pit Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Jest cos takiego jak obrabiarka cnc , na tym czyms sie robi czesci do bajkow - kiery , tarcze do hampli , pedziuchy i wsio inne co wymaga idealnej obrobki - w wypadku rowerow jest to ciete laserowo - mozna uzyskac cudaczne ksztalty o perfekcyjnej estetyce i geometrii - wydaje mi sie ze te bloki wlasnie tak zostaly zrobiione , nawet na forum o WB morphling kiedys pisal ze na obrabiarce cnc - czyli laserowo... chyba - cnc oznacza Computer Numeric Control, a nie zaden silniczek do pokretla dlaczego nie przeczytasz najpierw tylko bzdury klepiesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 ... w wypadku rowerow jest to ciete laserowo - mozna uzyskac cudaczne ksztalty o perfekcyjnej estetyce i geometrii hmm ktos tu chyba mowi o moim rowerq :mrgreen: a co do bloczkow Morphing'a to niedlugo robie ten aluminiowy z fotki :) musze tylko namowic ojca zeby postawil flaszke kumplowi co ma dostep do frezarki CNC to wyjdzie taniej i bedzie dobrze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Ma się to się wie nieprawdaż :wink: Jasne 8) Ciekawi mnie ile kosztuje nowa, ja u siebie jeszcze zmodowalem wloty :) (brzeszczot & poxylina rlzz). Masz jakis pomysl zeby zeberka tej nagrzewnicy doprowadzic do takiego blysku, jak u morphlinga ?Ja swoje czyściłem ketchupem ale aż tak to one nie błyszczały :( Poza tym po kilkunastu dniach znowu zrobiły się nieco ciemniejsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haber Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 no dobra. a wracając do tematu: czy bez frezarki cnc da się takie coś wydziargnąć w garażu? (taką dokładność żeberek)? Bekrut mówi: dremel Reed mówi : frez igłowy co Wy na to? I pytanie do ludzi obeznanych z frezowaniem: mając np kilka frezów piłkowych jakiś małych (szukałem na necie i znalazłem takie frezy piłkowe chyba do metalu dające frez o szerokości nawet 0,2mm), ustawionych równolegle obok siebie na jednym wale, w odstępie powiedzmy.. 0,5mm... to da się "jednym sztychem wyfrezować taką strukturę jak u Morfa.. ale bez tych kanałów poprzecznych? tzn chodzi mi o to mniej więcej: ||||||||| ||||||||| ||||||||| |||||||||--------- tu jest wspólny wał dla frezów piłkowych ||||||||| ||||||||| ||||||||| ________ | <------ a tu jest kawałek miedzi na którym chcemy żeberka zrobić Jest w tym sens? da sie takie frezy tak blisko siebie zamocować? miedź wytrzyma takie zabawy? Frezarka wytrzyma takie frezowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 A dlaczego chcesz robic wszystkie kanaly/naciecia na raz ? 8O Po drugie frezem iglowym robisz tylko te poprzeczne/krotsze kanaiki, wzdlozne tym "pilkowym" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 morphling robil te kanaly za pomoca dremela i jakichs tam kolkow sam tak pisal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haber Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Reed: acha........ ( <--- to jeśli chodzi o frez piłkowy).... czemu razem? no żeby dokłądnie było, żeby np zminimalizować grubość żeberek (jak raz ustawię odległość między tarczami frezu to będzie dokładnie taka jak chcę i nie pierdyknę sie potem np o 0,1 mm na żeberku)... zeby było super równo i estetycznie.... A z innej beczki: dało by sie jeszcze np w projekcie Morfa zrobić tak, żeby grubość żeberek zmniejszyć (mniejsze opory), a zwiększyć odstęp między żeberkami? (turbulencje wody chyba nadal by były) Widzicie sens takiej zmiany? Da się tak zrobić dremelem, czy lepiej dremelem najpierw, a potem pilniczkiem jakimś np. rozszerzyć kanały tak, żeby w sumie cieniutka blaszka została jako żeberko? (taka "jubilerska" robótka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...