Skocz do zawartości
Kerooip

Komp Nie Chce Odpalić

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Napiszę o co chodzi od początku.

Kumpel się napalił na podkręcanie proca i chciał żebym trochę mu zegary podniósł. Bałem się bo zasilacz to jakiś no-name 300w.

Sprzęt jaki ma:

athlon 3000+ (s. 939 chyba chociaz nie wiem sam)

plyta jakaś foxconn (czy jakos tak) winfast

grafa gf 7300gs

2 gb jakiegoś tam ramu itp.

No to wchodzimy do biosa a tam bida, mozliwosc zmiany v na pamieciach i procku + podnoszenie zegarów :/. No to podniosłem fsb o około 20 mhz i co? Komp nie wstaje. Jest na chodzie, ale lampka od monitra mryga jakbym za dużo mhz dał. No to wyłączam kompa i chce odpalić jeszcze raz... ale komp nie wstaje. Zero reakcji, nic się nie włącza, nie piszczy. Po prostu dusze w power i ZERO odezwu.

Co się mogło stać? Zadnego smrodu nie czułem, kabelki też chyba całe, w dodatku wsadziłem swój zasilacz (fortron 350w) i komp dalej nie wstaje. Macie jakieś pomysły co się mogło stać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże, ale kombinujecie. Jeśli nie wstaje z powodu przetaktowania, to wystarczy przy starcie od samego początku trzymać wciśnięty [insert] na klawiaturze. Jeśli komp jeszcze żyje, to bios sam przywróci awaryjne ustawienia. Wtedy wchodzimy do biosu i ustawiamy normalne ustawienia.

Jeśli to nie pomoże, to coś padło. Diagnostyka w takich wypadkach była milion razy opisywana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to mozna podkrecacna 300w noname na dodatek odrazu schodek o 20mz....

zworka zresetuj mi pomoglo, krecilem na codegenie 250w

nie masz sie czego bac,komp na 100% odpali tylko zresetuj bios zworkami, bateria lub przytrzymaj INSERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworkami próbowałem nic nie dało. Baterii jeszcze nie ruszałem ale skoro bios już jest zresetowany za pomocą zworki to co bateria może dać? Co do insert to pierwsze słysze o tym. Jak to działa? Wcisnąć power przy kompie i jednocześnie trzymać insert? Przypominam że komp się w ogóle nie uruchamia, wciskanie przycisku od odpalania maszyny nic nie daje i jest bezcelowe.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli bawienie się w baterie i inserty nie ma sensu? Nie wiem właśnie czy zauważyliście więc napisz jeszcze raz: komp w ogole sie nie uruchamia jakby nie reaguje na przycisk power. Wiec jak, mam dusić insert przy wyłączonym kompie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi