Krzyblack Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 (edytowane) Witam . Naczytałem się ostatnio pełno tematów odnośnie zestawów i już sam nie wiem co wybrać. Więc postanowiłem napisać temat na forum. Procesor : Intel Core 2 Duo E8400 - 516zł Grafika : TwinTech GeForce 9600GT XT 512MB - 439zł lub Galaxy GeForce 8800GT 512MB -512zł (I tu moje pytanie , czy opłaca się dołożyć te 70-100zł do 8800gt ?. Wybrałem te modele ze względu na chłodzenie. Cisza i możliwość OC. Grafiki nie potrzebuję lepszej bo i tak pewnie wymienię ją za około rok) HDD : 2x Samsung Spin Point F1 640GB 16MB - 524zł (Czy warto poczekać zanim potanieją dyski z 32MB cache ? Lub dopłacić do Samsung Spin Point F1 750GB 32MB ? I teraz największy mój problem . Jakie mobo i pamięć ? czy lepiej zakupić mobo na chipsecie p35 do tego pamiątki na szynie 800 czy p45 i pamięci na szynie 1066 ? Pamięci 2x2GB Za te 2 części mogę dać łącznie 900-1000zł. Zastanawiałem się nad mobo za 550zł i pamięciach do 450zł Zasilacza nie muszę wymieniać ponieważ posiadam dobry z aktualnego PC’eta (Antec 500W Neo HE) Dodam że komputer ma mieć potencjał do OC :) Łącznie za cały zestaw mogę dać 2500zł Sklepy które preferuję: Sirius.pl , Gral.pl i esc.pl Teraz druga część czyli "Tuning" :wink: Na "zabawki" planuję wydać około 1000zł. Przede wszystkim wydajność(odprowadzanie ciepła itd.) i CISZA . Obudowa : ThermalTake Armor Black 539zł (kiedyś się na nią napaliłem :lol2: ) Tutaj jestem otwarty na każdą propozycję co do obudowy (max 600zł) Wiatraki : XTHERMAL BTF 45zł (Kupie jeżeli w budzie nie będzie dołączonych wiatraków) Chłodzenie : Scythe Mugen - 154zł (Jeżeli znacię lepsze chłodzenię do 250zł to jestem otwarty na propozycję) Czy ktoś miał do czynienia z Scythe Quiet Drive ? Ciekawi mnie czy jest to chodź w połowie tak skuteczne jak piszą (95% mniej hałasu) To by było na tyle :wink: Liczę na waszą pomoc i z góry za nią dziękuje. Jeżeli w najbliższym czasie ma wyjść na rynek "coś" na co warto poczekać to jestem otwarty na takie propozycję , jestem w stanie poczekać 1-2 miesiące. Edytowane 14 Czerwca 2008 przez Krzyblack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Po kolei. Jasne, że się opłaca dołożyć do GT... możesz się rzucić i wziąć 8800GTS za niecałe 550, chociaż jest duża szansa, że pod koniec czerwca mocno stanieją za sprawą pojawienia się nowych układów od nV. Ciche i wydajne są tylko dyski na 333 (320) GB talerzach. Czyli F1 320, 640 i 1 TB. Mobo brałbym (będę mało oryginalny) DFI DK T2RS ze względu na mocne OC, RAID, wygląd :>>> i ogólnie zwartą budowę. Ewentualnie coś na P45/X48, ale X48 tylko wtedy, gdy zdecydujesz się na SLI. Pamiątki to może Mushkiny? 2x2GB za 305 zł w ddr2.pl (HP2-6400) Co do obudowy - zakup sobie w jakimś sklepie arkusz takiej cienkiej pianki, która będzie służyć za filtr przeciwkurzowy :P Ogólnie obudowa bardzo mi się podoba. Wentyle - ciutkę dla mnie za drogie, ale ze specyfikacji widać, że są bardzo ciche. Koledzy forumowcy zaproponują Ci pewnie Karakorum, ale Mugen też jest dobry ;) I obawiam się nawet, że lepszy od tego pierwszego, ale o stówę droższy. Twój wybór. Wypróbuj coś od Noctua'y. Na egiełdowych testach gromiły resztę. Jeżeli jesteś audiofilem i wymieniasz żarówkę w piwnicy, bo ci zakłóca pasmo 13,5 kHz, to pewnie weźmiesz SQD. W przeciwnym wypadku nie trzeba. Dodam, że zabaweczka ta dobrze schładza dysk, ale nie wiem, czy łatwiej jest zamontować obok HDD jakiś 120mm dmuchacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Z grafik warto dołożyć do 88gt , ale warto poszukać gdzieś taniej , nawet w esc jest jakieś 25zł taniej niż w siriusie Z dysków serii F1 tylko modele 