Skocz do zawartości
Haber

Jak Morphling wydziargał te kanały?

Rekomendowane odpowiedzi

Jest cos takiego jak obrabiarka cnc , na tym czyms sie robi czesci do bajkow - kiery , tarcze do hampli , pedziuchy i wsio inne co wymaga idealnej obrobki - w wypadku rowerow jest to ciete laserowo - mozna uzyskac cudaczne ksztalty o perfekcyjnej estetyce i geometrii - wydaje mi sie ze te bloki wlasnie tak zostaly zrobiione , nawet na forum o WB morphling kiedys pisal ze na obrabiarce cnc - czyli laserowo... chyba

- cnc oznacza Computer Numeric Control, a nie zaden silniczek do pokretla  

dlaczego nie przeczytasz najpierw tylko bzdury klepiesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... w wypadku rowerow jest to ciete laserowo - mozna uzyskac cudaczne ksztalty o perfekcyjnej estetyce i geometrii

hmm ktos tu chyba mowi o moim rowerq :mrgreen:

a co do bloczkow Morphing'a to niedlugo robie ten aluminiowy z fotki :)

musze tylko namowic ojca zeby postawil flaszke kumplowi co ma dostep do frezarki CNC to wyjdzie taniej i bedzie dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma się to się wie nieprawdaż  :wink:

Jasne 8) Ciekawi mnie ile kosztuje nowa, ja u siebie jeszcze zmodowalem wloty :) (brzeszczot & poxylina rlzz). Masz jakis pomysl zeby zeberka tej nagrzewnicy doprowadzic do takiego blysku, jak u morphlinga ?
Ja swoje czyściłem ketchupem ale aż tak to one nie błyszczały :(

Poza tym po kilkunastu dniach znowu zrobiły się nieco ciemniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra.

a wracając do tematu: czy bez frezarki cnc da się takie coś wydziargnąć w garażu? (taką dokładność żeberek)?

Bekrut mówi: dremel

Reed mówi : frez igłowy

co Wy na to?

I pytanie do ludzi obeznanych z frezowaniem:

mając np kilka frezów piłkowych jakiś małych (szukałem na necie i znalazłem takie frezy piłkowe chyba do metalu dające frez o szerokości nawet 0,2mm), ustawionych równolegle obok siebie na jednym wale, w odstępie powiedzmy.. 0,5mm... to da się "jednym sztychem wyfrezować taką strukturę jak u Morfa.. ale bez tych kanałów poprzecznych?

tzn chodzi mi o to mniej więcej:

|||||||||

|||||||||

|||||||||

|||||||||--------- tu jest wspólny wał dla frezów piłkowych

|||||||||

|||||||||

|||||||||

________

| <------ a tu jest kawałek miedzi na którym chcemy żeberka zrobić

Jest w tym sens? da sie takie frezy tak blisko siebie zamocować? miedź wytrzyma takie zabawy? Frezarka wytrzyma takie frezowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed:

acha........ ( <--- to jeśli chodzi o frez piłkowy)....

czemu razem? no żeby dokłądnie było, żeby np zminimalizować grubość żeberek (jak raz ustawię odległość między tarczami frezu to będzie dokładnie taka jak chcę i nie pierdyknę sie potem np o 0,1 mm na żeberku)... zeby było super równo i estetycznie....

A z innej beczki:

dało by sie jeszcze np w projekcie Morfa zrobić tak, żeby grubość żeberek zmniejszyć (mniejsze opory), a zwiększyć odstęp między żeberkami? (turbulencje wody chyba nadal by były) Widzicie sens takiej zmiany?

Da się tak zrobić dremelem, czy lepiej dremelem najpierw, a potem pilniczkiem jakimś np. rozszerzyć kanały tak, żeby w sumie cieniutka blaszka została jako żeberko? (taka "jubilerska" robótka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi