Abarai Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 (edytowane) Zamierzam zlozyc zestaw WC dla mojego kompa ale mam mocno ograniczone fundusze. Poczytalem dosyc duzo na ten temat ale niestety nie moge sie pakowac w bardzo dobry sprzet bo mi po prostu nie starczy kasy. Najpierw moj komputer: Core2duo 1.8 podkrecony na 2.8 (Scythe Ninja chlodzi go bez wentylatora wiec raczej niezbyt wymagajacy proc) Plytka Asus P5B (Chipset Intel P965) Karta Asus EAX1950Pro (nie zamierzam jej krecic) Teraz to co by mi pasowalo i chcialbym zeby sie ktos wypowiedzial na temat tych podzespolow. Pompa: Black Water Power Pump 12V (Tak wiem, ze Laing jest lepszy ale z rezem i topem wyjdzie duzo drozej). Czy ta pompa da rade pociagnac 3 bloki? Czy jest cicha? CPU block: Black Water GT Cpu Block Chlodnica: Black Water Ultimate 121 rev. 3.0 Czy pojedyncza chlodnica wystarczy? Zaznaczam ze temperatura nie musi byc ujemna :P (nie chodzi tu raczej o te 50zl roznicy ale o ilosc zajmowanego miejsca) Jaki blok do 100zl pasowalby na NB w mojej plycie? Najwiekszy bol glowy mam z GPU, jaki blok i czy same radiatorki na pamieci dadza rade? Czy niezbedny bedzie blok ktory uwzglednia pamieci? Wezcie pod uwage ze karta nie bedzie krecona. Zalezy mi przede wszystkim na tym zeby bylo cicho, nie jestem maniakiem OC, jedyne co podkrecilem to procek (i to nieznacznie w stosunku do jego mozliwosci). Z gory dziekuje za pomoc. EDIT: Przysiaglbym ze napisalem ten temat w dziale "Co kupic" ale pojawil sie gdzie indziej. Prosze o przeniesienie jesli mozna, bo sam nie moge go skasowac a nie chce pisac drugiego. Edytowane 5 Czerwca 2008 przez Abarai Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Chcesz tanio i zaoszczędzić na przesyłkach zakup zestaw od realitynet ceny rozsądne i jakość spoko chłodnice zmień pompka styknie [rn sprzedaje ją jako cr2] możesz też pomyśleć nad pompką d-teka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Dobrą radę mam. Poluj na używki. Bloki i chłodnica mogę być używane byle nie przeciekały a zaoszczędzisz dużo kasy ;) Co do bloku na GPU możesz założyć blok i radiatorki i na to lekki nawiew z Acutake'a 120mm ;] Będzie gut. Pozdro ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abarai Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 (edytowane) Dzieki za rade, ale jakos wole nowe rzeczy, taki fetysz :P Wlasnie przeczytalem recenzje tej pompki, z ktorej wynika ze nie jest ona zbyt cicha :( Bede chyba musial pomyslec nad innym rozwiazaniem. Aha i jeszcze jakie zlaczki sa potrzebne? Tyle ich jest ze nie wiem ktore sa dobre :D Mysle ze uzyje weza Tygon R3603 8x11,2mm. Jaka paste polecacie? Edytowane 5 Czerwca 2008 przez Abarai Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiquidForce Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zamiast bloku BW kup coś polskiej produkcji, są tanie i wydajniejsze. MNP Prison Pro V3 CPU SM8/10 - ~120 zł za nowy a w komplecie są skręcane złączki do węża 8/10, Bije BW we wszystkim poza ceną. Jeśli brakuje ci na to kasy to możesz oszczędzić kupując tańsze węże, Tygon jest wygodny ale Innovatek też jest ok a cena jest 3x niższa. [btw. nie kupuj węży BW, nowe są podobno lepsze od tego koszmaru który kiedyś był ale nie ma co ryzykować] Fullcover na grafice nie będzie konieczny, ale jeśli zostajesz z radiatorkami to jakiś wentylator na niskich obrotach na wszelki wypadek się przyda [np. Acutake na 5V]. Blok na tą grafikę to np. MNP Prison