Skocz do zawartości
Kotello

Pomoc Przy Wyborze Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zwracam się o pomoc przy wyborze jak najlepszych czesci do zestawu ktory planuje kupic:

płyta główna: Asus P5KC /p35/

procesor: INTEL Core2Cuo E8400/E7200

pamięć: GEIL DDR2 4GB (2x2gb) 800MHz Black Gragon 4-4-4-12

dysk HDD: SEAGATE 500 GB SATA II 32MB

nagrywarka DVD: Asus Light scribe

obudowa+zasilacz: boudowa wiekszego znaczenia nie ma, zasilacz chyba 650W

karta graficzna: ZOTAC GF 9800 GTX 512 DDR3 (256bit) HDTV/2xDVI

karta dzwiekowa: 8 kanałowa (zintegrowana)

karta sieciowa: 10.100 Ethernet LAN (zintegrowana)

klawiatura+mysz: do 100 zł

system: xp

monitor: jakis LCD 22'', zastanawiam sie nad samsung sm 2253BW lub belinea, moze iiyamaProLite?

Będę wdzięczny, jeśli ktoś zechce mi poświęcić trochę czasu. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytkę na ASUS P5K PRO

Proce E8400 + na niego HP Al-Cu 120mm Karakorum

Pamięci - Geile nie - OCZ/Mushkin, z łatwiej dostępnych Patriot/Corsair

dysk ok

obudowa ma znaczenie - do takiego czegoś no-name o niewielkich rozmiarach, braku wentylacji i cienkiej blasze odpada - min Sharkoon Revenge/Avenger/Rebel, CM Elite RC33x, dalej Chieftec (Aegis) ew. Antec (~100 do 230zł)

zasilacz: Corsair 450W, OCZ 500W (~200zł)

graficzna - nie ma sensu dopłacać do 9800GTX - 8800GTS (~650zł) + lekko podbite zegary i wydajnościowo to samo - a z triple sli korzystać nie będziesz (+ większe wymiary 98GTX)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie lepszy jest 8800 GTX? i czy 9800 GTX jest duzo lepszy od 8800 GTX? mam teraz naprawde duzy dylemat:P nie wiem, np do crysisa na full detalach w niekoniecznie wysokiej rozdzialce 8800GTX wystarczy?

i nie wiem czy jest duza roznica miedzy tymi procesorami:E7200 i E8400, slyszalem ze E7200 sie lepiej kreci a jest tanszy

i ta plyta glowna jest wystarczajaca?

i nie wiem ktora pamiec najlepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e7200 kręci się podobnie jak e8200 ale dzięki temu że masz wyższy mnożnik to mniej żyłujesz fsb , czy taka zależność zachodzi z e7200 i e8400 to nie wiem.

Płytę brałbym DFI DK LanParty t2/t2rs świetna do oc

Nie opłaca się kupować 9800gtx , tym bardziej 8800gtx

98gtx = 88gts + lekki oc

88gtx nawet już nie znajdziesz w większości sklepów bo to jeden z tych nie do końca udanych eksperymentów nvidii z 384 bitową szyną pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

88gtx nawet już nie znajdziesz w większości sklepów bo to jeden z tych nie do końca udanych eksperymentów nvidii z 384 bitową szyną pamięci

gdzie 8800gtx nieudanym eksperymentem nvidii to była przełomowa karta jeżeli chodzi o wydajność i architekturę rdzenia w kopmach przez ponad póltora roku była królem wydajności jak ktoś ją wtedy kupił bardzo dobrze na tym wyszedł. to była jedna z najlepszych kart w historii nvidii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi