Ajwer Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Witam Co prawda nie przedstawiam tu mojej konstrukcji, gdyż wszystko jest na bazie orginalnego Vapochilla XE Asetek'a. Jedyne zmiany w stosunku do orginału to: -Nowa zapinka by Maniakalny; -Nowa lepsza izolacja ssącej; - Dodatkowy wiatrak na skraplacz 14 cm (potwór) - No i nowa buda na Vapo i obudowa na kontroler (orginalna) :) Poniżej kilka fotek układu: Obudowa o wymiarach 40x20x18 cm (wlazło na styk): Buda całkiem fajnie wyszła i pozwala na postawienie docelowej obudowy kompa na lub pod chłodzeniem. Montaż: No i całkowicie zasyfiona przez węże i kable od WC i dodatkowo FC obudowa: A działa to tak (Temp. na WC dotyczy GPU a na FC CPU pod niewielkim obciążeniem): No rewelacyjna obudowa na oryginalny kontroler do FC ( z guziczkiem POWER i DIODĄ :)): I całość: Co prawda to domowa konstrukcja ale wyszła całkiem fajnie i całkowicie spełnia moje założenia: - możliwość współpracy niemal z dowolną obudową do PC czyli możliwość postawienia pod jak i nad budą i kontroler mieszczący się do kieszeni 5,25; - chłodzenie freonem na co dzień bez kolosalnych wydatków na prąd- kompresor działa na 12 V i jest bardzo ekonomiczny tz. komputer jak i Vapo poszło na zasilaczu 350 W ale przy podkręcaniu już wymieniłem na 550 W; - cisza tz. kompresor ma fają opcję 3 prędkości pracy silnika w zależności od obciążenia; - niezła wydajność: po montażu dodatkowego wydajnego wentyla i nowej izolacji temp. procka IDLE wyniosła -42 stopnie. Po podkręceniu do 3,2 GHz (moja dziadowska płyta nie wyciągnie więcej z E4300) temp. procka w programie speedfan obciążonego Orthosem po 45 min. wyniosła -4 stopnie a temperatura parownika -21 stopni więc jest jeszcze duży zapas wydajności :) - bezpieczeństwo - razem z Vapo dostałem kupę gadżetów w tym podgrzewanie gniazda procesora i spodu płyty tak aby nie uległa uszkodzeniu pozdrawiam Ajwer ps. Najprawodopodobniej układ wkrótce będzie na sprzedaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Co prawda to domowa konstrukcja ale wyszła całkiem fajnie i całkowicie spełnia moje założenia: - możliwość współpracy niemal z dowolną obudową do PC czyli możliwość postawienia pod jak i nad budą i kontroler mieszczący się do kieszeni 5,25; - chłodzenie freonem na co dzień bez kolosalnych wydatków na prąd- kompresor działa na 12 V i jest bardzo ekonomiczny tz. komputer jak i Vapo poszło na zasilaczu 350 W ale przy podkręcaniu już wymieniłem na 550 W; - cisza tz. kompresor ma fają opcję 3 prędkości pracy silnika w zależności od obciążenia; - niezła wydajność: po montażu dodatkowego wydajnego wentyla i nowej izolacji temp. procka IDLE wyniosła -42 stopnie. Po podkręceniu do 3,2 GHz (moja dziadowska płyta nie wyciągnie więcej z E4300) temp. procka w programie speedfan obciążonego Orthosem po 45 min. wyniosła -4 stopnie a temperatura parownika -21 stopni więc jest jeszcze duży zapas wydajności :) - bezpieczeństwo - razem z Vapo dostałem kupę gadżetów w tym podgrzewanie gniazda procesora i spodu płyty tak aby nie uległa uszkodzeniu pozdrawiam Ajwer ps. Najprawodopodobniej układ wkrótce będzie na sprzedaż. - Taa, wyprowadzenie ssacej jest poprostu rewelacyjne - wydajnosc jak z koziej [gluteus maximus] trabka - kazde PSU pokocha ten uklad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajwer Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 - Taa, wyprowadzenie ssacej jest poprostu rewelacyjne - wydajnosc jak z koziej [gluteus maximus] trabka - kazde PSU pokocha ten uklad A co byś chciał to przecież Vapo, a poza tym to nie służy do bicia rekordów. Psu wyrabia nawet słabe więc też z d... ta uwaga :) Ssąca sięga do procka a jak zasilacz będzie na dole będzie jeszcze luz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Co prawda to domowa konstrukcja ale wyszła całkiem fajnie i całkowicie spełnia moje założenia: - możliwość współpracy niemal z dowolną obudową do PC czyli możliwość postawienia pod jak i nad budą i kontroler mieszczący się do kieszeni 5,25; ps. Najprawodopodobniej układ wkrótce będzie na sprzedaż. No właśnie - i jak to wygląda skoślawione Vapo i na niej seryjna buda ... do Vapo trza bude bez dołu i wtedy ma to ręce i nogi ... fajnie że ciche ... i na koniec - wiadomo czemu ma temat służyć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Obieg freonu / oleju w tym ukladzie gdzie parownik jest nizej niz agregat jest pomyłka..... Powrot oleju do agreatu jest utrudniony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...