Skocz do zawartości
rafix6814

Robocube Worklog

Rekomendowane odpowiedzi

mały postęp

wykonałem układzik pomysłu PelzaK-a a mianowicie hdd light

Dołączona grafika

tu jeszcze na pająku

Dołączona grafika

tu już na płytce którą wykonałem i nad którą własnie pracuje

Dołączona grafika

10 led-ów wyląduje na takim ala panelu zostanie przykręcony do plexi na froncie

wykonany z blachy 1 mm mało nie straciłem palców jak wierciłem otwory pod włączniki

za duze wiertło złapało i trzy palce pocięte ale co cie nie zabije to cie wzmocni, juz sie prawie zagoiło:lol2:

Dołączona grafika

na panelu wylądują też 4 przełączniki zielone

wygląda to mniej więcej tak

Edytowane przez rafix6814

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

kolejny mały krok ku końcowi

dociełem 4 płyty z plexi 4mm , zostały mi boki i wycięcie na górze 3 otworów na wentylatory

Dołączona grafika

Dołączona grafika

panel na miejscu, jeszcze mi sie dremel spalił nie wiem co sie stało pochodził z minute nagle tak dziwnie zawarczał i sie skopciło z niego i musiałem kombinować :damage_wall:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

przyszedł czas tez na dvd i regulator wentyli a ze nie wyszło mi za pięknie musiałem coś z tym zrobić

Dołączona grafika

wyciełem z blachy cos takego

Dołączona grafika

weszły na styk i bubel zamaskowany zostaje jeszcze pomalowanie dvd na siwo ale to w swoim czasie

Dołączona grafika

po pomalowaniu wyszło całkiem fajnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łuu, ale z kablami 2Amperowymi to zaszalałeś... Wiem, że tego nie będzie widać ale jak ktoś ogląda workloga to nagle widzi taki kicz. Trzeba było ładne kabelki cieniutkie, najlepiej taśmę od fdd, tudzież linkę z 12 żyłkami puścić i było by zacnie. Bo tak to wygląda co najmniej jak wyjście wzmacniacza mocy niźli sterownik diod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łuu, ale z kablami 2Amperowymi to zaszalałeś... Wiem, że tego nie będzie widać ale jak ktoś ogląda workloga to nagle widzi taki kicz. Trzeba było ładne kabelki cieniutkie, najlepiej taśmę od fdd, tudzież linkę z 12 żyłkami puścić i było by zacnie. Bo tak to wygląda co najmniej jak wyjście wzmacniacza mocy niźli sterownik diod.

+1

Ale już znam odpowiedź - "tylko takie miałem". Wszyscy tak mówią :> Cóż, zapowiadają się cycki z masłem i to bez sponsora.

Jesteś obserwowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam się czepiacie się !

Liczy się efekt końcowy ~!

jonas redaktorem ? Czyżbym przegapił już jakaś Twoją publikację ? :) To kiedy recka wc, albo roweru hehe.

ps. ten link z żelazkiem w sigu jest nielegalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam tato.

Teraz lepiej?

Nic nie przegapiłeś, zapewne ze względów formalnych zostałem nazwany "redaktorem" przed opublikowaniem czegokolwiek. Acz przymierzam się, mam nadzieję, że z lepszym niźli kiedyś Thorn efektem, do smarowania jakichś ziemiopłodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tylko 2 x 0.30

nad taśmą myślałem ale diody są w takich odstępach ze wyglądało by to gorej niz teraz

i są czarne nie to co taśma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolegę jonasa możesz wykreślić osobnik umieszczając takie zdjęcia w internecie nie powinien wypowiadać się na temat przekroju przewodów :lol2: :lol2:

http://members.lycos.co.uk/jon4s/komp/kostka.jpg

chyba troszkę zaśmiecamy :unsure: ten temat ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lecimy dalej

Dołączona grafika

kupiłem śledzia z dwoma gniazdami usb troche przyciełem + kawałek blaszki i wyszło coś takiego

Dołączona grafika

maskownica na dwa wentylatory na dachu które będą chłodziły dyski , narazie j dysk

Dołączona grafika

Dołączona grafika

na wentylator do zasilacza

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

przyszedł czas dokączenie zasilacza musiałem rozebrać dwie wtyczki i obrócić je o 180 stopni oszczędziłem sobie w ten sposób wywijasów z kablami, naciągnołem oplot tylko ze zasilanie do karty musiałem dać na dwa razy bo 6 kabelków nie dałem rady za mała średnica oplotu.

Podocinane na odpowiednią długość z lekkim zapasem wrazie czego i tylko tyle ile będe potrzebował czyli zadnych zwisających wolnych wtyczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolegę jonasa możesz wykreślić osobnik umieszczając takie zdjęcia w internecie nie powinien wypowiadać się na temat przekroju przewodów :lol2: :lol2:

http://members.lycos.co.uk/jon4s/komp/kostka.jpg

Co jest nie tak na tym zdjęciu z przekrojami przewodów? Jak sensowniej zrobiłbyś wyprowadzenia napięć do niecnych, pozakomputerowych celów? Na gniazdach bananowych? Nigga, please :>

Do rzeczy - wygląda to trochę jak japoński stolik do kawy. Ale konsekwentnie i według jakiegoś tam planu, więc proszę kontynuować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest nie tak na tym zdjęciu z przekrojami przewodów? Jak sensowniej zrobiłbyś wyprowadzenia napięć do niecnych, pozakomputerowych celów? Na gniazdach bananowych? Nigga, please :>

np. zlutować i zastosować rurki termokurczliwe w kolorze przewodów tak że złącze nie będzie wcale widoczne a nie dawać kostkę od lampy

jeśli ma być rozłączane to dać wtyczkę i gniazdo molex lub podobne ....

co do moda to możesz zastosować takie zaślepki plastikowe do profili i pomalować będzie to estetyczniej wygląda

http://www.allegro.pl/item531599146_80x80_...uper_tanio.html

Edytowane przez termit_tm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile to waży? :D

21 kg na teraz

jeszcze płyta, grafa, 1,5 kg miedzi :lol2: 2 płyty plexi na boki, 2 wentyle 120

co do moda to możesz zastosować takie zaślepki plastikowe do profili i pomalować będzie to estetyczniej wygląda

3204057[/snapback]

Nie połamie ci to biurka? :-D

biurko mam masywne nie jakes tam marketowy shit

ale już troche wysłużone

biurko to on ma też ze stali ;)

myslałem zeby se pospawać biureczko z takich samych profili stalowych było by takie jakie bym chciał i dopasowane do warunków i osobistych wymagań

do tematu

Dołączona grafika

rozebrałem dvd oraz regulator pomalowałem w stylu reszty

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zrobiłem drugą płytkie do przełączników

rozprowadziłem juz prawie wszystkie przewody po obudowie co sie dało oplotłem

wczoraj zauważyłem też dziwną rzecz mianowicie plexi przycinałem w garażu i wchodziła mi idealnie w swoje miejsce

ale po przyniesieniu do domu nie było tak kolorowo po prostu nie pasowała musiałem szlifować

fakt w garazu jest chłodno a nawet powiedział bym ze zimno i czy plexi mogła sie az tak skurczyć

innego wytłumaczenia nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi