohm" To 4 czy 8? To 30 czy 180? Dla kolumn 4ohm kabel powinien być grubszy - płynie nim większy prąd. Tak samo nigdy w życiu bym nie zapodał przewodu 2,5mm^2 dla głośnika 30W, ludzie, to paranoja! Taki kabel stosuję dla subwoofera ze wzmacniaczem na 4 parach tranów o mocy rzędu 300 watów :/ Zapomniałeś podać ważnej informacji - o jakich odległościach tu mowa - 1-2m, czy 15-20m? Ale tak na oko, to bym do centralnego i tylnych dał 1mm^2, na fronty max 1,5mm. Po co kupować jakieś "byki"? Ktoś usłyszy różnice w dźwieku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Znaczy, że jak? Materiałem przewodzącym nie jest miedź?Może między innymi miedź też ;) Tak czy inaczej mają podobno ogromny opór - na szczęście rzadko spotykane i w wysokich cenach bo tylko voodoofil mógłby wpaść na pomysł produkcji takiego "kabelka". Co to znaczy "30-180W" i "4-8ohm" To 4 czy 8? To 30 czy 180?Producenci często podają zakres mocy/impedancji na "tabliczce". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Co to znaczy "30-180W" i "4-8ohm" To 4 czy 8? To 30 czy 180? Dla kolumn 4ohm kabel powinien być grubszy - płynie nim większy prąd. Tak samo nigdy w życiu bym nie zapodał przewodu 2,5mm^2 dla głośnika 30W, ludzie, to paranoja! Taki kabel stosuję dla subwoofera ze wzmacniaczem na 4 parach tranów o mocy rzędu 300 watów :/ Zapomniałeś podać ważnej informacji - o jakich odległościach tu mowa - 1-2m, czy 15-20m? Ale tak na oko, to bym do centralnego i tylnych dał 1mm^2, na fronty max 1,5mm. Po co kupować jakieś "byki"? Ktoś usłyszy różnice w dźwieku? Tak jak Kyle napisał, po prostu dane z tabliczek spisałem. Mówimy o odległościach max 4-5m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...