Pro V2 GPU ~120. Są 2 wersje tego bloku, różnią się ułożeniem kroćców, obejrzyj je i wybierz tą która nie będzie kolidowała z radiatorami. Blok na NB... Na płytę z mocowaniem radiatora "haczykami" nie znajdziesz chyba nic nowego :/ Chłodnica BWU 121 powinna dać radę ale temp. dobre nie będą, na 122 mógłbyś użyć wolniejszych wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Blok na NB... Na płytę z mocowaniem radiatora "haczykami" nie znajdziesz chyba nic nowego :/ http://www.cooling.pl/swiftech-mcw30-blok-...odukt,1572.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Tyle że autor chciał do stfuki blok na nb :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Ale tak w ogole to chesz tak bardzo to wc ? Chcesz cisze a proc podobno pasywnie leci , jakies dodatkowe chlodzenie na gpu i bedzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Też chce zadać Ci pytanie jak kolega wyżej. Po co Ci WC, gdy masz pasywnie chłodzony procesor, P5B również ma pasywne chłodzenie (a jeżeli jest za słabe to pasuje na tą płytę chyba HR-05 - posiadam, jest to rewelacyjny sprzęt!). Wystarczy, że dokupisz coś do grafiki, zrobisz dobry przewiew budy (wentyl 12 z przodu, 12 z tyłu, wentyl z zasilacza no i może coś na grafikę) i masz tańsze (tzn mniej musisz dołożyć) i cichsze chłodzenie (do WC też potrzebujesz z 2 wentyle na chłodnice, odpada Ci "hałas" z pompki). No chyba, że: chcesz mieć WC lub też planujesz za niedługi czas zmieniać komponenty kompa na jakieś wieksze grzałki :wink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrex90 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 CR2 jak dla mnie jest kompletnie nie slyszalny, jak wszystko jest dobrze odpowietrzone to go nie slychac z kilkunastu cm... Dlaczego nie chcesz uzywek ? Zaoszczedzisz sporo kasy a przeciez wydajnoscia nie odbiega... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Pompa chlodnica + dwa tanie bloczki + węże z castoramy do tego i jakieś złączki i styka. Na alledrogo slabo jezeli chodzi o czesci. Postaraj sie dorwac f2s na proca i jakiegos abadona chociaz ostatnio ludzie sie wycwanili i duzo za nie chca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 CR2 jak dla mnie jest kompletnie nie slyszalny, jak wszystko jest dobrze odpowietrzone to go nie slychac z kilkunastu cm... Dlaczego nie chcesz uzywek ? Zaoszczedzisz sporo kasy a przeciez wydajnoscia nie odbiega...Ta pompka jest niesłyszalna bo wcale nie pompuje ;P [ironia mode=off] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Ta pompka jest niesłyszalna bo wcale nie pompuje ;P [ironia mode=off] Dziwne bo mi jakos działa. Trzy bloki , chlodnice 3x12 i rezerwuar może pociągnąć więc Miazga nie przesadzaj tak. Tylko nie mów o flow , tempach bo wc nie ma byc w kategorii blink blink tylko na cisze i ma dzialac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Przeczytajcie jeszcze raz pierwszy post. Autor pisze o pompce BW Power Pump, więc nie rozumiem po co te gadanie o CR2/Silent Pump :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Czyli przy niej ddc ssie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Ja osobiście posiadam F2S i trzyma mojego e45 @ 3ghz @ 1.376v na idlu w 30*C(teraz upały a było po 23*C) a stress 65*C. Węże kupiłem bardzo dobre jak chcesz to ci podam linka ;] 8/11 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 polix.pl więcej na początek nie potrzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...