Shadar Logoth Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość :) Poniżej umieszczam konfigurację jaką obecnie planuje zakupić. Cena z VAT ~ 4500 (przy czym bardziej patrzę na cenę bez VATu ~ 3500). Nie chciał bym przekraczać tej ceny, bo nie ma sensu ładować więcej w kompa, już niedługo nowa architektura od Intela i ceny ładnie pospadają… Zestaw: CPU: CORE 2 QUAD Q9300 2.5GHz LGA775 BOX 45nm Płyta główna: Asus P5E IX38 RAM: OCZ 4GB DDR II 1066 Reaper EPP CL5 Obudowa: Thermaltake Armor+ Zasilacz: CHIEFTEC 750W CABLE MANAGEMENT CFT-750-14C BOX Głośniki: LOGITECH X-540 Klawiatura+Mysz: Logitech Cordless Desktop MX5500 Grafika: EVGA e-Geforce 9800 GTX 512MB DDR3 / ASUS 8800GTX 768MB HDD_v1:2 2xBarracuda ES.2 ST3500320NS (500GB) (RAID) albo HDD_v2: 1xWD 1TB SATAII 7200 WD10EACS CPU – zastanawiałem się nad standardowym Q6600, ale wpadło mi w ręce ostatnio porównanie Q6600 i Q9300. 9300 lepiej się sprawdza w 3D i AF (wzrost wydajności jakieś 10-15%). Płyta główna - właściwie nie wiem czemu ;) Chyba przyzwyczajenie do ASUS’a. Na droższe modele nie patrzę po zawsze jest z nimi jakiś problem. Obudowa- poważnie zastanawiam się nad obudową. Wizualnie nie ma sobie równych (wygląd jest dla mnie kwestią dość istotną), jednak trochę poszperałem na forum i mam mieszane uczucia. Rzeczywiście jest taka głośna już na starcie? Mój obecny zestaw kręci CPU z prędkością ok. 6k i powiedzmy że jestem w stanie znieś dźwięki jakie wydaje… Grafika- grafikę napisałem tak orientacyjnie. Zestaw będę kupował prawdopodobnie w lipcu, a wtedy będzie dostępny już nowy Radeon , o którym myślę całkiem poważnie (wersja 4870). HDDKolejna kwestia to HDD. Na początku rozważałem 2xRaptor w RAID + np. 1TB, ale… kasa ;) Na razie musze trochę oszczędzić, a w razie potrzeby zawsze mogę dokupić je później. Zastanawiam się na 2x500GB w RAID, albo 1x1TB ( +320GB które już mam). Bardziej skłaniam się ku 2x500, jednak to trochę większy kosz, i zdecydowanie większe zużycie energi. Komputer ma być przede wszystkim narzędziem pracy. Zajmuje się grafiką 2D/3D, choć w chwili obecnej bardziej 2D (PS, IL). Dodatkowo powoli zaczynam zabawe z AF (Affter Effect), a to dość zasoborzerne narzędzie. Zasilacz – Wydaje mi się że 750W wystarczy. Nie planuje żadnych CrossFire, czy innych takich bajerów. Może jakieś lekkie O/C, na jakimś zaawansowanym podkręcaniu się nie znam więc odpada. Będę wdzięczny za wszystkie konstruktywne (nie tylko ;D) komentarze. Pozdrawiam, Dawid P.S. Może za jakiś czas chłodzenie cieczą… Na chwilę obecną, czy wystarczy standardowe BOX’owe chłodznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Do grafiki to Quad obowiązkowo . Zastanów się nad wyższym modelem , np. Q9450 , trochę szybszy i ma 12 mb cache zamiast 6 mb ( w 2D/3D powinno się przydać ) . Jak nie grasz w ogóle to nie kupuj 9800GTX ani tym bardziej starszego 8800GTX , tylko kup coś słabszego - np. 7600GS/7900GS . Nie wiem czy nie lepszym wyborem byłby tu jakiś Matrox albo karty dla grafików od ATI/NV ( FireGL / Quatro ) . 4 GB ramu może być , ale warto się zastanowić nad 8 GB ( 4x2GB ) . Lepiej brać tańsze markowe niż te z górnej półki np. Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 EM za 270 zł , za 8 Gb zapłacisz 540 zł Zasilacz jest na wyrost , ma za dużą moc , wystarczy dobre 400-450 W np . Modecom MC-400 400 W za 130 zł lub Corsair 450 W za 199 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Nie dopisałem że lubię sobie czasem pograć w coś nowego :) A nawet częściej niż czasem. Dlatego zastanawiam się nad takimi kartami graficznymi. Wiem że NV Quatro była by wskazana do 3D, ale to już naprawdę spory wydatek, na który obecnie nie mogę sobie pozwolić. Co do 8GB RAMu… zastanawiałem się nad tym. Nie mówię tak, nie mówię nie… Q9450… na początku się na niego nastawiałem, ale jest znacznie droższy od 9300. Niestety na razie nie trafiłem na żaden test porównawczy Q9450 vs. Q9300 Zasilacz wybrałem (wstępnie) 750W, dlatego że tak mi doradził kumpel pracujący w serwisie, jednak zastrzegł żebym zapytał się na forum (co uczyniłem :D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 co do karty, to przy mniej ograniczonych funduszach 8800GTS512, przy bardziej 9600GT512 ;) a podkrecanie intela to zaden problem, wiec jakos dasz rade ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Co do zasilacza to myślę że coś takiego (i tak na wyrost , ale ma odpinane kable) http://zenfist.pl/corsair-hx520-cmpsu520hx...20w-p-1486.html Odnośnie obudowy to może: http://zenfist.pl/antec-nine-hundred-czarn...wer-p-1185.html lub http://zenfist.pl/cooler-master-dominator-...wer-p-1682.html z grafik to jakiś 88gts , ewentualnie poczekać co się pojawi na rynku ramy to myślę że jakieś 800MHz , nie ma chyba sensu dokładać do 1066 HDD , zamiast 2x seagate 500 można by dać 2x samsung f1 640 http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1...tSam640+HD642JJ lub pojedynczy 1x1T http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1...tSam1TB+HD103UJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Składam właśnie zestaw do grafiki, ale 2d... Moje doświadczenia: Obudowa- wziąłem CM590- mniejsza od CM690 i tańsza o ok. 40zł. Dyski- postawiłem na RAID0- niesamowity kop przy otwieraniu dużych plików, niemalże 2x szybciej. Nie odczułem różnicy między Barracudą 320gb x2, a Spinpointem 320gb x2, poza głośnością w Seagatcie. Zdaje się, że większe Seagaty nie mają tak niskiego RAT w testach, jak ten 320gb. Które dyski do Twojej macierzy to poczytaj na forum dysków. RAM- na razie weź sobie 2x2gb, jak będzie za mało to dokupisz kolejne kości. Ja wziąłem exceleramy- żeby ładnie się kręciły przy E8200, a cena 240zł w ddr2.pl przekonuje. Więcej Ci nie podpowiem :) powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...