320 , 640 lub 1T , pozostałe są na starszych 250G tale4rzach. Płyta , można albo wybrać asusa p5q pro http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12614 albo proponowana dfi . ram mushkin http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12002 buda ładna , ale można wybrać jeszcze anteca 900(400zł) albo 1200(570zł) co do scythe mugen , to lepiej wybrać jego niż karakorum , bo mimo tego że karakorum jest całkiem wydajny to jednak jest głośniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyblack Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Jasne, że się opłaca dołożyć do GTNo to 8800gt biorę . Ciche i wydajne są tylko dyski na 333 (320) GB talerzach. Czyli F1 320, 640 i 1 TB.Na 2 dyski 1TB szkoda mi już kasy ;) Więc pozostane przy 2x 640. Wypróbuj coś od Noctua'y. Na egiełdowych testach gromiły resztę. Noctua NH-U12P wygląda jak połowa mojego Scythe Ninja :lol2: Ale jeżeli jest tak jak piszesz to można zaoszczędzić trochę miejsca w budzie Widzę że proponujecie mi muchy , zastanawiałem się na początku nad reaper'ami od ocz'a. Nie jestem w temacie odnośnie w pamięciach więc wezmę je jeżeli są tak dobre . A nie lepiej jak bym wziął pamięci na szynie 1066 jeżeli płyta takowe obsługuję ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 co do scythe mugen , to lepiej wybrać jego niż karakorum , bo mimo tego że karakorum jest całkiem wydajny to jednak jest głośniejszy Wiatrak można wymienić, np. na Fandera, czy inne wydajne i ciche wentylatory, a przy tym nie przekroczysz ceny mugena ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Krzyblack, nie zapomnij o czytaniu testów! :P Rady radami, jednak ja nie posiadam ww. podzespołów :P http://www.frazpc.pl/artykuly/575/GODNY/NA...A/NOCTUA/NHU12P Edytowane 15 Czerwca 2008 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyblack Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Przeczytałem również TEN artykuł i jak widać radiator jest niezły. Mój wybór pewnie padnie pomiędzy Noctua NH-U12P a Thermalright Ultra 120 eXtreme . Ale jest to mniejszy problem niż wybór mobo i pamiątek . Więc czekam na dalsze propozycję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Mobo to spróbuj P5Q PRO. Nie różni się wydajnością co do chipseta P35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Mobo to spróbuj P5Q PRO. Nie różni się wydajnością co do chipseta P35. No nie wiem...widziałem gdzieś porównanie P5Q Deluxe i P5K-E i P45 w większości typowych benchmarków czy Crysisie uzyskiwał lepszą wydajność ;] Mobo proponuje P5Q Pro/-E lub DFI LanParty DK P35. Jakbyś wziął karakorum-a i do tego jakiś wiatrak cichy od Noctuy/ Xtermala/Enermaxa to byś bardzo dobrze na tym wyszedł bo chłodzenie to spisuje się bardzo dobrze a cisze zyskasz zmieniając właśnie na jakiś w.w wiatrak, a ceny Noctuy NH-U12P czy Themalrighta i tak nie przekroczysz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyblack Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Chyba pokusze się o Asus P5Q Deluxe jakie do tego dobrac pamiątki ? któreś z tych "much" które były proponowane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Czy ktoś miał do czynienia z Scythe Quiet Drive ? Ciekawi mnie czy jest to chodź w połowie tak skuteczne jak piszą (95% mniej hałasu)Jeżeli masz zamiar zbudować cichą skrzynkę, to bierz SQD w ciemno. Recenzje nie koloryzują strasznie mocno, różnica w kulturze pracy jest wg. mnie gigantyczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Jeżeli chcesz mieć sprzęt do OC'e to nie wydawaj kasy na pierdy do moddingu, tylko kup porządne mobo, np jakieś DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...