Skocz do zawartości
Wiktor-

Monitor Lcd 19" - Bezpieczny Dla Oczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuje jakiś bezpieczny (mniej szkodliwy) dla oczu monitor LCD 19" w cenie do 700zł, myślałem coś o LG 19" W1952TQ-PF - w miare chyba dobry - ale czy dla oczu? Matryca TN - czytałem o niej troche i są podzielone zdania. Jedni mówią ze zła inni ze dobra. Prosze o podawanie dobrych monitorów dla oczu no i oczywiście jak ktos miał ten monitor LG to małą recenzje prosze - np. czy bolą oczy od długiego siedzenia przed nim. jakość obrazu itp. z góry dzieki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem z crt polegal na emisji szkodliwego promieniowania i czestotliwosci odswiezania(ponizej 75 tragedia)

co do twojego problemu to wszystko jest tak samo niebezpieczne - ksiazka lcd plakat czy nawet sciana - od dlugiego gapienia sie w jeden punkt i tak bola oczy

Edytowane przez zbynia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

poszukuje jakiś bezpieczny (mniej szkodliwy) dla oczu monitor LCD 19" w cenie do 700zł, myślałem coś o LG 19" W1952TQ-PF - w miare chyba dobry - ale czy dla oczu? Matryca TN - czytałem o niej troche i są podzielone zdania. Jedni mówią ze zła inni ze dobra. Prosze o podawanie dobrych monitorów dla oczu no i oczywiście jak ktos miał ten monitor LG to małą recenzje prosze - np. czy bolą oczy od długiego siedzenia przed nim. jakość obrazu itp. z góry dzieki za info

Jest moja recenzja wersji 22" czyli W2252TQ-PF to samo w większym wydaniu, na mniejszej matrycy o jakiej myslisz podswietlenie bedzie jeszcze lepsze bo zawsze latwiej podswietlic mniejszy ekran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem z crt polegal na emisji szkodliwego promieniowania i czestotliwosci odswiezania(ponizej 75 tragedia)

Tak tylko dodam że na CRT widać pulsację nawet przy 85 Hz przy patrzeniu na wprost ... nawet jak ktoś nie widzi to i tak bardziej męczy to oczy niż np. 100 Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem - sam widze 85...przy 100 juz nie....przy 60 nawet nie siadam bo mozna pier...dostac

dobrze ze piksele w lcd bardziej bezwladne i 60 da sie scierpiec bez stresu

LCD działa na nieco innej zasadzie. Co ciekawe LCD mruga w takt połowy cz. odśw. czyli np. jak ustawisz 60 Hz to mruga 30x/s. Oczywiście mrugają pola podobnie do ułożenia szachownicy więc wypadkowa jasność jest stała i jako takiego mrugania nie widać ... choć można to obnażyć odpowiednimi wzorami inwersyjnymi. Oczywiście bezwładność też zmniejsza te pulsacje ... ale przy modelu 100-120 Hz LCD nawet przy newralgicznym wzorze inwersyjnym nie powinno być już widać pulsacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD działa na nieco innej zasadzie. Co ciekawe LCD mruga w takt połowy cz. odśw. czyli np. jak ustawisz 60 Hz to mruga 30x/s. Oczywiście mrugają pola podobnie do ułożenia szachownicy więc wypadkowa jasność jest stała i jako takiego mrugania nie widać ... choć można to obnażyć odpowiednimi wzorami inwersyjnymi. Oczywiście bezwładność też zmniejsza te pulsacje ... ale przy modelu 100-120 Hz LCD nawet przy newralgicznym wzorze inwersyjnym nie powinno być już widać pulsacji.

Chłopie co ty pitolisz.

LCD w ogóle nie miga. Lampy fluorescencyjne (czy też LED w njanowszych Samsungach) świeca ciągle jednakowo intensywnych światłem.

Twoje 30Hz jest to czestotliwośc z jaką monitor sprawdza czy cos nie zmieniło się w obrazie i zmienia jego zawartość - ale nie ma to żadnej konsekwencji w postaci mrugania.

A "twoje szachownicze" i inne srata tata, to dzbło prawdy w tym jest, ale nie w tym kościele dzwoniło.

Owszem niektóre, powtarzam niektóre (np. pierwsze PVA, częśc gorszych TN) tworzy pośrednie kolory poprzez budowanie siatki diferingowej - ale nie ma się to nijak do ogólnie problemu migania monitorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi